ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΛΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ» 02-02-2008

0
284

1. Με αφορμή την επικαιρότητα, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για δομική κρίση του δικομματικού συστήματος στην Ελλάδα. Η μείωση των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που καταγράφουν οι ερευνητές της κοινής γνώμης αποτελεί ένδειξη κατάρρευσης του δικομματισμού;

Όλα τα κόμματα και τα κοινωνικά στρώματα, έχουν προσφέρει πολλά, από το 1974 μέχρι σήμερα. Βέβαια υπήρξαν και μεγάλα λάθη, αστοχίες και πισωγυρίσματα. Η κάθε παράταξη, διεκδικεί για την πλευρά της τα περισσότερα θετικά και τα λιγότερα αρνητικά και αυτό είναι λογικό. Κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοήσει, τον ρόλο και την προσφορά των άλλων. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να απαξιώνει το πολιτικό σύστημα της χώρας και την διαχρονική του προσφορά. Αυτό το κάνουν μόνο αφελείς, άτομα χωρίς ενημέρωση και γνώση, ή όσοι έχουν δεύτερες σκέψεις.

Το πολιτικό σύστημα από το 1974 μέχρι το 1989, σταθεροποίησε τη δημοκρατία, έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, έχτισε το κοινωνικό κράτος, ανέπτυξε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έφερε την ισονομία και την ισοπολιτεία, η χώρα μας απέκτησε διακριτή θέση στο διεθνές περιβάλλον. Στον δεύτερο κύκλο του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της χώρας, δυστυχώς η χώρα μπήκε βίαια, το 1989.

Ακόμη χειρότερα, η προσπάθεια πολιτικής και ηθικής εξόντωσης του Ανδρέα Παπανδρέου, μας πήγε χρόνια πίσω, δίχασε, προσωρινά ευτυχώς, τη κοινωνία, χάθηκαν ευκαιρίες. Ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε, με την ένταξη στην ΟΝΕ, την δημιουργία των βασικών αναπτυξιακών υποδομών, την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Έμειναν όμως και ελλείμματα, όπως το άνοιγμα της αναπτυξιακής ψαλίδας, μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, η συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερα χέρια και η αίσθηση πως πολλές συναλλαγές του κράτους με ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και τους πολίτες δεν ήταν διαφανείς.

Ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ ήρθαν για να δώσουν διέξοδο και λύση, στα παραπάνω προβλήματα. Αυτό δεν συνέβη, αντίθετα, πολλά προβλήματα διογκώθηκαν και λίγα βήματα μπροστά έγιναν. Αυτό το γεγονός εντείνει τη γενικότερη κρίση στη χώρα που αντανακλάται άμεσα στο πολιτικό σύστημα.

2. Η υπόθεση Ζαχόπουλου, η ανεξαρτητοποίηση Κουκοδήμου και το σκάνδαλο Siemens αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό; Ποιοί κίνδυνοι ελλοχεύουν από την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 151 βουλευτών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης το Πασοκ;

Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από την ανεξαρτητοποίηση του κ. Κουκοδήμου. Κινδυνεύει από τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της και από τις συμπεριφορές στελεχών της. Αυτές την κτυπούν στο πιο δυνατό της σημείο των τελευταίων χρόνων, τη διακήρυξη περί «σεμνότητας και ταπεινότητας».

Σήμερα είναι παγιδευμένη στα δικά της συνθήματα, που πολλές φορές δεν είχαν καμία σχέση με την ηθική της πολιτικής, αλλά ήταν μεταφυσικά ηθικοπλαστικά διλήμματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει πολιτικά, γιατί πρώτον είναι πολύ γρήγορη η πτώση της ΝΔ και δεύτερον δεν πείθει ακόμη, ότι είναι έτοιμο.

3. Πως αξιολογείτε τα σενάρια που θέλουν το κλίμα να ευνοεί τη δημιουργία νέου κόμματος ή νέου ισχυρού πόλου; 85

Στο ίδιο σημείο κρίσης, βρέθηκε το πολιτικό σύστημα και πριν οκτώ χρόνια περίπου. Τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έμπαινε στη τελική της περίοδο και η ΝΔ δεν έπειθε πως ήταν έτοιμη. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα 35%, να αναζητά ένα τρίτο κόμμα, μάλιστα κεντροβαρές. Αυτό είδε ο κ. Αβραμόπουλος και έφτιαξε το ΚΕΠ. Όταν αργότερα η ΝΔ ανασυντάχθηκε, γνωρίζουμε τις εξελίξεις. Συνεπώς, η ευθύνη είναι στη δική μας πλευρά. Πιστεύω ότι μπήκαμε σε μια τροχιά ανάτασης που θα καταγραφεί σύντομα, με σημαντικό σταθμό το συνέδριο μας.

4. Δημόσια πρόσωπα επισημαίνουν ότι η αποτυχία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης αποτελεί ενδεχόμενο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης .Ποιό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν τα κόμματα της Αριστεράς -ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και ο ΛΑΟΣ σε σχέση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών; 123

Συμφωνώ πως αυτό θα συμβεί, αν οι εκλογές γίνουν γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Καραμανλής άλλαξε τον εκλογικό νόμο. Πιστεύει πως στο πολιτικό χάος που θα δημιουργηθεί, θα πείσει έστω πολύ λιγότερους από το 2007, ότι αποτελεί τη μόνη λύση. Κάνει λάθος εκτιμήσεις, γιατί δεν κατάλαβε ότι το 2007 πήρε ψήφο ανοχής με 400.000 απώλειες ψήφων.

Η συντηρητική του ιδεολογία, δεν του επιτρέπει να δει, ότι οι κυβερνήσεις πλέον χρειάζονται ευρύτερη κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση και όχι στενότερη όπως προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του είτε μόνο του, είτε μέσα από ουσιαστικές προγραμματικές συμφωνίες με κόμματα της κεντροαριστεράς. Τα κόμματα αυτά όμως, δεν ξέρω τι θα κάνουν.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ