Απάντηση Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στον Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, σχετικά με το Φράγμα Αχυρών

0
617

Τόνισα και προηγούμενα τους δυο λόγους των καθυστερήσεων. Ο ένας είναι ότι χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν το ενέταξε, αγαπητέ συνάδελφε, σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αυτό δεν είναι ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Παρακαλώ. Αγαπητέ συνάδελφε, δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε πριν από δέκα και πριν από είκοσι χρόνια στο έργο αυτό. Έχετε απόλυτο δίκιο. Πήγαμε μαζί. Είδαμε τα προβλήματα και έχετε δίκιο να διαμαρτύρεστε. Νομίζω, όμως, ότι η ερώτηση γίνεται για την περίοδο διακυβέρνησης αυτής της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Ασφαλώς και δεσμεύτηκα, αγαπητέ συνάδελφε. Είχε, όμως, δεσμευτεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής ότι θα χρηματοδοτήσει τις τοπογραφικές μελέτες και τον αναδασμό. Δεν το έπραξε λόγω οικονομικής στενότητας. Και όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά καθυστέρησε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη.

Αυτήν την ευθύνη δεν μπορεί να την έχει η Κυβέρνηση. Παρόλα αυτά από τον κεντρικό προϋπολογισμό έδωσε 950.000 ευρώ για να γίνουν οι τοπογραφικές μελέτες, για να προχωρήσει ο αναδασμός. Δεν ήταν δική της η ευθύνη και το ξέρετε καλά, ήταν δέσμευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  την οποία αθέτησε για δικούς της λόγους, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το κατανοούμε και γι’ αυτό προχωρήσαμε στη χρηματοδότηση. Γι’ αυτό το λόγο, όμως, υπήρξε καθυστέρηση.

Το κεντρικό φράγμα έχει τελειώσει κατά 75% και κατά 65% το αρδευτικό της υψηλής ζώνης και τα συνοδά έργα. Μέσα στο 2012 θα ολοκληρωθεί το πρώτο έργο το οποίο θα είναι και λειτουργικό.

Για το δεύτερο έργο, μίλησα ήδη για την καθυστέρηση λόγω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αδυναμίες της, πολύ γρήγορα αξιολογούνται οι μελέτες. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο και τους νόμους, αγαπητέ συνάδελφε, υπάρχει ένας χρόνος που κατατίθενται οι προσφορές και αξιολογούνται οι μελέτες.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση πρέπει να σας πω ότι πάνω από 100.000.000 έχει διαθέσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η Κυβέρνηση τα δύο χρόνια. Μέσα στο 2011 έχουμε διαθέσει περίπου 6.000.000 για το έργο αυτό από τα 200.000.000 που έχουμε για όλη την Ελλάδα και για όλα τα έργα. Νομίζω ότι η αναλογία είναι αξιόλογη. Είναι υψηλή και έτσι θα την αξιολογήσετε. Από τους διαθέσιμους πόρους που έχει το Υπουργείο, από τη συνολική κατανομή που κάνει η Κυβέρνηση δώσαμε αυτά τα χρήματα για αυτό το έργο συν τις 950.000, όπως είπα, για την μελέτη.

Στη συνέχεια θα ήθελα να σας πω ότι αυτό που συζητάμε και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Μπαλτατζής» η χρηματοδότηση του αρδευτικού του Κάτω Ξηρόμερου, που συνολικά οι δαπάνες που απαιτούνται από εδώ και  μπρος, περίπου άλλα 14.000.000, για την ολοκλήρωση του πρώτου έργου. Και οι δαπάνες για το σύνολο των έργων θα είναι περίπου 41.000.000 ευρώ.

Συνεργαζόμαστε, λοιπόν, και με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο αυτό το έχουμε σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως πολύ σωστά το θέτετε και το διεκδικείτε. Υπερβαίνουμε τις δυνατότητες του Προϋπολογισμού, όπως έχει διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην τρέχουσα οικονομική περίοδο. Το έργο είναι και για μας προτεραιότητα και θα ολοκληρωθεί.

Ευχαριστώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here