Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους κ. Λυριτζή – κ. Οικονόμου

0
1030

Δημοσιογράφος:  Καλημέρα κ. Μαγκριώτη. Η εκλογή του νέου προέδρου σας συμφέρει γιατί βρίσκεστε στην ίδια περιφέρεια.

Μαγκριώτης:  Καλημέρα. Το τελευταίο που απασχολεί τον κόσμο είναι η εκλογική περιφέρεια.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά χρειάζεται σταυρό από τους πολίτες

Μαγκριώτης: Ο σταυρός, προτίμησης από τους πολίτες είναι ένα κριτήριο αξιολόγησης και μία δικαίωση.

Δημοσιογράφος: Δεν θα έπρεπε να περάσουν και τα κόμματα σε μια φάση ανανέωσης αφού βγάλατε και καινούργιο αρχηγό και να μην αφήσετε το πλήθος να διαλέξει ανάμεσα στους γνωστούς;

Μαγκριώτης: Τα τελευταία χρόνια οι επώνυμοι πολιτικοί δεν έχουν και μεγάλη ζήτηση, επειδή κουβαλούν μαζί τους και τη φθορά, το σύνθημα της ανανέωσης είναι πολύ έντονο. Ωστόσο και η ανανέωση δεν φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί να προτείνεται κάποιος που τον αναδεικνύουν τα ΜΜΕ , αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και βάθος,  ότι έχει κάνει κάτι σημαντικό στη ζωή του ώστε να κριθεί και να αξιολογηθεί γι’αυτό. Συνεπώς χρειάζονται πολύ αυστηρά κριτήρια από τους πολίτες στην επιλογή του κόμματος αλλά και των προσώπων,   περιφερειαρχών,  δημάρχων και βουλευτών.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά ο λαός τη θέλει την ανανέωση κ. Μαγκριώτη, το βλέπετε και εσείς .

Μαγκριώτης:  Συμφωνώ απολύτως. Οι νέοι, όπως και οι παλιοί που θέλουν να συμμετέχουν στην πολιτική πρέπει να έχουν πίσω τους κάποιο επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό υπόβαθρο, διαφορετικά δεν ξέρω τι Βουλή θα προκύψει και ποιες αποφάσεις θα πάρουν κάτω από πιέσεις και αντικρουόμενες καταστάσεις. Πόσο ευάλωτοι θα είναι αν η συνείδησή τους δεν έχει δοκιμαστεί. Ο νέος και ο παλιός υποψήφιος πρέπει να αξιολογηθεί. Η συνεχής επανεκλογή δεν σημαίνει από μόνη της πολλά. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε πελατειακό εκλογικό  μηχανισμό, ή στη στήριξη μερίδας ΜΜΕ.  Πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος και διαρκής αξιολόγηση από τους πολίτες. Αυτοί είναι στην τελική ανάλυση που επιλέγουν τους ανθρώπους που θα τους εκπροσωπήσουν.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ο νέος αρχηγός ο οποίος έχει επιβαρυνθεί μια συγκεκριμένη πολιτική και έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση πολλά κοινωνικά στρώματα,  λογίζεται αυτό ως ανανέωση και μπορεί να φέρει την εικόνα του καινούργιου και του διαφορετικού;

Μαγκριώτης: Ο κ. Βενιζέλος έχει 20 χρόνια που είναι στην πολιτική και στη Βουλή. Πριν εκλεγεί είχε αποδείξει ότι είναι ένας επιτυχημένος ακαδημαϊκός, πετυχημένος επαγγελματίας και στη συνέχεια απέδειξε ότι είναι και ένας επιτυχημένος πολιτικός.  Σήμερα και ιδιαίτερα το τελευταίο εννιάμηνο, με τον Γ. Παπανδρέου στην αρχή και με το Λ. Παπαδήμο στη συνέχεια, έδειξε ότι έχει και ξεχωριστές ικανότητες , όπως του το αναγνώρισαν ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.  Αυτά τα στοιχεία  είναι πάρα πολύ σημαντικά  για τον ηγέτη. Εκεί που θα κριθεί και θα αξιολογηθεί ο κ. Βενιζέλος από τους πολίτες είναι στο κατά πόσο έχει πρόταση, για την επόμενη μέρα.

Δημοσιογράφος:  Αυτό είναι το πρόγραμμά σας; Το μνημόνιο;

Μαγκριώτης: Είναι πάρα πολύ εύκολο να το λέτε αυτό. Όμως αν δεν εφαρμοζόταν αυτό το πρόγραμμα, με τα μεγάλα προβλήματα και τις αδικίες που είχε, τότε θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, οι άνεργοι θα ήταν 2.000.000. Όταν βρισκόμαστε σε μια κρίση  συνήθως υπάρχουν 3 τρόποι να την ξεπεράσεις. Ο πρώτος είναι  το χιούμορ για να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις πρόσκαιρα, ο δεύτερος είναι να ψάξουμε μια ένδοξη περίοδο του παρελθόντος, να ταυτιστούμε με αυτή κρύβοντας τις αδυναμίες μας σήμερα και ο τρίτος είναι να μιλήσουμε αόριστα για το μέλλον. Το μνημόνιο όμως είναι το παρόν στη χώρα μας και αυτή είναι η πραγματικότητα. Το μνημόνιο αποτυπώνει τις χρόνιες παθογένειες , τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας , του πολιτικού συστήματος, και περιέχει μία επώδυνη λύση για τη χώρα και την κοινωνία. Δυστυχώς το 2009 είχαμε ένα διαλυμένο κράτος  και ένα σαθρό παραγωγικό ιστό που δεν μπόρεσαν να συμβάλουν στην ανόρθωση της οικονομίας.  Τώρα είναι η σειρά του κράτους  του δημοσίου, η σειρά του παραγωγικού κόσμου να συμβάλουν, με τα φορολογικά τους έσοδα με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι έχουν προσφέρει πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορούσαν. Ο Βενιζέλος θα κριθεί στο κατά πόσον μπορεί να βρει αυτή την ισορροπία, ανάμεσα στις δυνάμεις της παραγωγής και στις δυνάμεις της εργασίας.

Δημοσιογράφος: Ο Βενιζέλος ήταν μαζί με τον Παπανδρέου. ‘Αρα ξέρει τις ισορροπίες. Τώρα θα ψάξει να τις βρει; Μέσα στο μήνα αυτό;

Μαγκριώτης: Το σχέδιο που πήγαμε να διαμορφώσουμε στην αρχή του 2010 ήθελε τρεις πυλώνες για να σταθεί. Πρώτον, μία ευρωπαϊκή ένωση που να μπορέσει να δράσει άμεσα.

Δεύτερον θα έπρεπε να έχεις ένα κράτος πάνω στο οποίο θα πατήσεις για να κάνεις τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά δεν γίνονται σε ένα βράδυ ούτε σε έξι μήνες. Και το  τρίτο, έπρεπε να υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα  , που θα μπορούσε  όλα αυτά να τα πάρει στην πλάτη του.  Το πολιτικό σύστημα είναι συνυπεύθυνο για την κρίση, γι’αυτό δεν ήταν εύκολο να υιοθετήσει και να στηρίξει νέες πολιτικές χωρίς ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα. Εάν  υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο γρήγορης ανόρθωσης,  με δίκαιη κατανομή θυσιών.

Δημοσιογράφος: Εγώ ξέρω ότι αυτός που ζητάει συγνώμη ή σηκώνεται και φεύγει ή κάνει κάτι για να διορθώσει το λάθος του.

Μαγκριώτης:  Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα κόμματα και τους ανθρώπους που θέλει να τον κυβερνήσουν.  Να αποφασίσει , όχι με φυγή στο παρελθόν, ούτε με φυγή στο μέλλον αλλά για το παρόν. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται καταμεσής των σημερινών προβλημάτων. Είναι μέρος του προβλήματος. Ενώ έχει συμβάλει να πάει πολύ μπροστά η Ελλάδα στη μεταπολίτευση, ταυτόχρονα συμμετείχε και στη δημιουργία των παθογενειών της. Το ίδιο ισχύει για κάθε κυβερνητικό κόμμα , αλλά και για τα άλλα κόμματα με ανάλογες πρακτικές και λειτουργίες. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσει ο πολίτης με τα υπέρ και τα κατά. Να δει ποιο κόμμα μπορεί να δώσει λύση τώρα. Από εδώ και πέρα πρέπει  οι θυσίες να είναι των καιροσκόπων και των αεριτζήδων. Ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ θα κριθούν σ’ αυτό το πεδίο πρωτίστως. Στο κατά πόσο έχουν ένα συνεκτικό πρόγραμμα για να πάμε στην επόμενη μέρα. Θα πατήσουμε στο θετικό κεκτημένο , στην υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου,  που ήταν η δικαίωση των θυσιών του λαού. Εγώ είμαι υπέρ μιας μεγάλης συνεργασίας και ενός ευρύτερου μετώπου όλων των πολιτικών δυνάμεων τα οποία με το α΄ ή β΄  τρόπο, πιστεύουν  στην ευρωπαϊκή προοπτική  της χώρας και στον εκσυγχρονισμό της. Πιστεύουν στην παραγωγική Ελλάδα. Υπάρχουν σήμερα και άλλα κόμματα, πέρα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν αντίστοιχο προσανατολισμό.

Δημοσιογράφος: Θα βλέπατε το ΠΑΣΟΚ να έκανε μια πρόταση συμμετοχής προς τα  άλλα κόμματα;

Μαγκριώτης: Ναι τώρα πρόσκληση για ένα ανοιχτό δημόσιο διάλογο, για τη διαμόρφωση μιας προγραμματικής συμφωνίας για την επόμενη μέρα. Εκεί θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε όλοι, τόσο  για την υπευθυνότητά μας όσο και για την ειλικρίνειά μας. Τα μεγάλα λόγια, οι κορώνες και το «μετά βλέπουμε»  δεν πείθουν κανέναν, είναι επικίνδυνα σε εποχή κρίσης. Την επόμενη μέρα θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολα διλλήματα και πρέπει να τα απαντήσουμε τώρα, να είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα . Οι πολίτες πρέπει  να γνωρίζουν την αλήθεια και την πραγματικότητα τις δυσκολίες και τις προοπτικές. Τα κόμματα ειδικά σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να μένουν μόνο στην περιγραφή των προβλημάτων στα μεγάλα λόγια και στα ευχολόγια. Μια τέτοια νοοτροπία που όλα τα κόμματα είχαν στο παρελθόν μεγάλα και μικρά μόνο κακό έκανε. Στις σημερινές συνθήκες όσα κόμματα συνεχίζουν αυτή την τακτική μπορεί να εισπράττουν πρόσκαιρα χειροκροτήματα , προσφέρουν όμως κάκιστη υπηρεσία στην χώρα ,την οικονομία και τους πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here