Απόκριες, τα ήθη και έθιμα για την ψυχή, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα…

0
107

Η χριστιανική Εκκλησία, όπως και όλες οι θρησκείες, για να κερδίσουν την υποστήριξη των ευρύτερων ομάδων στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής τους, υιοθέτησαν αυτούσια ή μετεξέλιξαν πολλά ήθη και έθιμα της καθημερινότητάς τους, ή τα ανέχτηκαν, είτε αυτά ήταν παγανιστικές εκδηλώσεις είτε έκφραση της βιωματικής τους σχέσεις με την φύση και τα ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα.

Το Τριώδιο και ειδικά οι εκδηλώσεις των Αποκριών ενσωματώνουν σε ένα βαθμό και προσαρμόζουν διονυσιακά έθιμα με τους επιμέρους συμβολισμούς, όπως την γονιμότητα, να προβάλλονται σε διαφορετικές περιοχές του ελληνισμού και με ανάλογες μορφές.

Η μάσκα-προσωπείο των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι η συνέκφραση του δράματος και του μύθου, το άλλο πρόσωπο που εκφράζεται εκ μέρους του εαυτού μας, για να πει κρυμμένες και απαγορευμένες αλήθειες.

Η λύτρωση με τη βοήθεια του οίνου, που οδηγεί στον “καθαρισμό” της ψυχής την τελευταία ημέρα του Τριωδίου, την Καθαρά Δευτέρα, που είναι και η αρχή της Σαρακοστής, της μακράς προετοιμασίας για το θείο δράμα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Θεανθρώπου, τη “γέφυρα του φθαρτού κόσμου με τον κόσμο των πνευμάτων”.

Ήθη και έθιμα που διατηρούν και προσαρμόζουν επίσημοι φορείς και ομάδες πολιτών είτε για να εκτονώνουν την πίεση της καθημερινότητας είτε φροντίζοντας “το μεγάλο ταξίδι”.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ