Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης πραγματοποίησε χθες στην Λευκωσία συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης της υπουργού στην Αθήνα και της ανάλογης συνάντησης της με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα (8 Ιουνίου 2010).
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επικοινωνιών, μεταφορών και υποδομών, που αφορούν την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, καθώς και περαιτέρω συνεργασίες στους τομείς κυρίως των μεταφορών και των επικοινωνιών.
Η εποικοδομητική συζήτηση και το εγκάρδιο κλίμα στο οποίο διεξήχθη επιβεβαίωσαν, «την καλή πολιτική συνεργασία, αλλά και την καλή υπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και των δύο Υπουργείων», δήλωσε ο έλληνας Υφυπουργός, στο τέλος της συνάντησης, όπου μεταξύ άλλων τόνισε αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών:
«Θα ήθελα να προσθέσω ότι ανταλλάξαμε σκέψεις και εκτιμήσεις γύρω από τη λειτουργία των συμβάσεων παραχώρησης, ιδιαίτερα για τα αεροδρόμια της Κύπρου που λειτουργούν κάτω από αυτό το καθεστώς, τα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου. Είμαστε μπροστά στη δημοπράτηση αντίστοιχων έργων στην Κρήτη, το αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου, που είναι ήδη έτοιμο και ίσως πολύ σύντομα, τους επόμενους μήνες, να έχει και ανάδοχο. Ήταν πολύ χρήσιμες οι σκέψεις και οι αξιολογήσεις από ένα καθεστώς που ήδη λειτουργεί στην Κύπρο.
Από την άλλη πλευρά, συζητήσαμε θέματα επικοινωνιών που θα απασχολήσουν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε., αλλά και υπηρεσιακά συμβούλια, που συμπίπτουν όλα μέσα στο Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για πολλούς φορείς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φορέα είναι ο ΕΝΙΣΑ (ENISA), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό φορέα που έχει την έδρα του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Υποστηρίζεται πάρα πολύ από την Ελληνική Πολιτεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης. Η Ε.Ε. βρίσκεται στο μεταίχμιο να αποφασίσει εάν θα είναι ένας μόνιμος φορέας ή θα ολοκληρώσει τον κύκλο του τα επόμενα χρόνια, εάν θα παραμείνει με τις σημερινές αρμοδιότητες ή θα προσθέσει κι άλλες. Η Ελλάδα, όπως είναι αυτονόητο, ενδιαφέρεται για τη μονιμότητα του Οργανισμού, αλλά και για τη διεύρυνση του περιεχομένου των δραστηριοτήτων του, κάτι που ενδιαφέρει και όλη την Ε.Ε.. Η Κύπρος από την αρχή παρέχει την πλήρη στήριξη στο θέμα και εδώ πράγματι η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική, γιατί τόσο η μονιμότητα όσο και η διεύρυνση του περιεχομένου των δραστηριοτήτων του ENISA, έχει να κάνει με πολλά και σημαντικά θέματα τού σήμερα και του αύριο, που ενδιαφέρουν πάρα πολύ και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ακόμη, συζητήσαμε την ελληνική πρόταση για την ανάπτυξη του δορυφορικού ευρυζωνικού δικτύου, στο πλαίσιο της ένωσης για την Μεσόγειο .Μία νέα πρωτοβουλία, τη BΒ MED, όπως ονομάζεται, της Μεσογείου, όπου πρωταγωνιστεί η Κύπρος, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία, και συνεργάζονται και άλλες χώρες της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε, φέρνει την Κύπρο πιο κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη πιο κοντά στην Κύπρο. Είναι μία στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και των δύο λαών.
Βεβαίως, είχα την ευκαιρία να ακούσω και τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Κυπριακής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα της κυρίας Υπουργού, που φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερα και σημαντικά αποτελέσματα, ενώ συνδέονται και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Οι πρωτοβουλίες αφορούν στη χρήση του FIR Κωνσταντινούπολης-Άγκυρας, στο οποίο κατά παράνομο και απαράδεκτο τρόπο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, πέρα από κάθε ευρωπαική πολιτική, η Τουρκία δεν, π επιτρέπει τη διέλευση και τη χρήση του από αεροπλάνα που προσγειώνονται και απογειώνονται από κυπριακά αεροδρόμια».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα του FIR και αν μπορεί η Τουρκία να εξαναγκαστεί να δεχτεί τους διεθνείς κανόνες, ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε:
«Εκτιμούμε ότι το δίκαιο είναι με την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι αυτό που κάνει η Άγκυρα δεν γίνεται σε κανένα μέρος του κόσμου. Τέτοιοι θύλακες έχουν παντού αναιρεθεί. Με αυτή λοιπόν την έννοια, οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυπριακή πλευρά – και με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα – γρήγορα μπορεί στον ICAΟ να βρει τη δικαίωσή του».
Τέλος, με αφορμή την αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση «Μνήμη και τιμή Πολυτεχνείου», που οργάνωσε η Νεολαία της Ενιαίας Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (Κ.Σ. ΕΔΕΚ), ζητήθηκε από τον Υφυπουργό να σχολιάσει τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα σήμερα η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:
«Η εξέγερση πρώτα-πρώτα συμβολίζει το αντιστασιακό και το ανυπότακτο του ελληνικού και του κυπριακού λαού, αφού έχουμε μία κοινή πορεία μέσα στο χρόνο. Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικό. Ο ελληνικός λαός αυτό το κρατά ως στοιχείο της ταυτότητάς του, γιατί μέσα από αυτό δόμησε την ταυτότητά του στην ιστορική του πορεία., Πολύ περισσότερα δεινά έχει υποστεί η Κύπρος και ο κυπριακός λαός. Γι’ αυτό είναι ένας λαός ανυπότακτος, εξίσου αντιστασιακός και φιλελεύθερος όπως ο ελλαδικός.
Από την άλλη πλευρά, στη σημερινή εποχή, έχει ακόμη έναν πρόσθετο συμβολισμό. Αυτό κυρίως που σήμερα εμείς θέλουμε να πετύχουμε είναι η ενίσχυση της αυτονομίας, της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησίας μας. Είμαστε βέβαια μέλη της διεθνούς κοινότητας, σε μία διεθνοποιημένη οικονομία, μέσα στην Ε.Ε. – γεγονός που είναι επιλογή μας , όπως και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ, και αυτό είναι στοιχείο της πολιτικής, της πορείας και της ασφάλειας μας, και ανήκει στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα όμως σε μία εποχή όπου η οικονομική ισχύς και η κοινωνική συνοχή μιας χώρας είναι βασικοί παράγοντες για την πορεία της σε αυτό το ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πρόσφατη οικονομική κρίση στη χώρα μας, με όλα τα επώδυνα αποτελέσματα, σε μεγάλο βαθμό περιόρισε τις δυνατότητες μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής πορείας, όπως εμείς την είχαμε σχεδιάσει προεκλογικά.
Θέλουμε γρήγορα λοιπόν να αποτινάξουμε όλους αυτούς τους περιορισμούς. Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται θετικά ,αυτό είναι και το μήνυμα των τελευταίων Αυτοδιοικήτικων Εκλογών, μαζί με την έντονη κριτική του για τον αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων. Πετύχαμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, είμαστε στην περίοδο των μεγάλων διαρθρωτικών τομών, για να κλείσουμε τις μόνιμες πληγές και τις μαύρες τρύπες της οικονομίας, για να καταστήσουμε την οικονομία μας παραγωγική και ανταγωνιστική. Τέλος, ξεκινάμε την αναπτυξιακή μας επίθεση, όλα τα Υπουργεία και συνολικά η Κυβέρνηση, ώστε μέσα στο 2011 να είναι εμφανή τα σημάδια της ανάτασης της οικονομίας της χώρας μας, για να μπορέσουμε πλέον από το 2012 να νιώθουμε πολύ πιο ελεύθεροι, πιο αυτάρκεις στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή μας πορεία».