Δηλώσεις Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη από περιοδεία στη Χίο

0
936

 

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης επισκέφθηκε σήμερα μαζί με την Υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα, την πλημμυρόπληκτη Χίο.

Το Κυβερνητικό Κλιμάκιο επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές, κατοικίες και καταστήματα. Στην συνέχεια σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νομαρχίας, παρουσία του Βουλευτή Χίου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφίας Θεολογίτου, του Νομάρχη Χίου, Πολύδωρου Λαμπρινούδη και εκπροσώπων φορέων, ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είμαστε εδώ με εντολή του Πρωθυπουργού για να μεταφέρουμε την συμπαράσταση για άμεση αρωγή στους πληγέντες». Εξέφρασε δε τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες που χάσανε τους δικούς τους ανθρώπους στη Χίο και στην Ικαρία.

Ο κ. Μαγκριώτης ανέπτυξε το πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την παροχή κρατικής αρωγής και πιστωτικών διευκολύνσεων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που υπέστησαν ζημιές για την αποκατάστασή τους.

Ο Υφυπουργός τόνισε:

«Έχουμε ήδη ετοιμάσει ως Υπουργείο την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Περιμένουμε να μας στείλουν τις προτάσεις και τις καταγραφές των τοπικών φορέων για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί, όπως επίσης και την εκτίμηση τους, για τον αριθμό, αλλά και το εύρος των καταστροφών, που έχουν υποστεί κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δημόσιες υποδομές, οικοσκευές, σοδειές αγροτικών προϊόντων, μηχανολογικός εξοπλισμός (επαγγελματικών χώρων και βιοτεχνιών) κ.λπ., για να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις άμεσα. Πρόθεσή μας είναι να χαρακτηρίσουμε ως πληγείσα περιοχή όλο τον Νομό, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά που διατίθενται για την επισκευή των ζημιών είναι τα εξής:

  • Για κατοικίες που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέες: 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 50% χορηγείται δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο δάνειο.
  • Για τα υπόλοιπα, εκτός κατοικιών, κτίρια που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα τα ποσά που χορηγούνται φθάνουν μέχρι τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 1/3 δίδεται δωρεάν και τα 2/3 με την μορφή άτοκου δανείου.
  • Για κτίρια τα οποία πλημμύρισαν χωρίς όμως να υποστούν σοβαρές βλάβες χορηγείται το ποσό των 60 ευρώ ανά τ.μ. δωρεάν, για την αποκατάσταση των ελαφρών ζημιών.

 

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τους πληγέντες στην Ικαρία και την Σάμο.

 

Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, το Υπουργείο Εσωτερικών για τις καταστροφές στα έργα υποδομής, το Υπουργείο Ανάπτυξης δια του ΕΟΜΜΕΧ για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις και το Υπουργείο Υγείας για τις προνοιακές ενισχύσεις.

Όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής σημείωσε ότι: «Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές οφείλονται σε μπαζωμένα ρέματα και κακοτεχνίες του παρελθόντος» και σημείωσε με έμφαση ότι: «οι τοπικές κοινωνίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να απαιτήσουν τον επανασχεδιασμό των έργων αυτών και ιδιαίτερα την αποκατάσταση των ρεμάτων. Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη την χώρα. Μετά τις εκλογές οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να δουν τα θέματα με απόλυτη προτεραιότητα. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε για την ευόδωση αυτού του στόχου».

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων τοπικών φορέων, αλλά και δημοσιογράφων ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα υποδομής που κατασκευάζονται ή προγραμματίζονται να κατασκευαστούν στη Χίο:

 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

  • Στο έργο του νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου, που εντάσσεται στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με προϋπολογισμό για τα έργα της Α’ φάσης 63 εκατ. ευρώ και για τα έργα της Β΄ φάσης 13,5 εκατ. ευρώ.
  • Στο έργο βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Λιμένα Μεστών Χίου, που κι αυτό εντάσσεται στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου, ως έργο- γέφυρα, με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.

 

Ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις καταστροφές που υπέστη η Χίος από τη χθεσινή πλημμύρα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα επιληφθούν άμεσα για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα όμως το ενδιαφέρον μας για τα νησιά του Β. Αιγαίου αποδεικνύεται από τις προτεραιότητες που δίνουμε στην ένταξη στο θεματικό πρόγραμμα του Υπουργείου των σημαντικών έργων που παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας στη πρόσφατη επίσκεψή μας στη Μυτιλήνη».

 

Τέλος ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί τη Σάμο και την Ικαρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here