Αβέβαιο το μέλλον της ΕΒΖ, των εργαζομένων, των τευτλοκαλλιεργητών και η παραγωγή βιοαιθανόλης

0
450

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
κ. Α. Κοντό

Θέμα: Αβέβαιο το μέλλον της ΕΒΖ, των εργαζομένων, των τευτλοκαλλιεργητών και η παραγωγή βιοαιθανόλης

Κύριε Υπουργέ,
Μετά την τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης κατά την διαπραγμάτευση της νέας ΚΟΑ και την αδυναμία της χώρας μας να προσαρμοστεί έγκαιρα στον κανονισμό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΒΖ γίνονται εντονότερα.
Τον Νοέμβριο του 2006 κλείσατε τα εργοστάσια Λάρισας και Ξάνθης, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης από την ίδια την ΕΒΖ. Στην πορεία εγκαταλείψατε τα σχέδια αυτά και το Μάιο του 2007 προκηρύξατε διεθνή διαγωνισμό για την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή, με στόχο την σύμπραξη για παραγωγή βιοαιθανόλης.
Σε επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης διαβεβαιώνατε ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί και θα είναι έτοιμη το 2008. Μετά ανακαλύψατε ότι δεν είχατε ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο για την επένδυση. Καθυστερήσατε ακόμη ένα χρόνο να καθορίσετε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή βιοκαυσίμων, δίνοντας συνεχώς αναβολές στην προκήρυξη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δοθούν δεσμευτικές προσφορές μόνο από δύο επενδυτές. Τελικά πριν λίγες ημέρες κηρύξατε άγονο τον διαγωνισμό με απόφαση του Δ.Σ της ΕΒΖ, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσετε σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την διαφάνεια των διαδικασιών.
Όσον αφορά τα τρία εναπομείναντα ζαχαρουργεία, υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον από τους αγρότες, διότι δεν προσελκύσατε το ενδιαφέρον τους για σπορά τεύτλων με τα μέτρα που πήρατε. Συγκεκριμένα, σπάρθηκαν μόνο 140.000 στρέμματα και για μια ακόμη χρονιά τα εργοστάσια θα υπολειτουργήσουν, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση της ΕΒΖ.
Με την πολιτική σας δημιουργήσατε ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον για τους τευτλοκαλλιεργητές, τους εργαζόμενους και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η ΕΒΖ, δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο, χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από την πολιτική σας. Οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται και δίκαια ανησυχούν για το μέλλον τους. Οι τευτλοκαλλιεργητές, συνεχώς μειώνονται. Χρησιμοποιήσατε τα 88 περίπου εκ. €, από την Ε.Ε, για να καλύψετε τις μαύρες τρύπες της πολιτικής σας στην ΕΒΖ, αντί να τα αξιοποιήσετε για την ανάπτυξή της.

Επειδή τα δύο πρώην εργοστάσια ζάχαρης παραμένουν για δεύτερο χρόνο κλειστά και οι δεσμεύσεις σας για την μετατροπή τους σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης φαντάζουν πλέον σαν φάρσα.
Επειδή με το κόστος αδράνειας των δύο εργοστασίων επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής ζάχαρης, ευνοώντας τις εισαγωγές.
Επειδή με την πολιτική σας δεν προκαλέσατε το ενδιαφέρον των αγροτών για σπορά και δεν θα παραχθεί η εναπομείνουσα ποσότητα των 158.000 τόνων ζάχαρης.
Επειδή η ΕΒΖ θα πληρώσει για μια ακόμη χρονιά εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Αναδιάρθρωσης της Ε.Ε για μη παραγόμενη ζάχαρη.
Επειδή την επόμενη χρονιά κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν τα τρία εναπομείναντα ζαχαρουργεία.
Επειδή με τα λάθη, τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις σας απαξιώνετε διαρκώς την ΕΒΖ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Δεσμεύεστε ότι θα υλοποιηθεί η επένδυση της μετατροπής των δύο κλειστών εργοστασίων της ΕΒΖ σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης και πότε τελικά θα γίνει αυτό;
2. Δεσμεύεστε ότι στην επένδυση θα συμμετέχει ουσιαστικά η ΕΒΖ;
3. Δεσμεύεστε ότι η βιοαιθανόλη θα παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη, όπως αναφέρεται άλλωστε και στο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής βιοαιθανόλης;
4. Δεσμεύεστε ότι η παραγωγή βιοαιθανόλης δεν θα γίνεται από μεταλλαγμένη εισαγόμενη πρώτη ύλη;
5. Δεσμεύεστε για την περαιτέρω στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας έτσι ώστε να υπάρξουν δυνατότητες αξιοποίησης της ελληνικής αγροτικής γης και εξασφάλισης πρώτης ύλης για τα τρία εργοστάσια ζάχαρης;
6. Δεσμεύεστε για την συνέχιση της λειτουργίας των τριών ζαχαρουργείων;
7. Δεσμεύεστε για την πλήρη εξασφάλιση όλων των εργαζομένων της ΕΒΖ;
8. Δεσμεύεστε, πως όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με διαφάνεια;

Αθήνα, 08-07-08 Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μαγκριώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here