ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΓΝΑΤΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ κ. ΣΩΤΗΡΗ ΖΛΑΤΑΝΟ 16-01-2008

0
417

1. Κύριε Μαγκριώτη, το 2008 δεν μπήκε ιδιαίτερα καλά. Με το πετρέλαιο να πιάνει τα 100 και δολάρια τις ανατιμήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη και την κυβέρνηση να μην έχει πάρει κανένα μέτρο. Τι λέτε γι’ αυτό;

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στην διεθνή αγορά τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σε ένα βαθμό στην αυξημένη ζήτηση, από την Κίνα και την Ινδία, κυρίως όμως είναι παιχνίδια κερδοσκόπων από τα κράτη που παράγουν το πετρέλαιο. Συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στα παιχνίδια των κερδοσκόπων, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το Ιράκ, η Ουάσιγκτον. Στους κερδοσκόπους, να προσθέσουμε και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου, όπως και τα fund που προαγοράζουν και προπωλούν το πετρέλαιο, μέσω των διεθνών χρηματιστηρίων. Η αύξηση αυτή δεν επιβαρύνει την χώρα μας, όπως άλλες χώρες εκτός ζώνης Ευρώ, γιατί το ισχυρό Ευρώ έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου, μας προστατεύει.

Εάν είχαμε ακόμη τη δραχμή, η καταστροφή της οικονομίας, αλλά και η αύξηση της ανεργίας θα ήταν πραγματικότητα.

Θα πρέπει όμως, να γνωρίζουν οι πολίτες, ότι η κάθε κυβέρνηση, τρίβει τα χέρια της όταν έχουμε απότομη μεγάλη αύξηση στις τιμές, γιατί εισπράττει τουλάχιστον 2 δις ευρώ, πρόσθετα έσοδα ετησίως, αφού κρατικές εταιρείες κάνουν την εισαγωγή, κρατικές την διύλιση και την πωλούν σε εγχώριες εταιρείες διανομής. Ακόμη η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας αυξήσει τρεις φορές τα τελευταία χρόνια τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και τον ΦΠΑ, εισπράττει πολλαπλάσια.

Τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, χάνουν. Ενώ τα μεσαία και λαϊκά στρώματα χάνουν ακόμη περισσότερο, λόγω της ακρίβειας, που στο σύνολό της κάποιο προσπαθούν να την δικαιολογήσουν λόγω των καυσίμων.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάφορη το πάρτι των κερδοσκόπων. Πολύ περισσότερο, δεν δίνει ένα ελάχιστο μέρος των πρόσθετων ουσιαστικά κερδοσκοπικών εσόδων της, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα ως επίδομα θέρμανσης για τον βαρύ και ακριβό χειμώνα.

2. Η υπόθεση Ζαχόπουλου τι είναι τελικά για σας: Ένα ροζ ή βαθύ μπλε σκάνδαλο;

Η ροζ πλευρά, όποια και αν είναι, δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει και ούτε μας ενδιαφέρει. Η κυβέρνηση επέλεξε να την χαρακτηρίσει από την αρχή ως τέτοια, για να αποκρύψει τις πολιτικές της ευθύνες. Στην συνέχεια, κατήγγειλαν εκείνους και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ, που έδιναν και πρόβαλαν αυτή τη διάσταση. Θυμάστε τη δήλωση για «πολιτική της κλειδαρότρυπας»; Η απάντηση από την αρχή βρισκόταν και βρίσκεται στου Μαξίμου. Εάν ο κ. Πρωθυπουργός έλεγε από την αρχή, αλλά έστω και τώρα, γιατί απέπεμψε τον κ. Ζαχόπουλο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όλα θα είχαν απαντηθεί και η πολιτική ζωή της χώρας, δεν θα είχε βαλτώσει. Όλα ξεκινούν από την σταθερή επιλογή της κυβέρνησης, να μην αναλάβει τις ευθύνες της, για τίποτα.

Θυμάστε τις υποκλοπές που έκρυβαν για ένα χρόνο και τις εμφάνισαν, όταν είχαν χαθεί όλα τα πειστήρια, του μεγαλύτερου εθνικού και πολιτικού σκανδάλου της μεταπολίτευσης;

Θυμάστε το ομολογημένο, μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων; Όταν αποκαλύφθηκαν, τα χρέωσαν στους ανίδεους διοικητές των ταμείων και στους τυχοδιώκτες των χρηματιστηριακών εταιρειών. Μόνο που τους πρώτους, η κυβέρνηση τους διόρισε και οι δεύτεροι είναι προσωπικοί και κομματικοί τους φίλοι, όπως έχει αποκαλυφθεί. Τώρα κρύβονται, πίσω από το δημοσιογραφικό απόρρητο. Αναγκάστηκαν να αλλάξουν πλεύση, όταν κατάλαβαν, ότι πλέον και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές τους, δεν τους πίστευαν. Παρόλα αυτά, κρύβουν την συνολική αλήθεια, γιατί θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους. Εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια. Ζητάμε να τιμωρηθούν, όπου υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές. Ζητάμε, η κυβέρνηση να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών.

3. Το θέμα του ασφαλιστικού συνεχίζει να είναι στην επικαιρότητα. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα αντιδράσει στις επικείμενες αλλαγές που δημιουργούν τόσα προβλήματα ή θα πει «δεν βαριέσαι, άλλον ένα κακό»;

Το ασφαλιστικό μας σύστημα, όπως και όλων των χωρών, έχει προβλήματα. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν είναι στο χείλος του γκρεμού, όπως προπαγάνδιζε και προπαγανδίζει η κυβέρνηση, με σκοπό να προετοιμάσει τον κόσμο, για να δεχθεί την μεγάλη μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων, ιδιαίτερα για τις γυναίκες με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ως αναγκαίο κακό. Οι λύσεις θα προέλθουν μέσα από τον διάλογο και την συναίνεση όλων των πλευρών.

Το κράτος πρέπει να καταβάλει κάθε χρόνο, αυτά που οφείλει, από τους νόμους, κάτι που δεν κάνει, τα τελευταία χρόνια. Οι επιχειρηματίες πρέπει να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι να απαιτούν την ασφάλιση τους. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όλοι κάτι θα προσφέρουν, για να κερδίσουν, στο τέλος.

4. Εσείς σαν ΠΑΣΟΚ τι θα κάνετε;

Θα διασφαλίσουμε ήρεμο και υπεύθυνο κλίμα διαλόγου σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που το τορπίλισε, με την πρακτική της. Στη συνέχεια, θα επιδιώξουμε, με βάση τις αρχές που ανέπτυξα πιο πάνω, να δώσουμε ακόμη πιο μακροχρόνιες λύσεις.

5. Κύριε Μαγκριώτη, έχετε διατελέσει υφυπουργός εξωτερικών. Πείτε μου την άποψη για το θέμα των Σκοπίων. Είναι χαμένο θέμα;

Καθόλου. Πιστεύω, πως παρόλα τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και τους λανθασμένους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει όλο το δίκιο με το μέρος της, όσο και τα πολιτικά, θεσμικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα, για να πετύχει λύση, στο θέμα του ονόματος, κοινά αποδεκτή. Η κυβέρνηση και η Ελλάδα γενικότερα, πρέπει να στέλνει καθαρά μηνύματα για τις προθέσεις και τις επιλογές της. Η αποδοχή από την κυβέρνηση του πρώτου «Πακέτου Νίμιτς», ως βάση συζήτησης ήταν λάθος. Η Κυβέρνηση γνωρίζει πως είμαστε στο πλευρό της αν έχει σαφή και αποφασιστική στάση.

6. Για τα ελληνοτουρκικά πρέπει να πάει ο Πρωθυπουργός στην Άγκυρα μ’ αυτό το κλίμα που επικρατεί;

Το ταξίδι είναι σημαντικό. Φαίνεται όμως πως δεν είναι καλά προετοιμασμένο. Κανένας δεν ξέρει ποια είναι τα θέματα συζήτησης και τι προετοιμασία έχει γίνει. Εάν αποτύχει θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Η Κυβέρνηση, θέλω να προσθέσω, πως και στην σχέση μας με την Άγκυρα, δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που θα έπρεπε. Εμείς βάλαμε την Κύπρο στην Ε.Ε, την πιο μεγάλη Ελληνική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών και δεν «άνοιξε ρουθούνι», παρότι η Τουρκία απειλούσε με πόλεμο. Δεσμεύσαμε την Άγκυρα το 1999 στο Ελσίνκι, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και μέχρι το 2004 τον Δεκέμβρη να έχει συμφωνήσει την βάση επίλυσης του θέματος της Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Αυτά η Κυβέρνηση της Ν.Δ δεν τα αξιοποίησε. Απελευθέρωσε κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας την Τουρκία από αυτές τις δεσμεύσεις και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε καθημερινά.

7. Και μια ερώτηση για το άλλο ρεύμα. Θεωρείτε σωστό να μην συμμετέχουν ενεργά στο Κίνημα πρωτοκλασάτα στελέχη που στήριξαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Θεωρώ ότι τα όργανα για το Συνέδριο θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα. Πρέπει ακόμα να αξιοποιούμε καλύτερα τον πολιτικό χρόνο. Το κυριότερο όμως είναι να είμαστε κοντά στους πολίτες. Να εργαζόμαστε για την λύση των προβλημάτων τους. Να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους και να επεξεργαζόμαστε τις δικές μας προτάσεις. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ δείχνει να κλείνει τον Κυβερνητικό της κύκλο. Οι πολίτες έχουν τώρα μεγαλύτερες απαιτήσεις από εμάς και πρέπει να εργαστούμε περισσότερο, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και συλλογικότητα όλοι.

8. Συνέδριο του κόμματος τον Μάρτιο. Τι περιμένετε να γίνει, πόσο θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ;

Το Συνέδριο πρέπει να είναι η κορύφωση μιας γενικότερης πολιτικής δράσης και η αρχή της ανασύνταξής μας για την εκλογική και πολιτική μας νίκη.

9. Η Θεσσαλονίκη παίζει βασικό ρόλο στις προτεραιότητες σας. Πείτε μου τι σκέπτεστε να κάνετε, έχετε κάποιες προτάσεις για αναβάθμιση του ρόλου της.

Η Θεσσαλονίκη, για κάθε εκπρόσωπό της, πρέπει να είναι η προτεραιότητά του. Όπως γνωρίζετε η δράση μου, τόσο στην πόλη, όσο και στην Βουλή, έχει ως επίκεντρο την πόλη και τους ανθρώπους της. Άλλωστε όπως γνωρίζετε και από τα στατιστικά της Βουλής, είμαι ανάμεσα στους 5 πρώτους βουλευτές, από τους 300 της Βουλής, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση για τα θέματα της πόλης και των ανθρώπων της.

Πιστεύω πως το βασικότερο πρόβλημα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, είναι η οικονομική της ανάπτυξη και προοπτική. Δυστυχώς το Διοικητικό και Οικονομικό Μοντέλο της Χώρας, παράγει και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού μας πλούτου στο Κέντρο, ανεξάρτητα ποιος κυβερνά. Τελευταία τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί, γι’ αυτό πέρα από τα μεγάλα λόγια «κατά της Αθήνας» αυτό που έχει σημασία είναι η αλλαγή αυτού του μοντέλου και των δομών. Όπως γνωρίζουν όλοι, πάνω από δέκα χρόνια αυτόν τον στόχο τονίζω και παλεύω.

Μόνο αν καταργήσουμε την σημερινή υπερσυγκεντρωτική δομή τους Κράτους, του Πολιτικού Συστήματος, αλλά και της οικονομίας, θα έχει μέλλον η Θεσσαλονίκη και η περιφέρεια.

Προτείνω και χαίρομαι γιατί το ΠΑΣΟΚ το έχει και στο τελευταίο Πρόγραμμά του, η Ελλάδα να χωριστεί σε 6 περιφέρειες μεγάλες και ισχυρές, για να έχει η χώρα στοιχειώδη ισορροπία. Να εκλέγονται οι περιφερειάρχες και τα περιφερειακά συμβούλια. Να έχουν τους δικούς τους πόρους, αλλά και να διαχειρίζονται οι ίδιες τους κοινοτικούς πόρους. Τότε θα δείτε την έκρηξη της ανάπτυξης στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκης που έχει και τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Αυτό θα χτυπήσει την γραφειοκρατία και την διαφθορά. Θα απελευθερώσει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Θα προσφέρει εισοδήματα και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Θα μας βοηθήσει να ανεβάσουμε κατακόρυφα την ποιότητα ζωής. Αυτή είναι η μεγάλη ανατροπή. Αυτός είναι ο ποιο μεγάλος στόχος και πρέπει πέρα από κόμματα να τον υποστηρίξουμε όλοι.

10. Κόντρα Παπαγεωργόπουλου – Ψωμιάδη. Πώς την βλέπετε;

Είναι προσωπικού χαρακτήρα και αδικεί την πόλη και τους ανθρώπους της. Τους καλώ να δώσουμε κοινούς αγώνες όλοι για την μεγάλη αλλαγή και εκεί ας διεκδικήσουν και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και όχι το αντίστροφο.

11. Μεγάλες παραγωγικές τάξεις – όπως ψαράδες – έχουν ζητήσει την συνδρομή σας. Πιστεύετε ότι μπορείτε να εισακουστείτε από την Κυβέρνηση;

Από χρόνια πριν γίνω Βουλευτής είχα συνεργασία μαζί τους. Είναι μια ιστορική αλλά και σημαντική, σήμερα, παραγωγική ομάδα. Δυστυχώς η πολιτεία διαχρονικά λίγα έχει κάνει γι’ αυτούς μέχρι σήμερα. Παρ’ όλα αυτά όμως, θα συνεχίσουμε όλοι την προσπάθειά μας.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ