Απαθής η Κυβέρνηση της Ν.Δ. απέναντι στο προαναγγελθέν κλείσιμο του εργοστασίου της SIEMENS στη Θεσσαλονίκη

0
436

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Γ. Αλογοσκούφη
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
κα. Φ. Πάλλη – Πετραλιά
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κ. Χ. Φώλια

Θέμα: Απαθής η Κυβέρνηση της Ν.Δ. απέναντι στο προαναγγελθέν κλείσιμο του εργοστασίου της SIEMENS στη Θεσσαλονίκη.

Κύριοι Υπουργοί,

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχασε πλέον κάθε πρωτοβουλία και στον τομέα της οικονομίας, αφού, με δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, η διεθνής οικονομική κρίση θεωρείται ανυπέρβλητη και οι αυτοματισμοί της αγοράς η μόνη επιλογή. Το επόμενο θύμα αυτής της κυβερνητικής αδράνειας είναι η SIEMENS Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., θυγατρική της SIEMENS AG.
Η ανακοίνωση από τη γερμανική εταιρία του κλεισίματος του εργοστασίου Siemens στη Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των εργαζομένων, οι οποίοι κήρυξαν απεργία διαρκείας και προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου.
Το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη, είναι μια εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη και παραγωγή τηλεπικοινωνιακών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και απασχολεί 240 εργαζομένους.
Είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, καθώς μόνο τα τελευταία έξι χρόνια, διενήργησε πωλήσεις ύψους 625 εκ. €, αποκομίζοντας καθαρά κέρδη 87 εκ. € προ φόρων.
Είναι μια εταιρεία ιδιαίτερα ανταγωνιστική, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, αφού τα παραγόμενα προϊόντα εξάγονται στο σύνολό τους στο εξωτερικό. Με την υψηλή τεχνολογία που διαθέτει αποτελεί κέντρο μεταφοράς τεχνογνωσίας για εκατοντάδες εργαζομένους, επιστήμονες και φοιτητές.
Επιπλέον, η τοποθεσία του εργοστασίου είναι ιδιαίτερη σημαντική, καθώς βρίσκεται εντός του χώρου της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας». Θα μπορούσε δηλαδή να αποτελέσει το επίκεντρο υλοποίησης παραγωγικών διαδικασιών, καθ’ ότι διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό υψηλού επιπέδου και ανάλογο επιστημονικό προσωπικό. Είναι αδιανόητο να απειλείται σήμερα με διακοπή των εργασιών της μια επιχείρηση, που βρίσκεται στην καρδιά της (υπό δημιουργία) «Ζώνης Καινοτομίας»στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ένα ακόμη κρίκο στην συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της πόλης, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη υψηλό δείκτη ανεργίας της περιοχής.
Ωστόσο, η πρακτική της απραξίας, την οποία έχει επιλέξει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν είναι μονόδρομος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι δύο άλλα εργοστάσια της SIEMENS AG, ένα στη Γερμανία και ένα στη Βραζιλία, που παράγουν παρόμοια προϊόντα και για τα οποία είχε εκδηλωθεί η ίδια πρόθεση, ύστερα από παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των χώρων τους, απέφυγαν το κλείσιμο.
Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης, δεν αντέχει να προστεθεί άλλη μια επιχείρηση στο μακρύ κατάλογο επιχειρήσεων που έχουν βάλει «λουκέτο», αφήνοντας τους εργαζομένους χωρίς εργασία και την οικονομία με σοβαρότατα παραγωγικά κενά. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό το κλείσιμο μια επιχείρησης με το αντικείμενο, την κερδοφορία, την παραγωγικότητα και τις προοπτικές της SIEMENS Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.
Επειδή το κλείσιμο του εργοστασίου θα πλήξει την ανάπτυξη και την οικονομία στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος.
Επειδή θα μειωθούν σημαντικά τα δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές.
Επειδή θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Επειδή θα υπάρξει απώλεια τεχνογνωσίας στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Επειδή θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας στα ύψη.
Επειδή η Siemens είναι ο βασικός προμηθευτής της Deutsche Telekom.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Εάν προτίθεστε να απαιτήσετε από την Siemens και την Deutsche Telekom την ακύρωση της απόφασης για το κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens, δεδομένου ότι, οι κυβερνήσεις στη Γερμανία και Βραζιλία πέτυχαν την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο των αντίστοιχων εργοστασίων.
2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την αποτροπή του κλεισίματος της επιχείρησης Siemens στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου, ότι η σχετική πρόθεση της μητρικής εταιρίας, γνωστή εδώ και πολλούς μήνες, δεν βασίζεται σε οικονομική ή τεχνολογική ανεπάρκεια της επιχείρησης;
3. Εν τέλει τι βαραίνει περισσότερο την Κυβέρνηση στην υπόθεση αυτή; Η Ζώνη Καινοτομίας, η υψηλή τεχνολογία, οι θέσεις εργασίας, οι εξαγωγές ή η «αξιοποίηση» του οικοπέδου του εργοστασίου που βρίσκεται σε μία ζώνη υψηλής αξίας και ζήτησης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ραγκούσης Γιάννης

Μαγκριώτης Γιάννης

Μπόλαρης Μάρκος

Αηδόνης Χρήστος

Αθανασιάδης Αλέξανδρος

Αμοιρίδης Γιάννης

Αράπογλου Χρύσα

Βενιζέλος Ευάγγελος

Γερανίδης Βασίλης

Δριβελέγκας Γιάννης

Καϊλή Εύα

Καστανίδης Χάρης

Κουτμερίδης Στάθης

Λιάνης Γιώργος

Μαντατζή Τσετίν

Ντόλιος Γιώργος

Παπακωνσταντίνου Γιώργος

Πεταλωτής Γιώργος

Πετσάλνικος Φίλιππος

Σγουρίδης Παναγιώτης

Σιδηρόπουλος Αναστάσιος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τιμοσίδης Μιχαήλ

Τσιόκας Θεοχάρης

Φλωρίδης Γιώργος

Οσμάν Χατζή Αχμέτ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here