Εκπρόσωπος κυβέρνησης στην εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονια των Αρμενίων και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού

0
640

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών  και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης, εκπροσώπησε σήμερα τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, στην εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων και στη συνέχεια στη κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

 

Στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ως Υφυπουργός Εξωτερικών, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Αρμενία  και να συνεργαστώ με την πολιτική πνευματική και θρησκευτική ηγεσίa, για διμερή αλλά και κρίσιμα θέματα της ευρύτερης περιοχής. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την ελληνική ομογένεια που ζει εκεί, διωγμένη από τους Οθωμανούς.

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Αρμενίας αποκαλύπτουν, γιατί αυτός ο λαός μετά από τόσους διωγμούς και τη μεγάλη γενοκτονία του 1915-1916 έχει τόσο μεγάλη παρουσία παντού, γιατί έχει τόσο υψηλή αυτοπεποίθηση .

Η Αρμένικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης έχει μια λαμπρή και δημιουργική παρουσία στην πόλη 100 χρόνων περίπου.

Η παροικία ενισχύθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με τους νέους πρόσφυγες, μετά τις μεγάλες καθεστωτικές αλλαγές στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης ήταν παρόντες σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους και είναι τιμή σε όλους εμάς, που μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί τους, για τους κοινούς μας στόχους.

Το σύγχρονο τουρκικό κράτος, πρέπει να βρει το θάρρος να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Νεότουρκοι.

Τη γενοκτονία του Αρμενικού λαού, των Ελλήνων του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ασίας.

Μόνο μέσα από μια μεγάλη συγγνώμη, η σύγχρονη Τουρκία μπορεί να συμφιλιωθεί με την εαυτό της και να κτίσει σχέσεις ειλικρινούς και σταθερής συνεργασίας με τους γείτονες της και με τη διεθνή κοινότητα.

Αν το είχαν πράξει πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα είχαν δημιουργήσει ηθικά αναχώματα στο ναζισμό που προχώρησε στη πρωτοφανή εξόντωση των Εβραίων.

Η αναγνώριση των γενοκτονιών θα λυτρώσει πρωτίστως την ίδια την Τουρκία, το παράδειγμα της Γερμανίας και του γερμανικού λαού είναι φωτεινό. Ένας λαός επανακτά την αξιοπρέπεια του, όταν κρατά στην μνήμη του και δεν ξεχνά τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοι του και φροντίζει να υπερασπίζεται την αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι παράδοξο και δεν ταιριάζει με την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία στις μέρες μας να ποινικοποιεί  τις αναφορές πολιτών της στις γενοκτονίες όπως του νομπελίστα  λογοτέχνη Παμούκ, την ίδια ώρα που κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζουν τις γενοκτονίες και απαιτούν το ίδιο από την Τουρκία και από κάθε κράτος και έθνος που διέπραξε ανάλογο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η  Ελληνική Βουλή τον  Απρίλιο του 1996 καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων.

Νιώθω περήφανος, που ήμουν και εγώ παρών σ’  αυτή την ιστορική απόφαση.» 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here