Απάντηση Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στη βουλη στην ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτριου Κρεμαστικού, με την ανάγκη ανέγερσης σχολείου στον αρχάγεελο Ρόδου.

0
1093

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο κ. Κρεμαστινό που φέρνει και πάλι στη Βουλή ένα θέμα πολύ σημαντικό, το σχολείο στον Αρχάγγελο της Ρόδου.

Ένα  σχολείο το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, να δω τα πραγματικά προβλήματα και φυσικά να δω και το ενδιαφέρον και των ανθρώπων εκεί αλλά και του συναδέλφου, ο οποίος είναι και ταυτισμένος με το σχολείο αυτό, γιατί είναι και απόφοιτός του. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το πρόβλημα των υποδομών που υπάρχει. Θέλω λοιπόν να διαβεβαιώσω και πάλι το συνάδελφο ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα του ΟΣΚ και του Υπουργείου Παιδείας, που είναι το Υπουργείο το οποίο σχεδιάζει και προγραμματίζει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την κατασκευή και την ανέγερση των σχολικών κτηρίων στην Ελλάδα.

Οι προτεραιότητές μας, λοιπόν, δεν έχουν αλλάξει. Θα θυμίσω στον αγαπητό συνάδελφο το πρόβλημα που είχε η δημοπράτηση αυτού του σχολείου, που έγινε με έναν αδόκιμο τρόπο, παραμονές των εκλογών του 2009. Κάτω από την πίεση των αναγκών βεβαίως έγιναν όλα αυτά, όμως δεν τηρήθηκαν οι κανονικές διαδικασίες, γι’ αυτό και ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο εκείνη η διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό οδήγησε αντικειμενικά σε καθυστερήσεις. Γιατί όταν εμπλακούν τα δικαστήρια, πρέπει να τελεσιδικήσουν, να καθαρίσει το πεδίο, για να μπορείς να ξέρεις κι εσύ τα επόμενα βήματά σου. Διαφορετικά, θα μπλέξει ακόμη περισσότερο το Δημόσιο και τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο σύνθετα.

Έτσι λοιπόν στις 10/2/2011 υπάρχει η τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απορριπτική και στην ένσταση που είχε κάνει ο Δήμος Αρχαγγέλου.

Ακριβώς όπως είχα πει στις 10/12/2010 -και πολύ σωστά το επικαλείται ο αγαπητός συνάδελφος- σε ανάλογη ερώτησή του για το ίδιο θέμα, αμέσως μετά και αφού είχαμε και την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο ΟΣΚ έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες. Η πρώτη του ενέργεια ήταν ότι με έγγραφό του, σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, επεκτάθηκε η προγραμματική σύμβαση. Ο Δήμος Ρόδου ενσωμάτωσε πλέον το Δήμο Αρχαγγέλου -γιατί έχουμε έναν δήμο μετά τον «Καλλικράτη» σ’ όλο το νησί- συνεπώς έχει και την ευθύνη, μετά τον «Καλλικράτη», της κατασκευής του σχολείου αυτού. Γιατί ο ΟΣΚ δεν κατασκευάζει σχολεία στους δήμους -και στο παρελθόν ίσχυε αυτό, πλην της Αττικής- ειδικότερα μετά τον «Καλλικράτη». Έτσι λοιπόν το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΚ στις 9/6/2011 με απόφασή του ενέκρινε αυτή την παράταση μέχρι την 1/4/2013, ακριβώς για να μπορεί να κατασκευαστεί το σχολείο.

Παράλληλα, στις 30/6/2011 ο ΟΣΚ ζήτησε να ενταχθεί το έργο αυτό στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, στο ΕΣΠΑ, δηλαδή στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, γιατί τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν πόρους του ΕΣΠΑ για την κατασκευή σχολικής στέγης. Η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της αιρετής πλέον περιφέρειας, ήταν ότι είχε δεσμεύσει τους πόρους και δεν είχε τη δυνατότητα. Έτσι ήρθε στη συνέχεια ο ΟΣΚ και δεσμεύθηκε ότι θα αναζητήσει εθνικούς πλέον πόρους -γιατί πόροι από το ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν- τους οποίους διαθέτει, όπως ξέρετε, με πολύ περιορισμένο τρόπο το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διαχειρίζεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τονίζω λοιπόν και πάλι προς τον αγαπητό συνάδελφο –θα απαντήσω για τα λυόμενα στη δευτερολογία μου, γιατί πέρασε ο χρόνος- ότι οι πρώτοι πόροι που θα διατεθούν στον ΟΣΚ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι πόροι -αφού κι ο δήμος Ροδίων έχει προετοιμάσει πλέον το διαγωνισμό– για την κατασκευή του σχολείου στον Αρχάγγελο. Ελπίζω αυτό να γίνει λίαν συντόμως.

Ως προς την κατασκευή του σχολείου, θέλω να πω στον αγαπητό συνάδελφο ότι συνολικά στον Προϋπολογισμό, που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Επιτροπή και σε λίγο θα ψηφιστεί και από την Ολομέλεια της Βουλής, διατίθενται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για όλο το  2012 στο Υπουργείο, 292.000.000 ευρώ για όλα τα δημόσια έργα. Μεταξύ αυτών και σχολείων. Δεσμευόμαστε λοιπόν από  αυτά τα 292.000.000 ευρώ, που είναι για φράγματα, για γέφυρες, για δρόμους, για σχολεία, για νοσοκομεία από εθνικούς πόρους, όχι από συγχρηματοδοτούμενα, γιατί εκεί είναι περισσότερα τα χρήματα, και θα διατεθούν αρκετά χρήματα περισσότερα από τον Προϋπολογισμό του 2011, θέλω να το πω αυτό, γιατί είναι κατά 11,1 % αυξημένος ο Προϋπολογισμός του 2012 σε σχέση με του 2011. Όμως, είναι ο ίδιος όσον αφορά τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από αμιγώς εθνικούς πόρους. Είναι γνωστό το πρόβλημα, να μην το ανακινούμε πάλι.

Από αυτά, λοιπόν, τα χρήματα για όλα αυτά τα έργα, μόλις ανοίξουν οι γραμμές –θα μας πει ο αγαπητός κ. Σαχινίδης, πότε με το γύρισμα του χρόνου, ανοίγουν οι γραμμές- η πρώτη δημοπράτηση, όπως είπα, θα είναι από τον ΟΣΚ για αυτό το σχολείο με την αλλαγή του χρόνου. Θα κατασκευαστεί βέβαια, από το Δήμο Ροδίων με τον οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία, όπως ξέρετε και εσείς.

 Ο  ΟΣΚ έχει προκηρύξει ένα διαγωνισμό 3.000.000 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια με την απόφαση 12/Α/2009 –του 2009, δηλαδή- για την προμήθεια με ανοιχτό διαγωνισμό λυόμενων σχολικών μονάδων για όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών είχε προγραμματιστεί να καλυφθεί και το σχολείο του Αρχαγγέλου. Και αυτό όμως, έχει μπλέξει. Έχουμε ενστάσεις μεταξύ των διαγωνιζόμενων και εκκρεμεί η τελική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Δυστυχώς, όπως αντιλαμβάνεστε, πριν τελεσιδικήσει αυτή η απόφαση, δεν μπορεί ο ΟΣΚ να κατοχυρώσει το διαγωνισμό και να δώσει απ’ αυτά. Αυτός ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν από τις εκλογές του 2009 και θα έπρεπε να είχε κλείσει, αλλά δυστυχώς, μεταξύ τους οι διαγωνιζόμενοι προσέφυγαν ο ένας ενάντια στον άλλον. Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υπήρξε απόφαση, υπήρξαν προσφυγές στο Εφετείο και υπάρχει μία διαδικασία. Δυστυχώς, το ελληνικό δημόσιο, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. 

Γι’ αυτό, λοιπόν, με απόφαση του στις 5/9/2011 το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τον ΟΣΚ, διέθεσε 30.000 ευρώ στο Δήμο Ροδίων –επειδή ακριβώς το πρόβλημα είναι πάρα πολύ έντονο, όπως χαρακτηριστικά το περιγράψατε και το ξέρω και εγώ προσωπικά- για να κατασκευάσει ειδικά δύο αίθουσες ελαφράς λυόμενης προκατασκευής. Τριάντα χιλιάδες ευρώ έχουν διατεθεί με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας από τις 5/9/2011.

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα ο Δήμος Ροδίων θα το ολοκληρώσει. Δηλαδή, ξεπεράσαμε και αυτήν την διαδικασία με το Υπουργείο Παιδείας, ακριβώς για να δώσουμε απάντηση. Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τον χρόνο, λυπάμαι, κύριε Κρεμαστινέ, και δεν μπορούμε να υπερβούμε τις διαδικασίες της δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here