Δηλώσεις Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη από επίσκεψη στην Κέρκυρα

0
787

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές της Κέρκυρας μαζί με τη Βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κανελλόπουλο Γιώργο, το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Γεωργαλίδη Κώστα και το Νομάρχη Κέρκυρας Πουλημένο Γιώργο.

Στην συνέχεια σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία και Δημάρχων του Νομού Κέρκυρας, Υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων, ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Είμαστε εδώ με εντολή του Πρωθυπουργού για να μεταφέρουμε την συμπαράσταση για άμεση αρωγή στους πληγέντες».

 

Ο κ. Μαγκριώτης παρουσίασε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την παροχή κρατικής αρωγής και πιστωτικών διευκολύνσεων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που υπέστησαν ζημιές για την αποκατάστασή τους.

Ο Υφυπουργός τόνισε:

«Έχουμε ήδη ετοιμάσει ως Υπουργείο την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Περιμένουμε να μας στείλουν τις προτάσεις και τις καταγραφές των τοπικών φορέων για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί, όπως επίσης και την εκτίμηση τους, για τον αριθμό, αλλά και το εύρος των καταστροφών, που έχουν υποστεί κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δημόσιες υποδομές, οικοσκευές, σοδειές αγροτικών προϊόντων, μηχανολογικός εξοπλισμός (επαγγελματικών χώρων και βιοτεχνιών) κ.λπ., για να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις άμεσα».

 

Τα ποσά που διατίθενται για την επισκευή των ζημιών είναι τα εξής:

  • Για κατοικίες που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέες: 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 50% χορηγείται δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο δάνειο.
  • Για τα υπόλοιπα, εκτός κατοικιών, κτίρια που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα τα ποσά που χορηγούνται φθάνουν μέχρι τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 1/3 δίδεται δωρεάν και τα 2/3 με την μορφή άτοκου δανείου.
  • Για κτίρια τα οποία πλημμύρισαν χωρίς όμως να υποστούν σοβαρές βλάβες χορηγείται το ποσό των 60 ευρώ ανά τ.μ. δωρεάν, για την αποκατάσταση των ελαφρών ζημιών.

 

Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, το Υπουργείο Εσωτερικών για τις καταστροφές στα έργα υποδομής, το Υπουργείο Ανάπτυξης δια του ΕΟΜΜΕΧ για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις και το Υπουργείο Υγείας για τις προνοιακές ενισχύσεις. Ήδη βρίσκονται κλιμάκια του ΕΛΓΑ, του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων στη Κέρκυρα και καταγράφουν τις ζημιές. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέβαλε ήδη 50.000 ευρώ για τις έκτακτες εργασίες της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας εκχώρησε 100.000 ευρώ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για προνοιακές ανάγκες των πληγέντων.

Όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής σημείωσε ότι: «Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές οφείλονται σε μπαζωμένα ρέματα και κακοτεχνίες του παρελθόντος» και σημείωσε με έμφαση ότι: «οι τοπικές κοινωνίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να απαιτήσουν τον επανασχεδιασμό των έργων αυτών και ιδιαίτερα την αποκατάσταση των ρεμάτων. Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη την χώρα. Οι νέες διοικήσεις των Δήμων και Περιφερειών πρέπει να δουν τα θέματα αυτά με απόλυτη προτεραιότητα. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε για την ευόδωση αυτού του στόχου».

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων τοπικών φορέων, αλλά και δημοσιογράφων ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα υποδομής που κατασκευάζονται ή προγραμματίζονται να κατασκευαστούν στη Κέρκυρα:

 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

  • Στο έργο της Ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών που εντάσσεται στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ και θα εκτελεστεί από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Ύδρευσης Κέρκυρας που ιδρύθηκε προς τούτο στη Κέρκυρα από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 285 εκ. € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.
  • Για το έργο κατασκευής του άξονα Βορρά – Νότου 38 χλμ. τόνισε:«Επιλογή μας είναι η χρηματοδότηση του έργου να γίνει με περίπου 30 εκατ. ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. Επειδή όμως το έργο αυτό έχει μελετηθεί τα προηγούμενα χρόνια κατά τμήματα και από διαφορετικές Υπηρεσίες, θα πρέπει να συγκεντρωθούν, ολοκληρωθούν και επικαιροποιηθούν οι μελέτες. Γι’ αυτό ζητώ από τους φορείς που έχουν εκπονήσει μελέτες να τις αποστείλουν το συντομότερο δυνατό στο Υπουργείο για να μπορέσουμε να τις ολοκληρώσουμε και να προχωρήσουμε στην ένταξη και δημοπράτησή τους.».

 

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε :

«Η Κυβέρνηση δείχνει άμεσα και έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κέρκυρα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε και με τις νέες εκλεγμένες διοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το καλό της Κέρκυρας και των ανθρώπων της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here