Ανάγκη δημιουργίας νέου εκθεσιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη

0
1198

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Γ. Παπαθανασίου
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
κ. Σ. Καλαφάτη

Θέμα: Ανάγκη δημιουργίας νέου εκθεσιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Κύριοι Υπουργοί,

Η ανάγκη δημιουργίας νέου εκθεσιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, έχει τονιστεί από πολλούς φορείς της πόλης. Το έχει τονίσει πολλές φορές, όπως και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Διοίκησης ΔΕΘ ΑΕ. κ. Δ. Μπακατσέλος.
Η κατασκευή ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ θα δώσει τις δυνατότητες, τόσο στην HELEXPO Α.Ε., όσο και στην ΔΕΘ Α.Ε. να αποκτήσουν σύγχρονες και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων. Έτσι, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό της εκθεσιακής αγοράς και να στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση.
Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη θα ωφεληθεί σημαντικά, καθώς με την ανάπλαση του χώρου που θα απελευθερωθεί, το μητροπολιτικό πάρκο, που θα δημιουργηθεί θα αποτελέσει χώρο πρασίνου και αναψυχής και θα δώσει ανάσα στην πόλη. Η μετεγκατάσταση της έκθεσης αποτελεί πολύ σημαντική επιλογή για την λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της πόλης.
Σημαντικό ζήτημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ παραμένει η χωροθέτηση της, η οποία θα πρέπει να γίνει δυτικά, όπου υπάρχει επαρκής χώρος, παρέχει προσβασιμότητα στο σύνολο της πόλης και θα δώσει την δυνατότητα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία είναι πολλαπλώς υποβαθμισμένη. Θα βρίσκεται κοντά στους μεγάλους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, που συνδέουν την Θεσσαλονίκη με την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο γενικότερα. Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή της Σίνδου έχει χωροθετηθεί, μετά από μεγάλη έρευνα και μελέτη, η κατασκευή ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου το 2002. Η πρόταση αυτή είχε ενσωματωθεί και στο φάκελο διεκδίκησης EXPO 2008.
Επειδή η ανάγκη μετεγκατάστασης της ΔΕΘ είναι αδήριτη.
Επειδή σε αυτό συνηγορούν σχεδόν όλοι οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης.

Eρωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθεστε να κάνετε και πότε, σχετικά με την δημιουργία νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ;
2. Η κυβέρνηση σήμερα έχει διαφορετική θέση από εκείνη που και η ίδια υποστήριξε, δηλαδή τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, κατά την διεκδίκηση της EXPO 2008;

Αθήνα, 21-09-2009
Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μαγκριώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here