ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΛΟΓΙΑ ΑΙΣΟΔΟΞΑ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ

0
2842

Το 2011 για πρώτη φορά διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΟΜΕΔΙ  συναινετικά ένα ολοκληρωμένο masterplan  αναπτυξιακών υποδομών, για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Μεγάλη ήταν η συνεισφορά μιας ομάδας έγκριτων επιστημόνων με μεγάλη εμπειρία στα αναπτυξιακά και συγκοινωνιακά έργα της Θεσσαλονίκης. Βασικός φορέας επεξεργασίας του MASTERPLAN ήταν η εταιρία Εγνατία Α.Ε, αλλά και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) και η  διεύθυνση της  Αττικό Μετρό Θεσσαλονίκης.

 Τη δημόσια διαβούλευση ανέλαβε  η διοικούσα επιτροπή του  Τ.Ε.Ε Κεντρικής Μακεδονίας..

Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη έχει ένα ολοκληρωμένο και αρκετά τεκμηριωμένο σχέδιο αναπτυξιακών και συγκοινωνιακών υποδομών. Μερικά από τα έργα του είχαν ήδη ολοκληρωθεί, μερικά ήταν σε εξέλιξη, μερικά στο στάδιο της μελέτης  και μερικά σε φάση προγραμματισμού.  Έργα που μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις στα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης.

Ενώ σε γενικές γραμμές το σχέδιο αυτό ακολουθείτε από την κυβέρνηση, δυστυχώς υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις και ακόμη χειρότερα φαίνεται πως μερικά σημαντικά έργα είναι εκτός προγραμματισμού στον ορατό χρονικό ορίζοντα, δηλαδή μέχρι το 2020.

Όσο και αν ακούγονται λόγια αισιόδοξα, η πραγματικότητα διαμορφώνεται πολύ απαισιόδοξα. Γι’ αυτό είναι ανάγκη για έναν ειλικρινή δημόσιο διάλογο, μέσα από τον οποίον θα γίνει ο αντικειμενικός απολογισμός υλοποίησης του MASTERPLAN και η δεσμευτική επικαιροποίησή του. Κρίσιμη παράμετρος είναι, η διασφάλιση της χρηματοδότησής του.

 Τα τελευταία δημοσιεύματα για τις εξελίξεις στην κατασκευή της βασικής γραμμής του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και των επεκτάσεών του, ειδικά προς την Δυτική Θεσσαλονίκη, προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία.

Οι επικεφαλής των φορέων που εμπλέκονται, αλλά και η κατασκευάστρια κοινοπραξία, πρέπει να κατανοήσουν πως με δημόσιες σχέσεις και σκόπιμες διαρροές, δεν δύνονται λύσεις. Τα αδιέξοδα είναι ήδη μεγάλα και μπορεί να γίνουν εκρηκτικά. Η Θεσσαλονίκη  και οι άνθρωποί της, οι επισκέπτες της και η οικονομικής της ανάπτυξη, δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται άλλο. Ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και οι κοινοτικοί πόροι, δεν μπορούν να καλύπτουν άλλο  καθυστερήσεις, λάθη και σκοπιμότητες.

 

–Για περισσότερες λεπτομέρειες, όσο αφορά το MASTERPLAN του 2011 και τα προβλεπόμενα έργα, πατήστε εδώ.

–Για το ΜΕΤΡΟ, τα προβλήματα και τις λύσεις, πατήστε εδώ.