Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης Γ. Μαγκριώτη στο Protagon.gr

0
370

15-06-2012 ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ PROTAGON.GR

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Γ.ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΙ Γ.ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

 

Γ.ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Είμαστε στο Protagon.gr για μια συζήτηση με ένα ειδικό θέμα αυτή τη φορά, τη λεγόμενη ΑΟΖ, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

 

Γ.ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Θα συζητήσουμε με τον κ. Κραωιδιώτη από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μαγκριώτη από το ΠΑΣΟΚ. Ελπίζουμε στη διάρκεια της συζήτησης να έρθει και ο κ. Τριγάζης από το ΣΥΡΙΖΑ.

 

[…]

 

Γ.ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαγκριώτη; Πρέπει να αρχίσουμε τις διαδικασίες για να ανακηρύξουμε αμέσως την ΑΟΖ;

 

Γ.ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Αν είναι αυτή η θέση, το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Οι συμφωνίες γύρω από την ΑΟΖ έχουν ξεκινήσει. Για να βοηθήσω τη συζήτηση θέλω να πω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχε προχωρήσει μαζί με την Αλβανία και την Ιταλία και μάλιστα είχε συμφωνηθεί και είχε μονογραφεί και από τις δύο πλευρές, αλλά μια προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, ακύρωσε τη συμφωνία.

 

Γ.ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Είναι στο άλλο πεδίο, είναι στο Ιόνιο.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Δεν έχει σημασία, για την ΑΟΖ μιλάμε. Είπατε στην εισαγωγή σας ότι τώρα  μπήκε στη ζωή μας η συζήτηση για την ΑΟΖ. Αυτό δεν έγινε τώρα, έχει μπει την τελευταία πενταετία και θα έλεγα ότι έχει μπει αρκετά συστηματικά και ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό θα γίνει κλιμακωτά, χρειάζεται μια στρατηγική, δεν πατάς ένα κουμπί αυτόματα, πρασινίζεις τους χάρτες στην ευρύτερη περιοχή και την ορίζεις δική σου και αρχίζεις να μοιράζεις συμβόλαια, αρχίζεις τις εξορύξεις, τις εκμεταλλεύσεις, τους αγωγούς. Το δεύτερο που θα ήθελα να πω και να τονίσω είναι ότι οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  και συνεχίστηκαν  και με την κυβέρνηση Παπαδήμου, με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Είχαν ξεκινήσει και μη τη Λιβύη, ήμασταν κοντά στη συμφωνία αλλά δυστυχώς την τελευταία στιγμή το καθεστώς Καντάφι ακύρωσε τη συζήτηση και μετά είχαμε τα γνωστά γεγονότα στη Λιβύη. Συνεπώς, η διαδικασία για την ευρύτερη περιοχή, για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και τη σταδιακή αξιοποίηση και εκμετάλλευση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και είναι μια διακομματική πολιτική. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και το τονίζω. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι μένει η περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου.

 

Γ.ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Είναι επίμαχη αυτή η περιοχή.  

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ακριβώς. Είναι αυτή η περιοχή με την οποία μέχρι τώρα δεν έχει ασχοληθεί η ελληνική πλευρά συστηματικά. Έχει γίνει, όμως, μια προετοιμασία από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και συνεχίστηκε από τον κ. Δήμα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Φυσικά  το ίδιο ισχύει και για το Βόρειο Αιγαίο. Αυτές είναι οι δύο περιοχές στις οποίες δεν έχουν γίνει συστηματικές διαδικασίες και αυτό γιατί σε μεγάλο βαθμό, ειδικά το κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο αφορά την Τουρκία, που είναι και η γεωστρατηγική και γεωοικονομική «αντίπαλός μας», τουλάχιστον μέχρι τώρα στην περιοχή. Γι’ αυτό πρέπει να τονίσω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η συμμετοχή μας στους ευρατλαντικούς θεσμούς -να μην το ξεχνούμε-. Είναι η βάση της ασφάλειάς μας και της εξωτερικής μας πολιτικής. Το δεύτερο είναι ότι αναπτύσσουμε περιφερειακές συνεργασίες και είχαμε αναπτύξει πάρα πολλές τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση στα δυτικά Βαλκάνια. Η Σύνοδος Κορυφής της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας το 2003, της Θεσσαλονίκης, ήταν αφιερωμένη στη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων. Αυτός ο οδικός χάρτης υλοποιείται και η Κροατία όπως και η Σερβία είναι στο δρόμο για την ένταξή τους, όπως και  τα Σκόπια,  αρκεί να συμφωνήσουν στο θέμα του ονόματος, γιατί εμείς θέλουμε όλα τα δυτικά Βαλκάνια στους ευρατλαντικούς θεσμούς σε καθεστώς ειρήνης.

 

Γ.ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Για να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα, οι κανόνες λένε ότι στην περίπτωση που οι ΑΟΖ αλληλοεφάπτονται, πρέπει από κοινού οι χώρες να τις διεκδικούν να τις ορίσουν. Στην περίπτωση τη δική μας στο Καστελόριζο και στο Βόρειο Αιγαίο πρέπει να συμφωνήσει και η Τουρκία να αρχίσουν αυτές οι διαδικασίες. Δε μπορούμε μόνοι μας να το κάνουμε. Ενδεχομένως με την Αλβανία και την Ιταλία, ακόμα και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής να είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Αλλά εδώ έχουμε τη δυσκολία της Τουρκίας, η οποία δεν το αποδέχεται αυτό.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Κλείνω απαντώντας στο ερώτημά σας πως στις περιοχές που έχουμε προχωρήσει που είναι στο Ιόνιο αλλά και Νότια της Κρήτης, εκεί που είχαμε την ευχέρεια γιατί έχουμε και τις αποστάσεις έχουμε προχωρήσει. Με διακομματική συναίνεση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει συγκροτήσει και τον αντίστοιχο φορέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Έχουμε προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για τις τελικές σεισμολογικές έρευνες για τον ορισμό των κοιτασμάτων και της ποσότητάς τους και το βαθμό εκμετάλλευσης. Συνεπώς είμαστε σε ένα σταθερό και καλό δρόμο. Μένει το επόμενο βήμα, το Καστελόριζο, το οποίο αφορά και την Τουρκία και φυσικά το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Στο Βόρειο Αιγαίο έχουμε να κάνουμε και με την υφαλοκρηπίδα γιατί οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ μικρές και πιστεύω ότι θα είναι παράλληλες και ταυτόχρονες οι διαδικασίες. Και γι’ αυτό το θέμα η ελληνική πολιτεία έχει διακομματική και διαχρονική στρατηγική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι παρόλη την κρίση που περνάμε, παρότι η Ελλάδα βρέθηκε στο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό περιθώριο το τελευταίο διάστημα, τα μεγάλα αυτά θέματα όχι μόνο δεν έμειναν πίσω, όχι μόνο δεν υποχωρήσαμε αλλά έγιναν πολύ συστηματικά βήματα μπροστά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του Λουκά Παπαδήμου και τη διακομματική συνεργασία.

 

[…]

 

Γ.ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κ. Μαγκριώτη, αυτή η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ ενισχύθηκε τελευταία, όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Παπαδρέου.

 

ΤΡΙΓΑΖΗΣ: Τη συμφωνία δεν την έχουν φέρει πάντως στη Βουλή. Όταν είχε γίνει αυτή η επίσκεψη στο Ισραήλ και είχε γυρίσει ο κ. Μπεγλίτης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει μια επερώτηση στη Βουλή και ο Θ. Δρίτσας, ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος τον είχε ρωτήσει αν επρόκειτο αυτή η συμφωνία να έρθει στη Βουλή για κύρωση και είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα τη φέρει. Πού είναι, λοιπόν, η συμφωνία αυτή;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Αν θυμάστε καλά τα γεγονότα, μετά από αυτή την ερώτηση μετά από μια εβδομάδα έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, αναδείχθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου και ο κ. Μπεγλίτης δεν ήταν στο Υπουργείο. Το αναφέρω για τη σειρά των γεγονότων.

 

ΤΡΙΓΑΖΗΣ: Θα μπορούσατε μέσα από την κυβέρνηση Παπαδήμου να τη φέρετε γιατί είχατε στελέχη σας και στο Υπουργείο Εθνική Άμυνας.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ούτως ή άλλως αυτή θα έρθει. Την άλλη εβδομάδα θα τη φέρετε εσείς. Θέλω να πω στον αγαπητό κ. Τριγάζη, τον οποίο εκτιμώ γιατί είχαμε παλιότερα πλύ καλή συνεργασία στο Υπουργείο Εξωτερικών…

 

ΤΡΙΓΑΖΗΣ: Για τον απόδημο ελληνισμό.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ακριβώς. Αναφέρθηκε προηγουμένως πως η Κύπρος μεθοδικά από την κ. Κληρίδη και μετά από τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Χριστόφια δούλεψε για την ΑΟΖ. Κρυφά και μεθοδικά, κ. Τριγάζη, δούλεψε. Δε θυμάμαι να συζήτησε το κοινοβούλιο στην Κύπρο. Δεν θυμάμαι  καμιά εφημερίδα στην Κύπρο και στην Ελλάδα να έγραψε για αυτές τις επαφές και τις συναντήσεις. Αιφνιδίασε πράγματι τους Τούρκους γιατί όταν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι συμφωνίες δημοσιοποιήθηκαν. Συνεπώς εδώ ισχύει η κρίση του παλιού Καραμανλή ότι ειδικά στα μεγάλα εξωτερικά θέματα κάποια πράγματα γίνονται και δε λέγονται εκείνη τη στιγμή. Και από την πλευρά της Ελλάδας, από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε η διαδικασία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ σιγά σιγά με τα γειτονικά μας κράτη. Ξεκίνησε με την Αλβανία, η οποία μάλιστα και ακυρώθηκε. Είχε μια ατυχή εξέλιξη, πιστεύω αυτό να διορθωθεί.  

 

ΤΡΙΓΑΖΗΣ: Το σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας μας έβαλε τρικλοποδιά στο θέμα αυτό.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Και ο εσωτερικός της ανταγωνισμός.

 

Γ.ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Διεξήλθαμε ένα δύσκολο θέμα. Ελπίζω οι θεατές μας να το κατάλαβαν και να το ετκιμήσουν.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Μια φράση μόνο. Η ανακήρυξη και η συμφωνία ξεκίνησε από την Αλβανία στο Ιόνιο, από τις ευκολότερες περιοχές, στην Κρήτη, και τώρα φτάνει Καστελόριζο και στο Βόρειο Αιγαίο γιατί ακριβώς χρειάζονται διμερείς οριοθετήσεις και συμφωνίες.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ