Δελτίο Τύπου-επίσκεψη Γιάννη Μαγκριώτη στο δήμο Παύλου Μελά-δραστηριότητα 25-4-2012

0
1017

Ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μαγκριώτης επισκέφτηκε σήμερα το Δήμο Παύλου Μελά και συναντήθηκε με το Δήμαρχο και στελέχη  της Διοίκησης του Δήμου. Αργότερα, επισκέφτηκε τα γραφεία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ  και συναντήθηκε με τον  Αντιπρόεδρο  κ. Γιάννη Τσακλίδη, με μέλη της διοίκησης και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Αντικείμενο συνεργασίας κατά την επίσκεψή του στο Δήμο Παύλου Μελά, ήταν  για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στην περιοχή, η επίλυση χρόνιων συγκοινωνιακών προβλημάτων, η πρόοδος μελετών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και θέματα σχολικής στέγης αρμοδιότητας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Α.Ε.

 

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Μαγκριώτης, σημείωσε:

 

«Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων έχει εντάξει στο σχεδιασμό του και υλοποιεί κατά προτεραιότητα την κατασκευή έργων που αφορούν την δυτική Θεσσαλονίκη. Τα έργα περιλήφθηκαν στο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών του πολεοδομικού συγκροτήματος, το οποίο συνέθεσε το Υπουργείο με συνέργεια ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων της πόλης, κατόπιν ευρείας δημόσιας διαβούλευσης.

Ο Δήμος Παύλου Μελά συνεργάζεται συστηματικά με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε, στην οποία το ΥΠΟΜΕΔΙ ανέθεσε την σύνταξη των μελετών και την δημοπράτηση των έργων, δίνοντας από κοινού λύσεις και επιταχύνοντας την ολοκλήρωση των μελετών, ώστε τα έργα να εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αναπτυξιακές και λειτουργικές ανάγκες της περιοχής.

Η δυτική Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αναπτυξιακό έλλειμμα. Για αυτό η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την ισόρροπη  ανάπτυξης του πολεοδομικού συγκροτήματος, και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Τα έργα, μπορούν σύντομα να γίνουν πραγματικότητα, καθώς δρομολογήθηκαν ως πρώτης προτεραιότητας. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί ώστε τα  έργα να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, σχεδιασμένα να αναβαθμίσουν αισθητικά το αστικό περιβάλλον, και λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αναβαθμίζεται ο περιφερειακός οδικός δακτύλιος με παράλληλη ανάπτυξη σε επίπεδο Δήμου και γειτονιάς. Μέσα από σύγχρονες υποδομές, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη νέα ταυτότητα της περιοχής.

Σχετικά με την επέκταση του μετρό δυτικά ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

Το ΥΠΥΜΕΔΙ προωθεί την κατασκευή δικτύου μετρό στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τη δυτική Θεσσαλονίκη, έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο και εργαζόμαστε για τις γραμμές:

 • Επέκταση Μετρό από Πλατεία Δημοκρατίας μέσω οδού Λαγκαδά μέχρι Ευκαρπία και νοσοκομεία: Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές έρευνες και μελέτες, η χάραξη, και σε συνεργασία με τοπικούς Δήμους έχουν επιλεγεί οι θέσεις των σταθμών. Εντός διμήνου δημοπρατούνται οι οριστικές μελέτες, (για να είναι ώριμο) για δημοπράτηση από το χρηματοδοτικό κοινοτικό πλαίσιο 2014-2020. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
 •  Επέκταση δυτικά: από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, την Ξηροκρήνη, τους Αμπελόκηπους, την Μενεμένη, τον Εύοσμο και το Ελευθέριο – Κορδελιό:Η Αττικό Μετρό Α.Ε. σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς οριστικοποιεί τη χάραξη της γραμμής από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, Ξηροκρίνη, Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμο, και το Κορδελιό.

Για το θέμα την αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής αλλά και τα προβλήματα σχολικής στέγης του δήμου, ο κ. Μαγκριώτης  υπογράμμισε:

Ο Δήμος Παύλου Μελά υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα Σχολικής Στέγης το οποίο  ενισχύεται κατά αρμοδιότητα και από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Α.Ε.

Όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής

είναι σε εξέλιξη μελέτες:

 • Διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων, πρ.  668.042 ευρώ.
 • Διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων Δήμων Πεύκων και Πολίχνης πρ.   459.670 ευρώ.

και ολοκληρώθηκαν τα έργα

 • Διευθέτηση ρέματος Πολίχνης «Κλειστό τμήμα και τμήμα ανοιχτού ρέματος στα όρια του Δήμου Πολίχνης» πρ. 2.800.000 ευρώ
 • Καθαρισμός ρεμάτων (I) – Καθαρισμός και συντήρηση Περιφερειακής Τάφρου – Δενδροποτάμου και Χείμαρρων Διαβατών – Ξηροποτάμου – Ευκαρπίας και Πυλαίας πρ. 550.000 ευρώ.

  Είναι ιδιαίτερα σημαντικό την παρούσα περίοδο ότι κατά την διάρκεια κατασκευής των ανωτέρω έργων  θα δημιουργηθούν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Για την κατασκευή των 6 κόμβων στην Δυτική Περιφερειακή, ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε:

«Το έργο της «Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός από Α/Κ Κ16 (Νέα Δυτική Είσοδος Π.Α.Θ.Ε. / Λαχαναγορά) – Α/Κ Κ5 (Πολίχνη / Νοσοκομείο Παπαγεωργίου», προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης 155 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε  για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Η σχετική απόφαση έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια  και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν στις αρχές του φθινόπωρου 2012.

Το έργου  περιλαμβάνει, σε μήκος περίπου 8χλμ αναβάθμιση της αρτηρίας, με ανισοπεδοποίηση έξι (6) υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων (πλην του Κ16, έργου συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ περίπου που έχει ήδη ανάδοχο), επί της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΕΡ). Ειδικότερα προβλέπεται αναβάθμιση των κόμβων:

 

 • ?Α/Κ Μοναστηρίου και 3ης Σεπτεμβρίου (Ελευθέρια)
 • ?Α/Κ Μαιάνδρου (Εύοσμος)
 • ?Α/Δ Οδού Ολυμπιάδος (Εύοσμος)
 • ?Οδού Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη)
 • ?Α/Κ Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως
 • ?Α/Κ14 25ης Μαρτίου (Πολίχνη)

 

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει μία Άνω Διάβαση στην οδό Ολυμπιάδος (Πράσινη Γέφυρα πεζών

και ποδηλατών), καθώς και απλές πεζογέφυρες. Ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης είναι 2 με 2,5 έτη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων κατασκευής του έργου σε αστικό περιβάλλον και της ανάγκης διατήρησης της κυκλοφορίας κατά την φάση κατασκευής του έργου».

Κατά την επίσκεψη  του στην Εγνατία Οδό Α.Ε, ο κ. Μαγκριώτης ευχαρίστησε τη διοίκηση για την παραγωγική συνεργασία που είχαν και τα σημαντικά αποτελέσματα σε μια εποχή κρίσης. Σημειώνοντας πως:

«Η Εγνατία  Α.Ε έχει αναλάβει να κατασκευάσει και ήδη προχωρεί  στις δημοπρατήσεις την αναβάθμιση της  Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 670 εκ € και να ολοκληρώσει τους κάθετους άξονες  προς τις βαλκανικές χώρες. Η υψηλή της τεχνογνωσία και αξιοπιστία της,  αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό, γι’ αυτό αναλαμβάνει και  τη διοίκηση έργων, μετά από διαγωνισμούς, στις γειτονικές χώρες. Η κυβέρνηση  επίσης της  έχει αναθέσει έργα σχεδόν σε όλη την χώρα»

Ο κ. Μαγκριώτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τονίζοντας πως αυτοί είναι η «καρδιά» της Εγνατίας  και πως  παρ’ όλη την κρίση και τις δυσκολίες, έδειξαν την υψηλή τους  επάρκεια, την αφοσίωση  τους στην δουλειά, και  έχουν  υψηλή  αποτελεσματικότητα.

Τέλος, σημείωσε πως θα συνεχίσει, από όποια θέσει και αν βρίσκεται, να είναι υποστηρικτής της Εγνατίας Α.Ε,  της εταιρείας του δημοσίου με  έδρα τη Θεσσαλονίκη  που κατασκεύασε το πιο μεγάλο δημόσιο έργο της χώρας ,την Εγνατία Οδό  και συνεχίζει το παραγωγικό της έργα.

 

 

Απογευματινή δραστηριότητα κ. Γιάννη Μαγκριώτη.

 

v     Στις 18:45 θα επισκεφτεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

v     Στις 20:00 θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου.

 

Αυριανό Πρόγραμμα κ. Γιάννη Μαγκριώτη

Αύριο 26-04-2012 στις 10:30  θα επισκεφτεί το Δήμο Καλαμαριάς και θα συναντηθεί με το Δήμαρχο και τα στελέχη της Διοίκησης του Δήμου

Στις 12:30 θα επισκεφτεί τα γραφεία της  ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και θα συναντηθεί με στελέχη της Διοίκησης και εκπρόσωπους εργαζομένων.

Στις 20:30 θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here