ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ & ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗ ΒΑΓΓΕΛΗ 20-1-08 «Την λύση στην κρίση του πολιτικού συστήματος, μπορούν να τη δώσουν οι πολίτες και το ΠΑΣΟΚ».

0
322

Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας περνά και πάλι την δεκαετή κυκλική του κρίση. Αυτό είναι αποτέλεσμα δικών του εσωτερικών αδυναμιών, είναι όμως και η μεταβατικότητα του οικονομικού και κοινωνικού κύκλου της πατρίδας μας.

Την περίοδο 1974-1989 το πολιτικό σύστημα είχε κύριους στόχους, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ανασύνταξη των ενόπλων δυνάμεων και της διοίκησης. Είχε στόχους την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την αποκατάσταση της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Τη δημιουργία, με πολλές δεκαετίες καθυστέρησης, του κοινωνικού κράτους και το χτίσιμο της κοινωνικής συνοχής. Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου χρωμάτισαν αυτήν την εποχή.

Ο δεύτερος κύκλος ξεκίνησε με έντονους διχασμούς και συγκρούσεις λόγω της επιλογής του κ. Μητσοτάκη, να εξοντώσει τον πολιτικό του αντίπαλο. Δημιούργησε όμως και κοινωνικές εντάσεις γιατί η Ν. Δ επέλεξε τον βίαιο εκσυγχρονισμό της οικονομίας, με βάση το νεοφιλελεύθερο δόγμα που κυριαρχούσε σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ εκείνη την εποχή.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης στην συνέχεια έφεραν την επόμενη δεκαετία την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης, της έδωσαν διεθνή ρόλο και πρωταγωνιστικό στην Ν.Α Ευρώπη. Δημιούργησαν τις βασικές αναπτυξιακές υποδομές για να μπει στον 21ο αιώνα η χώρα μας, η οικονομία και η ελληνική κοινωνία με αυξημένη αυτοπεποίθηση.

Η Ν.Δ με τον Κώστα Καραμανλή το 2004 κέρδισαν τις εκλογές κυρίως γιατί το ΠΑΣΟΚ κούρασε. Οι πολίτες ένιωθαν πως ότι ήταν να δώσει τα έδωσε. Αναζήτησαν την άλλη επιλογή. Ο Κώστας Καραμανλής δεν κέρδισε τις εκλογές γιατί πρότεινε ένα όραμα για τον τρίτο κύκλο της μεταπολίτευσης. Ούτε είχε πρόγραμμα και απαντήσεις στα προβλήματα που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη χειρότερα δεν αξιοποίησε τα κεκτημένα της προηγούμενης εποχής, πολλές φορές μάλιστα για λόγους μικροκομματικούς, τα υπονόμευσε.

Το επιχείρημα της πολιτικής του «η σεμνότητα και ταπεινότητα» των νέων κυβερνώντων γρήγορα κατέρρευσε γιατί τα στελέχη της Ν.Δ που ανέλαβαν την διαχείριση της δημόσιας εξουσίας και του χρήματος, προέρχονται από ίδιο κοινωνικό και παραγωγικό ιστό όπως όλοι οι πολίτες. Πολλοί μάλιστα εξ’ αυτών όπως αποδεικνύεται δεν είχαν και το καλύτερο βιογραφικό, από τις προηγούμενες δραστηριότητές τους.

Ο κ. Καραμανλής δεν άλλαξε ούτε δημιούργησε νέους θεσμούς για τον έλεγχο και την αξιολόγηση τόσο των προσώπων, όσο και των φορέων άσκησης και διαχείρισης δημόσιας εξουσίας και χρήματος. Μάλιστα περιόρισε τη δραστηριότητα και τις αρμοδιότητες ορισμένων εξ’ αυτών, όπως οι Ανεξάρτητες Αρχές. Σήμερα όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει τον κύκλο της. Δεν έχει εφεδρείες, είναι αδύναμη παρ’ ότι βρισκόμαστε μόνο 4 μήνες μετά τις εκλογές. Δεν κατάλαβε ότι τον Σεπτέμβριο πήρε ψήφο ανοχής έχοντας 400.000 απώλειες ψήφων σε σχέση με το 2004. Εμείς χάσαμε την ψήφο 280.000 πολιτών και εισπράξαμε επώδυνα την ήττα. Οι 55 ημέρες μέχρι την Προεδρική Εκλογή ήταν δύσκολες ημέρες αλλά και λυτρωτικές.

`Το ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να δώσει όραμα για τη νέα εποχή. Μπήκαμε όμως σε ένα θετικό δρόμο. Ένα δρόμο με πολλές δυσκολίες που κουβαλά προβλήματα από το πολιτικό παρελθόν, αλλά έχουμε ευθύνη να τα ξεπεράσουμε κοιτώντας μπροστά. Πρέπει να πάμε πιο κοντά όλοι στους πολίτες και τα προβλήματά τους. Προχθές στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης δείξαμε ως ΠΑΣΟΚ ποιος είναι ο δρόμος μας. Μαζί με τους πολίτες θα υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματα τους και θα διαμορφώσουμε τις θετικές εναλλακτικές μας προτάσεις. Αυτό το ΠΑΣΟΚ θα πείσει και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Θα δώσει απαντήσεις και διέξοδο στην κρίση του πολιτικού συστήματος.

Πριν μερικά χρόνια όταν το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε να κλείνει τον κυβερνητικό του κύκλο και τότε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έβλεπαν διέξοδο στην Ν.Δ και αναζητούσαν το «τρίτο κόμμα». Πάνω από 35% έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πίστεψε ότι η ιστορία τον καλούσε και έφτιαξε το ΚΕΠ. Μάλιστα είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ότι ο Κ. Καραμανλής και η Ν.Δ είχαν «κλείσει τον πολιτικό- βιολογικό τους κύκλο». Την συνέχεια την ξέρουμε. Ανάλογα είναι τα βασικά δεδομένα σήμερα, χωρίς να’ ναι ταυτόσημα. Σίγουρα είναι πιο σύνθετα, πιο δύσκολα. Όμως η δημοκρατία μας έχει σταθερούς θεσμούς. Οι πολίτες υψηλή ωριμότητα. Το ΠΑΣΟΚ που στα 34 χρόνια της μεταπολίτευσης, αποτελούσε πάντοτε την δύναμη θετικής διεξόδου. Τώρα είναι η στιγμή αν δουλέψουμε όλοι πιο υπεύθυνα. Οι μεγάλες δομικές αλλαγές στο πολιτικό και παραγωγικό σύστημα της χώρας, πρέπει να αποτελέσουν τις αιχμές της πολιτικής μας. Η αλλαγή του Διοικητικού και Οικονομικού Μοντέλου, η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η ανάδειξη των αξιών της διαφάνειας, της αξιολόγησης, του ελέγχου και της αξιοκρατίας πρέπει να κυριαρχήσουν παντού. Οι πολίτες περιμένουν. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε και θα το πράξουμε.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ