Δηλώσεις Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη από τις επισκέψεις σε Κω και Κάρπαθο

0
1354

 

Επισκέψεις στην Κω και την Κάρπαθο πραγματοποίησε την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.

 

Στην Κω, ο Υφυπουργός μίλησε για θέματα αναπτυξιακών υποδομών, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Κω.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι πάγια προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για τα ελληνικά νησιά, στα οποία υπάρχει έλλειμμα αναπτυξιακών υποδομών, είναι ανάγκη η άμεση κατασκευή έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα τα καταστήσουν πιο ελκυστικά για τους επισκέπτες και τους επενδυτές. Για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού στα νησιά, θα πρέπει να αναπτύξουμε τις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, δηλαδή τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Επίσης, πρέπει να επανασχεδιαστεί το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, διευρύνοντας τον παραγωγικό ιστό, με την ανάπτυξη της τοπικής αγροτικο-κτηνοτροφικής παραγωγής και της μεταποίησής της, για να στηριχθεί και το τοπικό τουριστικό προϊόν. Πρέπει επίσης, να αναπτυχθούν οι υποδομές για την παροχή υπηρεσιών υγείας, γιατί τόσο ο κάτοικος όσο και ο επισκέπτης πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Γι’ αυτό ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει, έργα λιμενικής υποδομής, έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των αεροδρομίων και έργα κατασκευής νέων υγειονομικών μονάδων».

 

Όσον αφορά στην Κω, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στα εξής έργα:

1.   «Λιμένας Κω – έργα Α΄ φάσης»: Περιλαμβάνεται η κατασκευή εγκάρσιου προβλήτα στον ΒΔ λιμενοβραχίονα, η κατασκευή παραλιακών κρηπιδωμάτων για την εξυπηρέτηση ημεροπλοίων και υδροπτερύγων, καθώς και τα συναρτώμενα έργα διαμόρφωσης ανωδομής, η διαπλάτυνση και προστασία της παραλιακής οδού έμπροσθεν του Κάστρου με την κατασκευή διαφραγματικού τοίχου. Ο προϋπολογισμός των παραπάνω είναι 3.147.130 ευρώ.

2.   «Λιμένας Κω – έργα Β΄ φάσης»: Περιλαμβάνεται η διεύρυνση του κορμού του επιβατικού προβλήτα, η κατασκευή εγκάρσιου μώλου – βραχίονα μήκους, οι εργασίες επισκευής και διαμόρφωσης του υφιστάμενου ιταλικού μώλου, η εκβάθυνση της προ του Κάστρου θαλάσσιας περιοχής, η ανακρηπίδωση του υφιστάμενου αβαθούς κρηπιδώματος στη δυτική πλευρά της λιμενολεκάνης του παραδοσιακού λιμένα Κω και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το έργο θα παραληφθεί τον Μάρτιο 2011. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2.118.185 ευρώ.

3. Όσον αφορά στο αεροδρόμιο της Κω, προγραμματίζεται να υλοποιηθεί το έργο «Επέκταση του κτιρίου αεροσταθμού, λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις και αναδιαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου». Η μελέτη του έργου θα σταλεί σύντομα στην ΕΥΔΕ Ν.Ελλάδος για προώθηση της διαδικασίας δημοπράτησης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 39,2 εκατ. ευρώ.

4. Το Νέο Γενικό Νοσοκομείο της Κω, 100 κλινών, με προϋπολογισμό 25εκ. ευρώ, θα ανεγερθεί σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας. Προκειμένου να προχωρήσει το έργο θα πρέπει οι αρχικές Υπουργικές Αποφάσεις (Υπουργών Υγείας και Γεωργίας) που ανέθεταν στη ΔΕΠΑΝΟΜ την εκτέλεση του έργου, μέσω ΣΔΙΤ, να τροποποιηθούν, αντίστοιχα, ώστε η χρηματοδότηση του έργου να γίνει μέσω Π.Δ.Ε. (ΠΕΠ Ν. Αιγαίου). Στη συνέχεια θα πρέπει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), να καταλήξει στο κτιριολογικό πρόγραμμα, ώστε η ΔΕΠΑΝΟΜ να προχωρήσει τη μελέτη.

 

Ακόμη, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες:

«Θα ήθελα να επισημάνω την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, εστάλη κλιμάκιο μηχανικών της ΥΑΣ στο νησί για τη διαπίστωση των ζημιών και συντάχθηκε από την ΥΑΣ η κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, η οποία έχει προωθηθεί για υπογραφή στα συναρμόδια Υπουργεία.

Επίσης, προωθείται απόφαση για τη διάθεση από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 200.000 ευρώ από πόρους του ΤΕΟ στη Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στην αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές».

 

Μετά το Συνέδριο, ο Υφυπουργός μαζί με το Δήμαρχο, Κώστα Καΐσαρλη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκαν τις νέες εγκαταστάσεις στο λιμένα της Κω.

 

Σήμερα, ο κ. Μαγκριώτης βρέθηκε στην Κάρπαθο, όπου και επισκέφθηκε το νέο αεροδρόμιο Καρπάθου και είχε συνεργασία με εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου, για θέματα υποδομών του νησιού.

 

Ο Υφυπουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την επίσημη παράδοσή του έργου «Επέκταση κτιρίου αεροσταθμού στον Κρατικό Αερολιμένα Καρπάθου», τόνισε:

«Το έργο αυτό που παραδόθηκε σε χρήση το Δεκέμβριο του 2010, είναι αποτέλεσμα διαχρονικής προσπάθειας των ανθρώπων της Καρπάθου και των εκπροσώπων τους, όπως και των κυβερνήσεων. Μελετήθηκε το 2002, δημοπρατήθηκε το 2003 και άρχισε να κατασκευάζεται το 2005.

Οι υποδομές του μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες του νησιού για αρκετές δεκαετίες. Θέλω επίσης να τονίσω, ότι η αρχιτεκτονική των εγκαταστάσεων του είναι ανάλογη της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής».

 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Δήμου Καρπάθου, παρουσία του Δημάρχου, Μιχάλη Χανιώτη, των Βουλευτών, Νίκο Ζωίδη, Γιώργο Κασσάρα, Μίκα Ιατρίδου, του αντιπεριφερειάρχη Φώτη Χατζηδιάκου και των αντιδημάρχων. Με μηνύματα τους, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Γιώργος Νικητιάδης, και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω άλλων κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών τους, τόνισαν τις θετικές προοπτικές για τον τουρισμό της Καρπάθου, με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου.

 

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα εξής έργα:

1.   Νέο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου: Ήδη ο Δήμος έχει προσδιορίσει την έκταση, όπου θα ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο. Απομένει ο προσδιορισμός του κτιριολογικού προγράμματος. Οι πόροι είναι διασφαλισμένοι στο ΠΕΠ Ν.Αιγαίου και μπορεί άμεσα να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

2.   Αποχέτευση και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Πηγαδίων Καρπάθου: Για τις ανάγκες του έργου ανατέθηκε από το Δήμο Καρπάθου μελέτη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου καθώς και οι τεχνικές μελέτες για τα δίκτυα μεταφοράς των λυμάτων αλλά και των ΕΕΛ. Η περιβαλλοντική μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και έχει εκδοθεί η σχετική έγκριση, επίσης έχει παραχωρηθεί και η σχετική έκταση για την κατασκευή του έργου.

          Η «Εγνατία ΑΕ» που ανέλαβε την κατασκευή του έργου φρόντισε να προχωρήσει η οριστική μελέτη του έργου για να γίνει η δημοπράτησή του. Οι διαδικασίες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και η προώθηση της δημοπράτησης θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου, ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 8 εκατ. ευρώ.