Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης Γ. Μαγκριώτη στο ραδιοφωνικό σταθμό FM102 και στο δημοσιογράφο Β. Σπυριδωνίδη

0
1025

08-06-2012 ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ FM102

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στον πρώην υφυπουργό. Κύριε Μαγκριώτη, καλή σας ημέρα.

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Να είστε καλά, καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαγκριώτη, κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να σταθεί λέει ο κ. Βενιζέλος. Γιατί δε μπορεί να σταθεί;

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Γιατί και η συζήτηση που είχατε προηγουμένως με τον συνάδελφό σας καταδεικνύει αυτή την ανάγκη. Πρώτα-πρώτα χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας και εθνικής ενότητας. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν πρέπει να τα κρύβουν οι πολιτικοί και τα κόμματα από το λαό. Είναι βαθιά, δε θα λυθούν σε λίγες μέρες ή λίγους μήνες. Συνεπώς χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία και στο εκλογικό σώμα θα έχει νομιμοποιήσει πολύ πάνω από το 50% για να είναι αποδεκτή, αλλά και η ίδια θα έχει μια δύναμη συνοχής εμπειρίας αλλά και ευθύνης για να υλοποιήσει όλες εκείνες τις αναγκαίες πολιτικές για να βγάλουν γρήγορα τη χώρα από την κρίση, με όσο γίνεται λιγότερο επώδυνο τρόπο, ειδικά για εκείνους που έχουν πληρώσει πολλά και δεν έφταιγαν για την κρίση, όπως οι νέοι, οι άνεργοι, και οι αδύναμοι.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ αυτό το καταλαβαίνω κ. Μαγκριώτη, αλλά η άλλη δήλωση «δε θα μπούμε σαν τσόντα ούτε με Νέα Δημοκρατία, ούτε με ΣΥΡΙΖΑ», μπορείτε να μας τη μεταφράσετε;

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Το δεύτερο είναι αυτό ακριβώς. Ότι  το μόνο που δε χρειάζεται η χώρα μας τώρα είναι μια ιδεολογική πόλωση. Μια προσχηματική, αν θέλετε, πόλωση. Γιατί εάν πολωθεί η χώρα σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα, αυτό της αριστεράς και της δεξιάς, νομίζω ότι μόνο καλή υπηρεσία δε θα προσφέρουμε στον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, σαν κόμμα της κεντροαριστεράς, ο χώρος αυτός ο πολιτικός και ιδεολογικός ανεξάρτητα εάν η συγκυρία τον έφερε να είναι πολύ χαμηλά εκλογικά είναι ο πιο αναγκαίος για να διατηρεί την ισορροπία και τη συνοχή του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος σε περιόδους κρίσης, και μάλιστα σε οριακές στιγμές. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετέχουν στο υπουργικό σχήμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει, όμως, ως πολιτική και ως δύναμη ευθύνης να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στη διαμόρφωση της πολιτικής και στην υλοποίησή της, στην υποστήριξή της στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία. Αυτή είναι η έννοια της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ, όχι η συμμετοχή σε υπουργικούς και κρατικούς θώκους. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Μαγκριώτη, να δούμε τώρα ένα άλλο μείζον, το οποίο δεν ξέρω αν το αντιμετωπίζετε από τώρα αλλά σίγουρα θα το αντιμετωπίσετε, όπως μάθαμε και από δήλωση σχετική του κ. Βενιζέλου, το βράδυ της 17ης. Η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Πώς βλέπετε το κόμμα σας, τη φυσιογνωμία του και τι μέρος της κοινωνίας θέλει να κατακτήσει ή να επανακτήσει.

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Πρώτα, κ. Σπυριδωνίδη το ΠΑΣΟΚ, είναι κομματικό δημιούργημα της μεταπολίτευσης. Την  3η του Σεπτέμβρη του 1974 εξέφρασε τους αγώνες και τις  αγωνίες ανθρώπων από τη γενιά της εθνικής αντίστασης, της αντιδικτατορικής πάλης  και νέους ανθρώπους, και από τη δική μας ηλικία που τότε ήμασταν έφηβοι και μόλις κάναμε τα πρώτα βήματα στο πανεπιστήμιο με τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό των εφήβων. Αυτό συγκρότησε στην πορεία τον μεγάλο κεντροαριστερό προοδευτικό χώρο στη χώρα μας, που βεβαίως συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις της μεταπολίτευσης. Ήταν βασικός συντελεστής στο χτίσιμο της πιο σταθερής και πιο μακρόβιας δημοκρατίας που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος. Και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά. Γνωρίζουμε τι είδους δημοκρατία είχε η χώρα μας από ιδρύσεως ελληνικού κράτους από το 1830. Τριανταοκτώ  χρόνια σταθερής δημοκρατίας μέσα στην Ευρώπη έχει η χώρα μας στη μεταπολίτευση. Είχαμε την πιο μεγάλη ανάπτυξη και την πιο μεγάλη ευημερία.  Μαζί με αυτό και πολλές παθογένειες που κληρονομήσαμε από τα προηγούμενα χρόνια, την προηγούμενη περίοδο στο πολιτικό σύστημα, φαυλότητα, διαφθορά, φοροδιαφυγή, ανεπαρκές και διαβρωμένο κράτος. Αυτές τις παθογένειες έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει, όπως και τα άλλα κυβερνητικά ή μη κόμματα. Η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα που έπρεπε να τα αντιμετωπίσουν, δεν τα αντιμετώπισαν και αυτό είναι το μεγάλο λάθος και  του ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη μας αδυναμία και γι’ αυτό ακριβώς έχει μέρος ευθύνης για τον κύκλο της «πτώσης» στο τέλος αυτών των 38 χρόνων .  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκλεισε αυτός ο κύκλος, κ. Μαγκριώτη;

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Κάναμε την αυτοκριτική μας, αναλάβαμε της ευθύνες μας. Κανείς άλλος, όμως δεν είχε τη γενναιότητα και το θάρρος να πάρει τις δικές του ευθύνες.  Τι λέγανε; Ότι το ΠΑΣΟΚ μοίραζε δανεικά χρήματα. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, πράγματι μοίρασε και δανεικά χρήματα για να κλείσει την κοινωνική ψαλίδα, για να χτίσει το κοινωνικό κράτος. Έπρεπε  να είναι πιο προσεκτικό και συμφωνώ μαζί σας.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε 3% αυξήσεις, η αριστερά διεκδικούσε 13%. Άρα, λοιπόν, αν είχε ένα στοιχείο λαϊκισμού και είχε το ΠΑΣΟΚ και ήταν από τις μεγάλες αδυναμίες του, όπως και γενικότερα του πολιτικού συστήματος, η αριστερά είχε πέντε φορές τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ. Άρα, πρέπει όλοι με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας να μιλήσουμε για την ουσία των προβλημάτων. Να μελετήσουμε την εκρηκτικότητα των προβλημάτων, την οποία παραλάβαμε το 2009 από τη Νέα Δημοκρατία, που κρύβεται τώρα πίσω από την κρίση. Η κρίση έκανε εμφανή τα σημάδια της την τελευταία διετία αλλά είχε διογκωθεί και είχε γίνει  εκρηκτική το 2009. Αυτή  κληθήκαμε να διαχειριστούμε μόλις αναλάβαμε την κυβέρνηση. Η αριστερά, η οποία δικαίως διεκδικεί την εξουσία, πρέπει, να πει την αλήθεια αφού θέλει να είναι μέσα στην Ε.Ε. και πιστεύει στην οικονομία της αγοράς. Διότι δεν έχω ακούσει  το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι θέλει να αλλάξει την οικονομία της αγοράς και να κάνει αυτό που λέει το ΚΚΕ, τη λαϊκή οικονομία. Αφού πιστεύει, λοιπόν, στην οικονομία της αγοράς μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαφωνεί σε μια σειρά επιμέρους πολιτικές που δεν αλλάζουν την ουσία, όμως, της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, πρέπει να μας πει πώς θα βρει αυτή την ισορροπία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την εργασία και το κοινωνικό κράτος. Αυτή την δημιουργική νέα ισορροπία  στις τρεις αυτές τις πλευρές για να βγει η χώρα από την κρίση. Εμείς λέμε ότι η εργασία και το κοινωνικό κράτος πλήρωσαν πολλά. Πρέπει η εργασία να αποκτήσει παραγωγικότητα, σταθερότητα και απασχόληση. Πρέπει το κοινωνικό κράτος να είναι διαφανές, αποτελεσματικό και να είναι στοχευμένες οι προνοιακές παροχές στους αδύναμους και όχι  συλλήβδην και οριζόντια σε όλους τους καταφερτζήδες. Η  επιχειρηματικότητα να επενδύει, να ρισκάρει, να πληρώνει φόρους. Αλλά και ένα κράτος φιλικό στον πολίτη και την επιχειρηματικότητα. Σε αυτή την πλατφόρμα πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε την επομένη των εκλογών, χωρίς ιδεοληψίες μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια για να βγούμε από την κρίση, να αλλάξουμε ό,τι αρνητικό όσο πιο γρήγορα υπάρχει στο Μνημόνιο και να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή βοήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής. Σας ευχαριστώ θερμά.

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Να είστε καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here