ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΓΑΛΑΝΟ ΛΕΥΤΕΡΗ 21-2-08

0
342

1. Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου θα λειτουργήσει ως «ντόμινο» στα Βαλκάνια;

Τα τελευταία γεγονότα στο Κόσσοβο καταδεικνύουν ότι ο χάρτης της περιοχής δεν είναι οριστικοποιημένος. Το γεγονός αυτό με ανησυχεί γιατί αποκαλύπτει την αδυναμία ή την έλλειψη βούλησης της Ε.Ε. και γενικότερα της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει σε λύση συμβατή με το διεθνές δίκαιο. Λύσεις που θα ενισχύσουν την σταθερότητα στην περιοχή και θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με ανησυχεί η στάση εφησυχασμού που κράτησε η Ελληνική κυβέρνηση. Συναίνεσε στις εξελίξεις και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα. Απόδειξη η στάση των ίδιων παραγόντων στο θέμα της ονομασίας της FYROM.

Επειγόντως χρειάζεται η διαμόρφωση τουλάχιστον συμπληρωματικών πλευρών στην εθνική στρατηγική της χώρας.

2. Σας «φοβίζει» το φαινόμενο Τσίπρας;

Δεν με φοβίζει, γιατί είναι δημοκρατική επιλογή ενός κόμματος.

Θα μου επιτρέψετε όμως να μην την χαρακτηρίσω ως φαινόμενο κάτι που είμαι βέβαιος πως θα συμφωνούσαν και οι συναγωνιστές του Συνασπισμό. Θα κριθεί από την πολιτική και τις επιλογές του σε βάθος χρόνου, όπως κρίνεται και κάθε κομματική ηγεσία. Το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα της εποχής μας και να πείσει γι αυτά την πλειοψηφία των πολιτών. Το Συνέδριο μας είναι μια καλή ευκαιρία για την χάραξη μιας νέας πολιτικής στρατηγικής και την δημιουργία ενός νέου Ριζοσπαστικού κόμματος ανοικτού στην κοινωνία, που θα στηρίζει τις προσπάθειες δυναμικής εξωστρέφειας.

3. Θα είναι το ασφαλιστικό ο «καταλύτης» των πολιτικών εξελίξεων;

Η κυβέρνηση θα έχει κόστος πολιτικό. Ποντάρει όμως πως θα έχει επικοινωνιακό όφελος προφασιζόμενη ότι προωθεί μεταρρυθμίσεις. Το σημαντικότερο είναι, ότι οι λύσεις που προωθεί είναι μονομερείς και αναποτελεσματικές. Το κοινωνικό κόστος θα είναι μεγάλο και τα προβλήματα θα επανέλθουν εντονότερα. Χαμένοι της μεταρρύθμισης θα είναι οι σημερινοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Χαμένοι θα είναι οι νέοι και φυσικά οι επαγγελματίες.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ