Είναι αδιανόητο, η Λιβύη επικύρωσε την συμφωνία με την Τουρκία, και το Ελληνικό ΥΠΕΞ μιλάει: για επικοινωνιακή τακτική του Ερντογάν.

0
1494

Η Τουρκία εισβάλει στην Συρία, Τουρκική φρεγάτα δεν επιτρέπει την Ιταλική ENI να προχωρήσει σε έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο τρία της Κυπριακής ΑΟΖ, το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Γιαβούζ άρχισε γεωτρήσεις στο οικόπεδο εφτά και η κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ, που έχει άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, αρνείται να κάνει έρευνες, γιατί φοβούνται να μπλέξουν στις διενέξεις Κύπρου-Τουρκίας, όπως δηλώνουν.

Η Τουρκία καταθέτει τις συντεταγμένες για τον καθορισμό της ΑΟΖ, όπως αυτή ερμηνεύει το δίκαιο της θάλασσας, στον ΟΗΕ, υπογράφει μνημόνιο για τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ με την Λιβύη και το καταθέτει στον ΟΗΕ, το κυρώνει στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, το ίδιο κάνει και η προσωρινή, αλλά αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ της Λιβύης, όπως μεταδίδουν σήμερα τα Τουρκικά ΜΜΕ, και η Ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα θεωρεί: κινήσεις εντυπωσιασμού του Ερντογάν, για εσωτερική κατανάλωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει, ότι: η κυβέρνηση είναι αμήχανη και ζητάει την συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων στο ΥΠΕΞ, δηλαδή σύγκλιση του Συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, για να ενημερωθεί, αλλά δεν λέει τίποτα για την ουσία τού θέματος, εκτός από ρητορικές καταγγελίες κατά της Τουρκίας.

Το Κίνημα Αλλαγής, καταγγέλλει σε πιό υψηλούς τόνους τον Ερντογάν και ζητάει συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αρχηγών των κομμάτων, αλλά για το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας, προτείνει όπως όλα τα κόμματα διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Δηλαδή, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ΟΗΕ και εμείς μιλάμε για επικοινωνιακή τακτική του Ερντογάν.

Η μόνη επιλογή για την χώρα μας, που μπορεί να εξουδετερώσει τα δεδομένα που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή και τον ΟΗΕ, και να ισχυροποιήσει τις θέσεις μας, είναι η ανακήρυξη από την χώρα μας της δικής της ΑΟΖ, την κατάθεση των χαρτών στον ΟΗΕ και το κάλεσμα στις γειονικές χώρες για να καθορίσουμε τα κοινά όρια.

Το έκανε η Κύπρος το 2004, η Τουρκία το κατήγγειλε, αλλά η Κύπρος δημιούργησε τα κεκτημένα και με βάση αυτά έδωσε τις νόμιμες άδειες για έρευνες.

Ζήτησε από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, να ορίσουν και τα κοινά όρια της ΑΟΖ, και οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν πως δεν ακούν.

Άν μέχρι πριν δύο χρόνια, πριν αρχίσει η Τουρκία τα πρακτικά αναθεωρητικά βήματα, υπήρχε νόημα να μην το κάνουμε, τώρα κανένα.

Η Τουρκία, δεν έχει περιθώριο για καμιά αντίδραση, το είδαμε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το είδαμε όταν η Κύπρος ανακήρυξε την δική της ΑΟΖ και όρισε τα όρια με την Συρία, το Λίβανο και το Ισραήλ.

Εμείς, χωρίς να ανακηρύξουμε την δική μας ΑΟΖ, ζητάμε από την Αίγυπτο να “επιταχύνουμε”, τις εργασίες για να καθορίσουμε τα κοινά μας όρια.

Και πάντα η Αίγυπτος μας απαντά: “κάντε πρώτα με την Κύπρο και το βλέπουμε μετά μαζί.

Ναι, είναι αδιανόητο να ακούμε από στελέχη της ΝΔ, να χαρακτηρίζουν την τακτική του Ερντογάν “καουμπόικη” και εμείς να του πετάμε χάρτινα βελάκια.