Άρθρο Γιάννη Μαγκριώτη στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής

0
395

Οι ευρωεκλογές αφετηρία αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ;

Ολα τα δημοσκοπικά ευρήματα αποκαλύπτουν πως η πλειοψηφία των πολιτών, από αυτούς που δέχονται να απαντήσουν, δηλώνουν πως δεν είναι σίγουροι για την επιλογή τους. Αυτοί που επιλέγουν τη ΝΔ, το κάνουν γιατί φοβούνται τα χειρότερα από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που επιλέγουν το ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως οδηγούνται από την οργή που προκαλεί η κρίση. Ανάλογα είναι και τα κίνητρα για τις άλλες κομματικές επιλογές. Η πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει πως μετά τις ευρωεκλογές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η πραγματικότητα θα είναι δύσκολη και όποιο δρόμο και αν επιλέξουν επίσης θα είναι πολύ δύσκολος.

Το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει σε αυτές τις εκλογές χωρίς να έχει πείσει τους πολίτες για τις επιλογές του το 2010, αλλά και τις μετέπειτα. Ακόμη χειρότερα όμως, δεν έχει πείσει γι’ αυτό που μπορεί να προσφέρει στη συνέχεια. Εχασε την ευκαιρία, ειδικά μετά τις εκλογές του 2012, να συγκροτήσει και να παρουσιάσει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, παρότι πρώτο μίλησε για την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Αντί αυτών, κυριαρχήθηκε από άγονες και αδιέξοδες, προσωπικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Αντί να αποδεικνύει καθημερινά τη δική του διακήρυξη, ότι αποτελεί την υπεύθυνη πολιτική δύναμη και το στρατηγικό εγγυητή της κυβερνητικής σταθερότητας, στην καλύτερη περίπτωση φαινόταν ότι λειτουργούσε ως επιδιορθωτής επιμέρους κυβερνητικών επιλογών. Χαρακτηριστικό είναι και το πρόσφατο «επεισόδιο», για τη βοήθεια στους αστέγους.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας που πιστεύει πως η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση εάν εφαρμόσει ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο στην οικονομία, στο κράτος, αλλά και στους φορείς της κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης. Παρ’ όλη την απαξίωσή του το ΠΑΣΟΚ διαθέτει δυνάμεις που μπορούν να συνομιλήσουν δημιουργικά με αυτά τα τμήματα της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν απελευθερώνει τις δυνάμεις του σε αυτήν την κατεύθυνση και δε χτίζει διαύλους επικοινωνίας μαζί τους.

Την επομένη των εκλογών σε όλα τα κόμματα θα υπάρξουν προβληματισμοί και αναταράξεις, ίσως και κρίσεις. Στο ΠΑΣΟΚ η επόμενη μέρα είναι οριακή. Μπορεί να είναι αφετηρία αναγέννησης, μπορεί όμως να είναι και αρχή του τέλους. Στις μέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές, ας βοηθήσουμε όλοι για να έχουμε την πρώτη επιλογή μετά από αυτές.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ