ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤON ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΚΙΟΥΠΗ

0
315

Γιατί το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε ατζέντα σκανδαλολογίας;

Στην ατζέντα διαφάνειας επιμένει το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες απαιτούν επιτέλους οι πολιτικοί τα μεγάλα λόγια να τα κάνουν πράξη. Η Ν.Δ πολιτεύτηκε τόσο ως αντιπολίτευση, όσο και ως κυβέρνηση κρατώντας πιο ψηλά από όλες τις σημαίες, αυτήν της διαφάνειας. Πέντε χρόνια μετά η σημαία αυτή είναι κουρελιασμένη. Είναι όρος επιβίωσης του πολιτικού συστήματος η διαλεύκανση όλων των σκανδάλων και η απόδοση ευθυνών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας απαιτούμε διερεύνηση κάθε συναλλαγής που δημιούργησε σκιές. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα 5 χρόνια της Ν.Δ. Ένα πολιτικό σύστημα σε περιβάλλον αναξιοπιστίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα. Το ΠΑΣΟΚ δεν σκανδαλολογεί. Δεν μιμείται την ΝΔ. Δεν μπορεί όμως και να κλείνει τα μάτια του σε πράξεις πολιτικών που η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τις θεωρεί σκάνδαλα και για τα οποία η δικαιοσύνη έχει εντοπίσει ισχυρές ενδείξεις παράνομων πράξεων.

2. Τι απαντάτε σε όλους όσοι μιλούν για νέο 1989 και επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών σας αντιπάλων;

Η Ν.Δ επιχείρησε να εξοντώσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και να διαλύσει την Δημοκρατική Παράταξη το 1989. Αυτό που ζητούμε είναι μόνο η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Η ηγεσία της Ν.Δ με τη στάση που κρατά σήμερα αποδεικνύει πως θέλει το κουκούλωμα, την παραγραφή και τον συμψηφισμό. Δεν αντιλαμβάνεται πως με την επιλογή της αυτή κάνει κακό και στην παράταξή της.

3. Σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο θέμα των ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων;

Οι αλλαγές πρέπει να περιορίζουν την προσπάθεια της εκάστοτε πλειοψηφίας να καλύπτει τις παράνομες πράξεις των στελεχών της. πρέπει να μην της επιτρέπει την πραγματοποίηση εκδικητικών επιδιώξεων. Πρέπει να ενισχυθεί η αξιοπιστία του δικαστικού σώματος της τελικής κρίσης. Πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά στις όποιες σκέψεις παράνομων και παράτυπων πράξεων. Σίγουρα οι θεσμικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν σε αυτούς τους στόχους. Αυτό όμως που πρέπει να αλλάξει ριζικά είναι η κυρίαρχη νοοτροπία που θέλει κάθε κόμμα να θεωρεί τα δικά του στελέχη αγίους και τα στελέχη των άλλων κομμάτων έτοιμα να διαπράξουν το πιο μεγάλο αδίκημα.

4. Πότε βλέπετε να στήνονται κάλπες, μετά και την τελευταία δημοσκόπηση που σας δίνει προβάδισμα 7,5 μονάδων;

Ο κ. Καραμανλής από την αρχή της χρονιάς σχεδιάζει δίδυμες εκλογές στις 7 του Ιούνη. Πιστεύει πως μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού, μπορεί να προλάβει την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Να οδηγήσει σε ακυβερνησία τη χώρα γιατί εκτιμά πως έτσι θα κάνει ελκυστικό το σύνθημα «Καραμανλής ή χάος». Οι πολίτες βιώνουν το χάος της πολιτικής του, γι’ αυτό και όποτε και αν γίνουν εκλογές θα εισπράξει την κατακραυγή τους.

5. Τα υπουργικά κουστούμια και τα ταγιέρ τα έχετε έτοιμα;

Έχουμε ετοιμάσει μια στρατηγική ευθύνης. Έχουμε σχεδιάσει πολιτικές που απαιτούν πολύ δουλειά. Εάν υπάρξουν εξαιρέσεις, αυτές θα απομονωθούν.

6. Γιατί επιμένετε στην άποψη ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την κατάσταση στην οικονομία, όταν ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν υπερδυνάμεις όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία;

Κάθε οικονομία αντιμετώπιζε και θα αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση ανάλογα με τις εσωτερικές οικονομικές και κοινωνικές της αντοχές. Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει το πρωτογενές πρόβλημα των «τοξικών» ομολόγων που έχει το αμερικάνικο, το βρετανικό και σε ένα βαθμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Συνεπώς δεν χρειάστηκαν και δεν χρειάζονται τα δεκάδες ή εκατοντάδες δις € για να το κρατήσουν ζωντανό.

Η οικονομία μας δεν είναι εξωστρεφής όπως η γερμανική, για να πληγεί από τη διεθνή οικονομική ύφεση. Οι εξαγωγές της χώρας μας το 2008 έπεσαν στο 7,2% του ΑΕΠ από το σχετικά υψηλότερο ποσοστό του 10% που ήταν το 2004. Ο μόνος ουσιαστικά εξωστρεφής μας τομέας είναι ο Τουρισμός. Συνεπώς μπροστά μας είναι οι κύριες επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική υποχώρηση των τελευταίων χρόνων είναι κυρίως αποτέλεσμα των επιλογών της Ν.Δ.

7. Τι το διαφορετικό θα κάνετε εσείς στην οικονομία;

Πρώτον, δεν θα κάναμε αυτό που έπραξε τα πέντε χρόνια η Ν.Δ. Μείωσε δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πιστή στο νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα της, υπεξαίρεσε ουσιαστικά, αθροιστικά 15,5 δις € αναπτυξιακούς πόρους από την οικονομία και την κοινωνία. Με την φορολογική και εισοδηματική της πολιτική και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία μείωσε σημαντικά την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Με τις επιλογές της αυτές, αφυδάτωσε τα αναπτυξιακά και κοινωνικά αποθέματα της χώρας.

Δεύτερον, από το Φθινόπωρο που φάνηκαν στον ορίζοντα της χώρας μας τα πρώτα σημάδια της διεθνούς κρίσης, θα παίρναμε άμεσα μέτρα ενισχύοντας τους τομείς της οικονομίας που επρόκειτο να πληγούν από την κρίση και είναι ζωτικοί, τόσο για την οικονομική ανάπτυξη, όσο και για την απασχόληση. Θα επιδιώκαμε, δηλαδή, να σταματήσουμε την κατακόρυφη πτώση. Θα παίρναμε άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Τουρισμού, των Μεσαίων και Μικρών Δημοσίων Έργων, της Οικοδομικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα θα διαμορφώναμε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάτασης της οικονομίας.

8. Και γιατί οι πολίτες να σας εμπιστευτούν όταν είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την περίοδο 2000-2004, όταν χάθηκε η επαφή με τα στρώματα εκείνα του πληθυσμού που σας έκαναν κυβέρνηση;

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν τα μεγάλα κεκτημένα που αναβάθμισαν τη χώρα μας οικονομικά, κοινωνικά και διπλωματικά. Αυτά τα κεκτημένα, όπως για παράδειγμα το Ευρώ, είναι οι μεγάλες ασπίδες που προστατεύουν την οικονομία σήμερα από τη μεγάλη κατάρρευση. Η πολιτική μας άφησε όμως και ελλείμματα περιφερειακής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, όπως και αναποτελεσματικής διαχείρισης του κράτους.

Η συνολική αποτίμηση του έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι θετική και υπερέχει απόλυτα του έργου των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Σήμερα οι πολίτες διακρίνουν πως έχουμε αποβάλει αδυναμίες του παρελθόντος και έχουμε μια συνεκτική και ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση.

9. Κατά πόσο είναι σε ισχύ η πρόταση για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που είστε σε θέση ισχύος;

Πάντα είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες. Πρέπει όμως να διασφαλίζουμε και την ομαλή διακυβέρνηση της χώρας, γι’ αυτό και επιδιώκουμε την αυτοδυναμία.

10. Ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει ο Κώστας Σημίτης; Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ή υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Ο Κώστας Σημίτης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συλλογική μας προσπάθεια.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ