Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης Γ.Μαγκριώτη στην εκπομπή LIFE του ΣΚΑΪ

0
2869

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαγκριώτη, ο λαός τα τελευταία 35 χρόνια ψηφίζει κατά 80% δύο κόμματα, τα οποία καθώς τα στελέχη τους τρώνε, πετάνε ψίχουλα πιο κάτω. Σταματάει το φαγοπότι, σταματούν τα ψίχουλα. Τα δύο αυτά κόμματα αυτή τη στιγμή πάλι ζητούν την ψήφο. Τι μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι έχουν αλλάξει μυαλά όταν δεν έχουν αλλάξει καλά-καλά τα πρόσωπα;

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Απ’ ότι βλέπετε νέα πρόσωπα έρχονται στο προσκήνιο και αυτά είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, όμως, έρχονται με πολύ παλιές συνταγές και με αυτή την έννοια θα έλεγα πως τίποτα δεν άλλαξε. Τα δύο μεγάλα κόμματα τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης δημιούργησαν την πιο σταθερή δημοκρατία, την πιο μακρόβια, την πιο μεγάλη ανάπτυξη και την πιο μεγάλη ευημερία. Τα δημιούργησε ο ελληνικός λαός με τις κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα μαζί. Θέλω να προσθέσω ότι σε αυτά τα χρόνια δυστυχώς, και ιδιαίτερα τα κυβερνητικά κόμματα δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους για να λύσουν χρόνιες παθογένειες του ελληνικού οικονομικού, παραγωγικού και πολιτικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκετε, κύριε Μαγκριώτη, μη μιλάτε σαν να μην ήσασταν στην κυβέρνηση. Το κόμμα σας κυβερνούσε.

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Αυτό ακριβώς λέω. Και συμφωνώ ότι δεν έδωσαν απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα που κληρονόμησαν από το παρελθόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το θέμα τώρα είναι τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι αξίζει να το ψηφίσουν. Τι προτείνει δηλαδή;

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης του ΠΑΣΟΚ είναι στο ότι δεν έδωσε μάχη ή και ανέχτηκε πολλές φορές τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, λοιπόν, το παραδέχεστε και είναι προς τιμήν σας. Από εδώ και πέρα η επόμενη μέρα;

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ειδικά τα τελευταία δέκα  χρόνια, μετά την είσοδό μας στο €, η ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό ήταν πλασματική, ήταν από κοινοτικούς πόρους και από φτηνά δάνεια. Λόγω του Ευρώ δανειζόταν το κράτος, έδινε παροχές χωρίς να τα παράγει η οικονομία, δανείζονταν τα νοικοκυριά πέρα από τις δυνατότητές τους και οι τράπεζες κερδοσκοπούσαν. Δανείζονταν οι επιχειρήσεις και δεν έκαναν επενδύσεις εκσυγχρονισμού, απλώς ανακύκλωναν τα κεφάλαιά τους και την κερδοφορία τους. Γι’ αυτό και φτάσαμε το 2008 μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση. Και όταν ήρθε και η διεθνής κρίση, καταρρεύσαμε. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, το πρώτο που έχει κάνει είναι να απεκδυθεί κάθε ίχνος λαϊκισμού, κάθε ίχνος υποσχεσιολογίας. Αυτό είναι το μεγάλο αμάρτημα, το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Και σήμερα είμαστε μπροστά πάλι σε έναν καταιγισμό υποσχέσεων. Τόσο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με τα 18 σημεία, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποσχέσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Δεν έχουν καμιά σχέση με τις δυνατότητες της οικονομίας σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και μεγάλες μεταβολές πού πηγαίνει το εκλογικό σώμα.

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Το εκλογικό σώμα καθημαγμένο ακούει υποσχέσεις λόγω της μεγάλης απώλειας εισοδημάτων, της ανεργίας και της ανασφάλειας. Αυτές, όμως, οι υποσχέσεις θα γίνουν η θηλιά μετά τις εκλογές, γιατί κανένα από τα δύο κόμματα, όποιο και αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δε θα μπορέσει να τις πραγματοποιήσει. Και τότε θα είναι ακόμη πιο μεγάλη, πολλαπλή η απογοήτευση του κόσμου. Έστω αυτή την ελπίδα που γεννιέται να μην την καταστρέψουμε.

[…]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία τοποθέτηση. Ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε σε αυτές τις εκλογές;

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Το μήνυμα της αλήθειας. Πονάει πολλές φορές αλλά πρέπει να τη λέμε. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για νέους φορολογικούς συντελεστές, στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μα ακριβώς εκεί είναι σήμερα η χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδήματα δεν έχει κάνει βήματα.

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, υπάρχουν αποτελέσματα, θέλει χρόνο και δουλειά όμως για να την περιορίσουμε δραστικά. Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για χρηματοδότηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας, μόνο που όλες οι πηγές χρηματοδότησης στις οποίες αναφέρεται είναι άμεσα ή έμμεσα κοινοτικές. Πώς μπορεί αυτό να γίνει όταν η Ελλάδα θα έχει ακυρώσει το μνημόνιο και καταγγείλει τη σύμβαση.

Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα νομικά πρόσωπα και για συγκέντρωση 1% του ΑΕΠ πρόσθετων φόρων ετησίως, δηλαδή στο 4% του ΑΕΠ σε 4 χρόνια, δηλαδή 10 δις € περίπου. Αυτός είναι ένας σωστός στόχος.

Οι νόμοι έχουν ψηφιστεί, τόσο για την άρση του φορολογικού απορρήτου και του απορρήτου των καταθέσεων στις τράπεζες, όσο και για το καθολικό πόθεν έσχες και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, συνεπώς δε χρειάζεται να τους ξαναψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός κι αν τους καταργήσει, αφού δεσμεύτηκε να καταργήσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου. Αυτά όμως ακριβώς είχε πει και ο Κ. Καραμανλής το 2004 όταν μιλούσε για την «επανίδρυση του κράτους», αυτό είχε πει και ο Γ. Παπανδρέου με το «λεφτά υπάρχουν» από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς το 2009, μόνο που αυτά χρειάζονται χρόνο και σοβαρή και σταθερή προσπάθεια. Την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι. Πρέπει, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι οι φόροι αυτοί θα συγκεντρωθούν από τις 800.000 περίπου επιχειρήσεις και τους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προσδοκά το ΠΑΣΟΚ από αυτές τις εκλογές;

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Την αποφασιστική ενίσχυσή του. Γιατί το ισχυρό ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα παίξει καταλυτικό ρόλο, τόσο στον προοδευτικό της χαρακτήρα, όσο και στην υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητά της.