Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στο ραδιοφωνικό σταθμό FM100 στην εκπομπή “Θέσεις και Απόψεις” και τον δημοσιογράφο κ. Κοντογουλίδη Βασίλη

0
1016

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Μαγκριώτη, καλή σας μέρα.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Καλημέρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είστε προφανώς εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές που έρχονται, έτσι;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ναι, γιατί νομίζω ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι γιατί όλες αυτές οι θυσίες του κόσμου πρέπει να δικαιωθούν. Και τώρα που αρχίζει η χώρα και πατά, αρχίζει και σταθεροποιείται η οικονομία, πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει μα λιγοψυχήσει ανεξάρτητα από το αν νιώθει απογοήτευση, πικρία, σε όποια θέση και αν βρίσκεται, πρέπει να βάλει πλάτη.  

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Μαγκριώτη, προφανώς έχετε πληροφορηθεί και εσείς από τον Τύπο γιατί οργιάζουν οι φήμες από χθες ότι μελετάται μια μικρή ή μεγάλη παράταση στην ημερομηνία των εκλογών που οι αρχικές πληροφορίες και η κυρίαρχη τάση λένε ότι θα γίνουν στις 6 Μαΐου. Έχετε υπόψη σας κάτι;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Όχι, δε γνωρίζω γιατί τελειώσαμε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που είχαμε μετά τη 01:00. Δευτέρα και Τρίτη μετά τα μεσάνυχτα πήγαμε. Στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε χθες υπάρχουν τρία άρθρα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Το ένα είναι η δυνατότητα του Μετρό να κατασκευάζει σταθμούς πάρκινγκ σε συνεργασία με τους δήμους αλλά και άλλους φορείς, πολύ σημαντικό, έχουμε κάνει μια προετοιμασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο θέμα αυτό. Το δεύτερο είναι η δυνατότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης να κατασκευάζει και αυτός πάρκινγκ, γιατί πρέπει να σας πω ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας εδώ και 20 χρόνια έχουν αυτή την αρμοδιότητα εκτός των τριών μεγάλων δήμων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Από χθες, λοιπόν, και αυτοί οι δήμοι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Θα θυμάστε ότι αυτό είναι αίτημα των Δημάρχων Θεσσαλονίκης εδώ και 20 χρόνια προς την κεντρική διοίκηση. Θα μπορούν πλέον και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν και αυτοί πάρκινγκ. Μέχρι τώρα κράταγε η κεντρική κυβέρνηση αυτή την αρμοδιότητα. Και το τρίτο, μεταφέρεται η αρμοδιότητα στους Δήμους για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση των λεωφορειολωρίδων.  

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός ο παραλογισμός πού ανήκουν οι λεωφορειολωρίδες, ποιος είναι υπεύθυνος και τα λοιπά;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ :Από χθες ανήκει στον οικείο δήμο. Πλέον αυτός είναι αρμόδιος κάτω από το συντονισμό του ΣΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών  και στην Αθήνα κάτω από τον ΟΑΣΑ όταν μια λεωφορειολωρίδα περνά από περισσότερους δήμους. Τρεις πολύ σημαντικές αποφάσεις στο χθεσινό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και είναι πλέον νόμος του κράτους. Άξιζε η κούραση και το ξενύχτι.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, αυτά είναι όντως σημαντικά τα θέματα. Έστω και με καθυστέρηση λύθηκαν, έστω και με την παραζάλη των τελευταίων ημερών.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Νιώθω κι εγώ μια μικρή δικαίωση γιατί και ως Βουλευτής Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια κατέθετα ερωτήσεις, μεταφέροντας ακριβώς το αίτημα των δήμων της Θεσσαλονίκης και κυρίως του Δήμου Θεσσαλονίκης και η κεντρική κυβέρνηση δεν απαντούσε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν λογικό αυτό που συνέβαινε τόσα χρόνια;   

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Έψαχνα να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό, ρώταγα συνεχώς αρμοδίους και μη αρμοδίους και απάντηση δεν έπαιρνα. Εδώ στο Υπουργείο, ρωτώντας τους υπηρεσιακούς παράγοντες, πάλι απάντηση δεν πήρα. Έχω, βέβαια, μια άποψη για το θέμα. Επειδή, όμως, το θέμα λύθηκε πια και  λύθηκε καλά, δε χρειάζεται.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κάποιος σας έλεγε ότι είστε αρκετό καιρό Υπουργός, κάνω και το συνήγορο του διαβόλου τώρα, όπως πρέπει να τον κάνει ο κάθε δημοσιογράφος, έπρεπε παραμονές των εκλογών να το λύσετε; Αντιμετωπίσατε και εσείς κάποια γραφειοκρατική και ουσιαστική δυσκολία για να το κάνετε;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Μα αυτό θέλω να πω, ότι από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εδώ έβαλα μπροστά αυτά τα θέματα γιατί τα γνώριζα και είχα παλέψει κι εγώ με τους δήμους της πόλης μας γι’ αυτά. Όπως είπατε υπήρχε μια άρνηση της κεντρικής γραφειοκρατίας. Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι ήθελαν να κρατήσουν στα χέρια τους την εξουσία –μιλάω για τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το δεύτερο για τις πολιτικές ηγεσίες. Ήθελαν επίσης να κάνουν ‘’δώρα’’ στις μεγάλες πόλεις, όπου αν θέλετε τα θέματα έχουν και πιο μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή σημασία. Δε χρειάζονται δώρα οι δήμοι. Οι δήμοι χρειάζονται αρμοδιότητες και υποστήριξη για να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Αυτό κάναμε. Δεύτερον θέλω να σας πω ότι το νομοθέτημα αυτό, μέρος του οποίου ψηφίστηκε χθες είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο. Το Υπουργείο Υποδομών έζησε κάτι παράδοξο αυτά τα δυόμισι χρόνια. Ενώ συνήθως τα προηγούμενα 20 χρόνια κατά μέσο όρο ο Υπουργός έμενε 5 με 6 χρόνια,, τούτη τη φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια άλλαξε τρεις Υπουργούς, μάλιστα ο τελευταίος Υπουργός άλλαξε και δυο κόμματα. Μπορεί εγώ να τα είχα δουλέψει, να τα είχα ετοιμάσει όλα αυτά, αλλά ο Υπουργός έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, και συνήθως θέλει να το διαβάσει, να το καταλάβει με τους συνεργάτες του, να το μετρήσει, να το ζυγίζει. Χάνουμε πάρα πολύ χρόνο. Τέλος καλό, όλα καλά.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Μαγκριώτη, επειδή πλησιάζετε και προς το τέλος αυτής της κυβέρνησης, θέλω να σας ρωτήσω επειδή ο κ. Βορίδης είναι ένα από τα πρόσωπα των τελευταίων ημερών όπου γράφτηκαν, ειπώθηκαν πολλά για όλες τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε, πώς ήταν η συνύπαρξή σας με τον κ. Βορίδη αυτό το διάστημα στο Υπουργείο;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Σε επίπεδο Υπουργείου η συνεργασία ήταν καλή. Ασφαλώς και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε αρκετά θέματα. Και μπορώ να πω ότι ήταν στο ΛΑΟΣ προσέγγιζε διαφορετικά κάποια θέματα και στη συνέχεια διαφορετικά με τη ΝΔ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε να βρίσκουμε την κοινή συνισταμένη. Σε αρκετά θέματα βρήκαμε την κοινή συνισταμένη. Μπορώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα είχαν ωριμάσει και πάρα πολλά έργα, έχουμε πάρα πολλές δημοπρατήσεις. Μόνο μέσα στο 2012, αυτούς τους τρεις μήνες, έχουμε δημοπρατήσει 1 ,4 δις έργα. Αρκεί να σας πω ότι όλο το 2010, τον πρώτο χρόνο που ήμασταν στην κυβέρνηση, είχαμε 260 εκατομμύρια ευρώ δημοπρατήσει γιατί δεν υπήρχε μελετητική ωριμότητα. Ένα έργο για να δημοπρατηθεί θέλει 3-4 χρόνια. Πρέπει να προετοιμαστεί μελετητικά, να εξασφαλιστούν οι πόροι, να δημοπρατηθεί και να αρχίσει. Η δουλειά, που έγινε από το 2009 που αναλάβαμε έφερε θεαματικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό του είπα και χθες ότι ήσουν τυχερός, γιατί  υπέγραφε συνεχώς δημοπρατήσεις. Θέλω να σας πω για παράδειγμα η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά δεν υπήρχε, ούτε οι πόροι υπήρχαν, ούτε οι μελέτες υπήρχαν. Αυτό είναι έργο των δυόμισι χρόνων στην κυριολεξία και η δημοπράτηση έγινε πρόσφατα στις αρχές του 2012. Την προετοιμασία την κάναμε το προηγούμενο διάστημα γιατί δημοπρατήσεις τέτοιων έργων δε γίνονται μέσα σε δυο μήνες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να επανέλθω στο αρχικό μου ερώτημα, εσείς μέχρι αργά ήσασταν στη Βουλή, οπότε…

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ένα ακόμα να πω πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, αύριο θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και οι  έξι κόμβοι της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής, 120 εκ. από τη Λαχαναγορά μέχρι την Ευκαρπία. Επιτέλους τελειώνει και αυτό το δράμα της Περιφερειακής. Οι Ολυμπιακοί αγώνες ανάγκασαν την πολιτεία να καταργήσει τα φανάρια  της ανατολικής περιφερειακής για να πηγαίνει ο κόσμος στο Καυταντζόγλειο απρόσκοπτα στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στο δυτικό κομμάτι είχαμε πάρα πολλά προβλήματα οδικής ασφάλειας, μποτιλιαρίσματα, χάσιμο χρόνου, εκνευρισμό και οικονομική επιβάρυνση. Αύριο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ολοκλήρωσε τη μελέτη σε χρόνο ρεκόρ. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αν υπάρχει βούληση και το κατάλληλο εργαλείο, όπως είναι η ΕΓΝΑΤΙΑ μπορούμε να κάνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα. Άλλο ένα θέμα δηλαδή για την πόλη μας, που είναι πολύ σημαντικό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο αρχικό πολιτικό ερώτημα, εκτιμάται… για την παράταση….

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Δεν το έχω ακούσει, όπως σας είπα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τώρα ξέρετε ως μέλος αυτής της κυβέρνησης και επειδή είστε ένας άνθρωπος χρόνια στην πολιτική, σε συζητήσεις που έχετε και στο κόμμα σας και γενικότερα, εκτιμάτε ότι την ερχόμενη εβδομάδα –Μεγάλη Εβδομάδα- κλείνει η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές;

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Αυτή την αίσθηση και αυτή την εκτίμηση είχαμε, γι’ αυτό και ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων της Βουλής και των νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν ήταν ότι τη Μεγάλη Τετάρτη θα προκηρυχθούν  οι εκλογές για τις 6 Μαΐου. Είναι γεγονός ότι εμείς ως ΠΑΣΟΚ είχαμε πει πρέπει να πάμε πιο πίσω για να σταθεροποιηθεί η χώρα, να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες υλοποίησης της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να κινηθεί η οικονομία, να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια η χώρα και η οικονομία και ο πολίτης και τότε να πάμε σε εκλογές. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει η Ιταλία. Δυστυχώς υπήρχε αυτή η εμμονή του κ. Σαμαρά να γίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι εκλογές. Σεπτέμβρη του 2011,ήθελε στην αρχή μετά Δεκέμβρη, μετά Φλεβάρη, μετά αρχές Απρίλη, μετά τέλη Απρίλη, μετά αρχές Μάη. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οδήγησε σε αυτή την ημερομηνία. Οφείλω να σας πω ότι τελευταία και οι συνάδελφοι της ΝΔ μας δίνουν δίκιο τώρα που και αυτοί συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια -και είναι πολύ σημαντικό που συμμετέχουν στην προσπάθεια από το Νοέμβρη, γιατί αν δε συμμετείχε η ΝΔ και το ΛΑΟΣ στην αρχή, το έχω πει πολλές φορές, δύσκολα θα έβγαινε αυτό το πρόγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη μεγάλη απόφαση στις 26 του Οκτώβρη στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας, αλλά θα ήταν δύσκολο μόνο του να την υλοποιήσει χωρίς την υποστήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην αρχή. Αυτό που είναι η δικαίωση, των θυσιών των Ελλήνων πολιτών και ειδικά των αδύναμων πολιτών έπρεπε να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα, λοιπόν, και οι συνάδελφοι της ΝΔ το σκέφτονται και δεν ξέρω ο κ. Σαμαράς τι θα πει , ί θεωρώ ότι είναι δύσκολο τώρα να πάρει πίσω την τόση πίεσή του.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς υπάρχει ένα σενάριο προκειμένου πολιτικά να ξεφουσκώσει λίγο η ιστορία Καμένου, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πολύ δυνατός και παίρνει από τη ΝΔ μειώνεται και η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. Ένα σενάριο για μια ολιγοήμερη ματαίωση των εκλογών με βάση  και αυτή την κρίση που έχει ξεσπάσει τελευταία με τις πολλές τροπολογίες προκειμένου να πάνε τέλη Μαΐου. Σενάριο είναι προς το παρόν, το μεταδίδω με επιφύλαξη.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ένας από τους βασικούς λόγους που η ΝΔ ήθελε γρήγορα εκλογές ήταν γιατί ήθελε ο κόσμος να ψηφίσει θυμωμένος, για να  καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνονται όμως έτσι οι εκλογές. Ήταν λάθος εκτίμηση γιατί ο κόσμος πρέπει να ψηφίζει με ψυχραιμία,  ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ήταν σε δημοσκοπική έξαρση η ΔΗΜΑΡ και αυτό συνέφερε τη ΝΔ τους προηγούμενους μήνες. Και ο τρίτος δεν ήθελε να προλάβει να συγκροτήσει το κόμμα του ο κ. Καμένος. Όπως είδατε όλα αυτά αρχίζουν και αλλάζουν πλέον, να έχουν αντίστροφη πορεία. ΤΟ ΠΑΣΟΚ συσπειρώνεται, ειδικά μετά την εκλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ανασυγκροτείται, αρχίζει σιγά-σιγά και επανακτά και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το τονίζω σιγά-σιγά γιατί πράγματι έχει τραυματιστεί πολύ η σχέση μας με την κοινωνία και τους πολίτες. Αυτό είναι δεδομένο και δεν πρέπει να το ξεχνάμε καθόλου. Η ΝΔ πλέον δε μπορεί να κρυφτεί στην αντιπολιτευτική ρητορεία. Έχει ψηφίσει το Μνημόνιο 2, έχει ψηφίσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, άλλωστε γι’ αυτό και πήγε στις επώδυνες διαγραφές. Οι διαγραφές αυτές έφτιαξαν το κόμμα του κ. Καμένου και φυσικά η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης κάθε μέρα καλείται να απαντήσει πώς θα μείνει στην Ευρώπη και θα έχουμε όλα αυτά τα σημαντικά και τα κεκτημένα που έχει η χώρα μας, χωρίς ταυτόχρονα την εφαρμογή κάποιων μέτρων. Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε αρχίζουν και παίρνουν τις πραγματικές τους διαστάσεις, αφού οι πολίτες τα ζυγίζουν ταυτόχρονα όλα μαζί. Αυτό οδηγεί σε νέες σκέψεις την ηγεσία της ΝΔ. Θα δούμε, όμως τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Μαγκριώτη.

 

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ:  Καλημέρα και καλή δύναμη, χαιρετισμούς στην Θεσσαλονίκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here