Δηλώσεις Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη από επίσκεψη στο Μετρό Θεσσαλονίκης

0
1511

 

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Αττικό Μετρό Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

«Η “Εγνατία Οδός A.E.” έχει ολοκληρώσει το βασικό της έργο, τώρα κατασκευάζει τους κάθετους άξονες και σε λίγο θα ολοκληρώσει και το τμήμα στο Περιστέρι. Η προσφορά της Εγνατίας είναι πάρα πολύ μεγάλη, μέσα σε 14 χρόνια κατασκεύασε 670 χλμ. σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, όταν ο ΠΑΘΕ κατασκευάζεται επί 4 δεκαετίες και προς το τέλος η Πολιτεία χρειάσθηκε να τον αναθέσει σε δύο παραχωρησιούχους.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι μία πολύπαθη ιστορία και δεν θέλουμε επ’ ουδενί να ξαναπέσει στο τέλμα, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είναι σημαντικό ότι το 2006 ξεκίνησε η προσπάθεια, με πολλά όμως προβλήματα και πολλές αδυναμίες. Δεν θα αναφερθώ στα προβλήματα, θα πω μόνο ότι η προσπάθεια που κάνουμε στοχεύει στο να ενισχύσουμε τη Διεύθυνση για να μπορεί να εποπτεύει και να υποστηρίζει την κατασκευή του. Η προσπάθεια αυτή έδωσε αποτελέσματα κι είναι σημαντικό αυτό και κατέληξε να μπορεί η εταιρεία, μακριά από την έδρα της, να κατασκευάζει ένα μεγάλο και σύνθετο έργο, όπως είναι το Μετρό.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί μπροστά μας είναι πολλή δουλειά και για τη βασική γραμμή και για την επέκταση προς τη Καλαμαριά, αλλά και για τις επεκτάσεις προς τα Δυτικά, γιατί όπως ξέρετε, το σχέδιό μας, όπως το διαχειρίζεται η Αττικό Μετρό, είναι, η δημιουργία ενός δικτύου γραμμών Μετρό στη Θεσσαλονίκη που, σε συνδυασμό με τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα δώσουν οριστική λύση στο θέμα της βιώσιμης κινητικότητας που το έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη.

            Πιστεύω πως αυτή τη φορά θα πετύχουμε, γι’ αυτό και αυτή η προσπάθεια και αυτό το πάθος, γιατί το Μετρό είναι κάτι που μας ενώνει όλους.

Ξέρω πως δεν βλέπετε το έργο του Μετρό απλώς σαν μια εργασία για βιοπορισμό, συμμετέχετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια γιατί είναι από τα έργα που θα δώσουν ταυτότητα στη Θεσσαλονίκη και ο καθένας από σας θα νοιώθει περήφανος αύριο, δηλώνοντας ότι και αυτός ήταν εκεί και συμμετείχε στην κατασκευή αυτού του μεγάλου, του πρώτου μεγάλου έργου για τη Θεσσαλονίκη».

 

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το σταθμό Μετρό «Ευκλείδης» και αντάλλαξε ευχές για τη νέα χρόνια με τους εργαζομένους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

 

«Εύχομαι χρόνια πολλά σε σας και τις οικογένειές σας, όπως και σε όλο τον κόσμο. Χρόνια πολλά με υγεία και δουλειά. Τον επόμενο μήνα, εδώ, στο σταθμό «Ευκλείδης» θα έχουμε την έλευση του πρώτου μετροπόντικα, στα τέλη του Φλεβάρη και στα τέλη του Μάρτη, του δεύτερου μετροπόντικα. Μια καλή εξέλιξη για το Μετρό που πέρασε πολλά προβλήματα και περνά. Είναι ένας καθημερινός αγώνας που τον δίνουμε μαζί με τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό», μαζί με τα στελέχη και τους εργαζόμενους, μαζί με τον Ανάδοχο, γιατί είναι ένα έργο σύνθετο, δύσκολο και πολύ ξεχωριστό και σημαντικό για την πόλη. Είναι ένα έργο που μας ενώνει όλους, το έχει αγκαλιάσει όλη η πόλη, το είχε ανάγκη από χρόνια και θέλει όσο πιο γρήγορα να το χαρεί, να το χρησιμοποιεί.

Όπως είχαμε πει, οι καθυστερήσεις των προηγούμενων χρόνων ήταν μεγάλες και προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Το 2010 ήταν μια χρονιά δύσκολη, αλλά μπήκαν οι βάσεις για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα. Το 2011 θα είναι η χρονιά όπου θα λυθούν τα περισσότερα προβλήματα που υπάρχουν από το παρελθόν, θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη όλα τα εργοτάξια και ελπίζω, στο τέλος του χρόνου, να υπάρχει και ο ανάδοχος για την επέκταση της γραμμής προς τη Καλαμαριά, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν προχωρήσει σημαντικά οι μελέτες για τις επεκτάσεις του Μετρό προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, αυτό που θέλουν οι Θεσσαλονικείς, είναι να αναπτυχθεί ένα δίκτυο Μετρό, που θα καλύπτει το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, μαζί με τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, να κάνουν την πόλη βιώσιμη, ελκυστική σε επισκέπτες και επενδυτές και πάνω απ’ όλα, λειτουργική για τους ανθρώπους της.

Πιστεύω ότι στο τέλος του 2014, στις αρχές του 2015, μπορεί να έχουμε τη βασική γραμμή, εάν δεν υπάρξουν άλλα ανυπέρβλητα προβλήματα, μπορούμε να έχουμε σε λειτουργία τη γραμμή από το Νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη Μίκρα. Ταυτόχρονα, μπορεί να έχει δημοπρατηθεί, τουλάχιστον η πρώτη γραμμή προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Έτσι, ως το 2018 ή το αργότερο το 2020 μπορούμε να έχουμε το σύνολο του δικτύου των γραμμών του Μετρό. Είναι ανάγκη η πόλη, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, να έχει τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δη τα μέσα σταθερής τροχιάς, σε πλήρη ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα σημαντικό μητροπολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό κέντρο, μια πόλη που θα είναι βιώσιμη, μια πόλη που θα επιλέγεται για κατοικία αλλά και για τις οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες ελλήνων και ξένων, με πολλές θέσεις απασχόλησης και κοινωνική συνοχή».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για απολύσεις 37 εργαζομένων παραμονές Χριστουγέννων και τις φήμες για μπαράζ απολύσεων, ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε:

«Εκατοντάδες είναι αυτοί που εργάζονται στο Μετρό, τόσο στις αρχαιολογικές ανασκαφές, όσο και στην κατασκευή της γραμμής και πολλές εκατοντάδες ακόμη θα εργασθούν με την ανάπτυξη των νέων εργοταξίων, όπως και στην επέκταση προς Καλαμαριά. Η κατασκευή του Μετρό, εκτός από το ότι μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον της πόλης μας και των ανθρώπων, προσφέρει εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Είναι ένα αναπτυξιακό έργο.

Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους γιατί ο ανάδοχος αναδιάρθρωσε τα εργοτάξια του, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, θα απορροφηθούν σε άλλα κατασκευαστικά μέτωπα ή και στις νέες βάρδιες που αναπτύσσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, για να επιταχυνθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα κλείσει το τμήμα της οδού Δελφών μεταξύ των οδών Μπότσαρη και Συνδίκα, τόνισε:

«Υπάρχει σχέδιο από τη Διοίκηση, υπήρξε συνάντηση με τους καταστηματάρχες της περιοχής, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, γιατί τα προβλήματα είναι πολύ σημαντικά για τους επαγγελματίες της οδού Δελφών και της γύρω περιοχής. Στόχος είναι να υπάρξουν τρόποι στήριξής τους και ανακούφισής τους αυτή τη δύσκολη περίοδο».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εργοτάξια ανατολικά της Ανάληψης και για το πότε θα αρχίσουν οι εργασίες, υπογράμμισε:

«Όπως είπαμε, τα προβλήματα είναι πολλά γιατί υπήρξαν και λάθη στις χωροθετήσεις των σταθμών και αρκετές προχειρότητες, δεν υπήρξαν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις. Υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως επίσης η καθυστέρηση για το σταθμό του Παπαφείου. Αυτή τη στιγμή ο πρώτος μετροπόντικας περνάει από την περιοχή του Παπαφείου χωρίς να έχει κατασκευαστεί ο σταθμός. Κάποιοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και τις καθυστερήσεις στο έργο αλλά και για το πρόσθετο κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες στο μέλλον.

Η κατασκευή του σταθμού Φλέμινγκ είναι σε εξέλιξη όπως επίσης και τα υπόλοιπα μέτωπα ανατολικά είναι μέσα στα όσα προσδιορίζονται στα χρονοδιαγράμματα».