Επέτειος μιας μεγάλης ημέρας η σημερινή και με πολύ σημαντικά γεγονότα.

0
955

Η 18η του Οκτώβρη του 1981 έχει αξιολογηθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα και για τους περισσότερους είναι μια θετική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Φαίνεται όμως, ότι εκτός από αφετηριακή ημέρα της “Αλλαγής” για όλους εμάς που είμασταν και είμαστε στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, τώρα αποτελεί και βασικό πεδίο αναφοράς και στην νέα πολιτική και οργανωτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το γεγονός αυτό από μόνο του, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που έχει, προσθέτει θετική αξιολόγηση στους πρωταγωνιστές της ημέρας εκείνης και τα πολιτικά φορτία της “Αλλαγής”.

Η ζωή όμως τρέχει και σήμερα, δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ με δύο σημαντικές αποφάσεις και μια εκκρεμότητα.

Πρώτα η νέα, σχεδόν ίδια συμφωνία ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit, που δεν χύνει και πολύ φως στο μέλλον των σχέσεων. Είναι όμως έκδηλο το εσωτερικό αδιέξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και τα σύννεφα πάνω από την ΕΕ.

Η δεύτερη απόφαση περιέχει την καταδίκη της Άγκυρας για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και την υιοθέτηση κάποιων μέτρων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν.

Εύκολα διακρίνουμε, ότι τα μέτρα είναι διστακτικά και αποκαλύπτουν την πολιτική αδυναμία της ΕΕ και φυσικά είναι μήνυμα για εμάς.

Η αναβολή απόφασης για την έναρξη τού ενταξιακού διαλόγου με την ΕΕ της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, έχει δύο πλευρές.

Απο την μία ασκεί πίεση στις δυο χώρες να κάνουν και άλλα θετικά βήματα, αυτό μας αφορά ιδιαίτερα, και η δεύτερη πλευρά δημιουργεί αβεβαιότητες, που πάλι μας αφορά.

Η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε να είναι θετική, εκφράζοντας εμμέσως επιφυλάξεις για την Αλβανία.

Τέλος έχουμε και την συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Βόρεια Συρία.

Προφήτης δεν είμαι, αλλά το ουσιαστικό περιεχόμενό της το περιέγραψα στην χθεσινή μου ανάρτηση. Οι “απρόβλεπτοι” Τράμπ και Ερντογάν, παρά τις μεταξύ τους “αβρότητες”, με τις πεζοδρομιακές δηλώσεις τους, δεν εκπλήσσουν κανέναν πιά και πολλαπλασιάζουν τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα.