Ανάγκη στήριξης του μεταποιητικού κλάδου.

0
317

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: Ανάγκη στήριξης του μεταποιητικού κλάδου.

Κύριε Υπουργέ,

Ο κλάδος της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα , τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε τροχιά ύφεσης η οποία εντείνεται την τελευταία περίοδο από την διεθνή οικονομική κρίση.
Η γραφειοκρατία, η έλλειψη διαπιστευμένων εργαστηρίων δοκιμών και φορέων πιστοποίησης, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, στους ελέγχους και στην πιστοποίηση δαπανών, όπως και το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο της αγοράς, αποτελούν παράγοντες που απαξιώνουν ακόμη περισσότερο, όχι μόνο τον μεταποιητικό κλάδο, αλλά και την γενικότερη αναπτυξιακή δραστηριότητα της χώρας.
Η δραστική μείωση του ΠΔΕ όπως και η έλλειψη στοχευμένων κινήτρων στον Αναπτυξιακό Nόμο δεν επέτρεψαν επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης στις υπάρχουσες μεταποιητικές μονάδες, ούτε φυσικά έδωσαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ουσιαστικές νέες επενδύσεις στην περιφέρεια.
Σημαντικοί κοινοτικοί πόροι των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ που προορίζονταν για την επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό και τους ανθρώπινους πόρους, μεταφέρθηκαν σε άλλα προγράμματα ή χάθηκαν οριστικά παρ’ όλη την παράταση στην υλοποίηση του Γ΄’ ΚΠΣ κατά ένα χρόνο, που πήρε η χώρα μας, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο το 2007.
Ακόμη χειρότερα 2,5 χρόνια μετά τη σημαντική ημερομηνία έναρξης υλοποίησης του ΕΣΠΑ, δηλαδή από 01/01/2007, κανένα πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, που σημαίνει χάνεται ανάπτυξη, χάνονται εισοδήματα, χάνονται θέσεις απασχόλησης και φυσικά στο τέλος θα χαθούν και οι πόροι.
Όπως επισημαίνουν και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, η κυβέρνηση πρέπει έμπρακτα να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της μεταποίησης.
Επειδή η μεταποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Επειδή η κυβέρνηση μέχρι τώρα, δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση του μεταποιητικού κλάδου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε και πότε, για την ενίσχυση του μεταποιητικού κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στη χώρα;

Αθήνα, 02-07-09 Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μαγκριώτης

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ