Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Γιάννη Οικονομίδη επισκέφθηκε σήμερα το Δήμο Θέρμης και είχε συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο και τη Διοίκηση του Δήμου, σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Στη συνέχεια ο κ. Μαγκριώτης, μαζί με τον κ. Οικονομίδη, το Δήμαρχο Θέρμης, υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΕ Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας λυμάτων Μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε δύο τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής, καθώς και το σημείο στο οποίο συνέβη το πρόσφατο ατύχημα.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:
«Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής είναι απόλυτη προτεραιότητα, όπως βέβαια και για όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Οι κλιματικές αλλαγές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών προκαλούν δυσάρεστα γεγονότα, καταστροφικά αποτελέσματα και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Γι’ αυτό άλλωστε διοργανώσαμε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2010 την αντίστοιχη Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί αποτυπώσαμε την πραγματικότητα και συμφωνήσαμε με τους φορείς για το επικαιροποιημένο Masterplan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
Τον Δεκέμβριο του 2003 εγκρίθηκε ένα γενικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, μόνο ένα μικρό μέρος των όσων προβλεπόταν υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Από το Δεκέμβριο του 2004 μέχρι το τέλος του 2010 προβλεπόταν απορρόφηση ποσού πάνω από 61 εκατ. ευρώ. Διατέθηκαν μόνο 8,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 6 εκατ. από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και σήμερα.
Είμαστε αποφασισμένοι να καλύψουμε τις ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις, τα χρηματοδοτικά προβλήματα και την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.
Τα έργα τα οποία είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και έχουν ήδη ολοκληρωθεί είναι τα εξής:
- Διευθέτηση ρέματος Πολίχνης «Κλειστό τμήμα και τμήμα ανοιχτού ρέματος στα όρια του Δήμου Πολίχνης», ποσού 2.387.806 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Αγίας Τριάδας (οδού Δαιδάλου), (Σ6), ποσού 545.207 ευρώ.
- Καθαρισμός ρεμάτων (I) – Καθαρισμός και συντήρηση Περιφερειακής Τάφρου-Δενδροποτάμου και Χείμαρρων Διαβατών-Ξηροποτάμου-Ευκαρπίας και Πυλαίας, ποσού 311.307 ευρώ.
- Καθαρισμός ρεμάτων (II) – Καθαρισμός και συντήρηση χειμάρρων Λύτρα-Κωνσταντινίδη-Ορτανσίας-Μαλακοπής κ.τ.λ., ποσού 185.573 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εκτέλεση τα κάτωθι έργα:
- Διευθέτηση ρέματος Περαίας Δήμου Θερμαϊκού, ποσού σύμβασης 2.552.000 ευρώ με συμβατική ημερομηνία περαίωσης στις αρχές του 2011.
- Διευθέτηση ρέματος Πολίχνης-Ανοιχτό τμήμα εντός των ορίων των Δήμων Πολίχνης και Συκεών, ποσού σύμβασης 4.750.000 ευρώ με συμβατική ημερομηνία περαίωσης στα τέλη του 2010.
Υπό σύνταξη είναι οι κάτωθι μελέτες:
- Μελέτη αποχέτευσης ομβρίων υδάτων του Δήμου Καλαμαριάς, ποσού σύμβασης 576.184 ευρώ με προβλεπόμενο χρόνο περαίωσης πριν το τέλος του 2010.
- Μελέτη διευθέτησης ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού, συμβατικού ποσού 462.588 ευρώ. Προβλέπεται άμεσα η ολοκλήρωσή της.
- Διευθέτηση-Οριοθέτηση ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων, προϋπολογισμού 668.042 ευρώ.
- Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς, προϋπολογισμού 597.109 ευρώ.
- Διευθέτηση-Οριοθέτηση ρεμάτων Δήμων Πεύκων και Πολίχνης προϋπολογισμού 459.670 ευρώ.
Δύο νέες μελέτες έχουν επίσης δημοπρατηθεί:
- Διευθέτηση-Οριοθέτηση ρεμάτων εντός των ορίων των Δήμων Ευκαρπίας, Τριανδρίας και Πυλαίας Θεσσαλονίκης.
- Διευθέτηση-Οριοθέτηση ρεμάτων Διαβατών και Κλάδων, οι οποίες και θα δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2010 αντίστοιχα.
Ήδη έχει γίνει προκήρυξη από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, στην οποία εντάσσονται τα κάτωθι έργα:
- Έργα αποκατάστασης και εξασφάλισης της υδραυλικής επάρκειας της Περιφερειακής Τάφρου της Θεσσαλονίκης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 9.800.000 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Σταγειρίτη από σημείο κατάντη της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι την Περιφερειακή Τάφρο, συνολικού προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ.
- Διευθέτηση δύο κλάδων ανάντη του χειμάρρου Θέρμης εντός της αστικής περιοχής του Δήμου Θέρμης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 11.200.000 ευρώ.
- Διευθέτηση κοίτης Ανθεμούντα.
Όσον αφορά στους καθαρισμούς των φρεατίων και των ρεμάτων έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις και δεν θα υπάρξει πρόβλημα, άλλωστε ο συστηματικός καθαρισμός φρεατίων, προστάτεψε την πόλη, στην τελευταία παρατεταμένη βροχόπτωση.
Ανάλογα με πιθανά απρόοπτα ή προσφυγές κατά τη διαδικασία των δημοπρατήσεων, προβλέπεται η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου σε διάστημα 5 – 7 ετών. Οι πόροι που απαιτούνται για την εκπόνηση των μελετών έχουν ήδη διασφαλιστεί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρησιακού σχεδίου ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα χρηματοδοτήσει με 59 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεισφέρει με χρηματοδότηση ποσού 20 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο μέρος των 20 εκατ. αφορά πάγιες περιοδικές εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων, οι οποίες επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Όπως γνωρίζετε, πολλές δημόσιες υποδομές εμπίπτουν στις αρμοδιότητες κι άλλων Υπουργείων. Ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει άμεση συνάφεια με τις δικές μας αρμοδιότητες. Αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας των δύο Υπουργείων είναι και η χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ με 59 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στους προϋπολογισμούς δύο πολύ σημαντικών έργων για τη Θεσσαλονίκη:
- Την κατασκευή δεύτερου κλάδου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού Θεσσαλονίκης.
- Την κατασκευή επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας του νερού της Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Ν.Θ.) – Φάση Α2.
Ειδικά το πρώτο έργο, είναι πολύ σημαντικό για την αντιπλημμυρική προστασία αν λάβουμε υπόψη ότι περισσότερο από το 80% του συστήματος αποχέτευσης ομβρίων της κυρίως πόλης δημιουργεί, σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, υπερχείλιση του αγωγού με αποτέλεσμα να μολύνεται ο Θερμαϊκός Κόλπος.
Ειδικότερα για το Δήμο Θέρμης, θα ήθελα να τονίσω, ότι δεν υποστηρίχθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την πολιτεία. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Θέρμης, γιατί ετοίμασε τις μελέτες για τα δύο αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, που επισκεφθήκαμε πριν. Τα δύο αυτά έργα εντάσσονται με προϋπολογισμό 11,2 εκατ. ευρώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και θα αρχίσει πολύ γρήγορα η κατασκευή τους.
Τα έργα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται πλέον είναι για ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεπερνούν τα 50 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, για να μπορεί πλέον ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και να είναι και η χώρα ασφαλής απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες των δήμων, της αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου, την ΕΥΑΘ, όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες, τους ανθρώπους που αυτές τις μέρες σε όλη σχεδόν τη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια».