Άπάντηση Γιάνννη Μαγκριώτη για τον εκλογικό νόμο στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής 15-09-13

0
398

Τα πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα από το 1974 μέχρι σήμερα στηρίχθηκαν σε επιχειρήματα όπως «Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές πλειοψηφικές μονοκομματικές κυβερνήσεις, οι οποίες θα παίρνουν γρήγορες αποφάσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και των θεσμών για να κερδίσει η χώρα το χαμένο έδαφος και να ενσωματωθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Οι στόχοι αυτοί στον έναν ή τον άλλο βαθμό έχουν εδώ και χρόνια επιτευχθεί. Όμως οι μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και η ένταξή μας στην Ευρωζώνη άλλαξαν τα δεδομένα.  Νέα προβλήματα πιο σύνθετα εισέβαλαν ορμητικά στην οικονομία, στην πολιτική και την κοινωνία.

Στη νέα περίοδο τα κόμματα πρέπει να έχουν σαφές προγραμματικό και αξιακό πλαίσιο, χωρίς αφορισμούς και γενικεύσεις για ψηφοθηρικούς λόγους.

Στη νέα περίοδο χρειάζεται να αντικατασταθεί, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, το πνεύμα των άγονων μετωπικών αντιπαραθέσεων και των απόλυτων εξ’ αποκαλύψεως αληθειών, με το πνεύμα της συναίνεσης και της συνεργασίας, με βάση προγραμματικές συγκλίσεις που θα τις γνωρίζουν οι πολίτες πριν τις εκλογές.

Γι’  αυτό πρέπει ο εκλογικός νόμος να γίνει αναλογικός για να βοηθήσει τη χώρα και την κοινωνία στη νέα εποχή.

Ανάλογες πρέπει να είναι οι αλλαγές και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τώρα πρέπει να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος και οι αλλαγές να γίνουν εγκαίρως και συναινετικά.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ