Επίσκεψη Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη στο φράγμα Συκιάς και στη σήραγγα Δρακότρυπας.

0
913

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, μαζί με τους Βουλευτές του Νομού Καρδίτσας, Νικόλαο Σαλαγιάννη και Μαρία Θεοχάρη, το νομάρχη Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο και το Δήμαρχο Αργιθέας Χρήστο Καναβό, επισκέφθηκαν το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, το φράγμα Συκιάς και τη σήραγγα Δρακότρυπας.

Σε ότι αφορά το έργο του φράγματος Συκιάς ο Υφυπουργός δήλωσε:

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση που έχει σχεδιαστεί μετά από πολλές δεκαετίες. Μια επένδυση κυρίως με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, ένα έργο πολύπλευρο, για πολλές χρήσεις και πολλές δράσεις.

Δυστυχώς όμως, στo πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού – ειδικά τα τελευταία χρόνια – είχαμε πολλά ελλείμματα. Και αυτό ακριβώς έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα σεβαστούμε και σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καινούργια οδηγία, όπως και το Σύνταγμά μας, έχουν ορισμένες προδιαγραφές σαφείς γι΄ αυτά τα τόσο σημαντικά έργα. Και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε αυτές τις αποφάσεις και τις προδιαγραφές.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε έναν περίπου χρόνο θα έχει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Μια απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια επιλογή και εξέλιξη των έργων.

Θέλω ακόμη να προσθέσω πως έχουμε αποφασίσει αυτή τη μεγάλη επένδυση της πολιτείας να την προστατεύσουμε. Γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν προβλήματα περιβαλλοντικά στην περιοχή, όπως επίσης και προβλήματα ασφάλειας.

Γι ΄ αυτό ακριβώς θα αναθέσουμε σε μια Διεθνή Επιτροπή ελλήνων και ξένων ειδικών εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων υψηλού κύρους, να αξιολογήσουν αυτούς τους κινδύνους και τα προβλήματα και να εξεταστούν ανάλογες παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, καθώς επίσης και τα θέματα ασφάλειας.

Η ανάθεση σε μια τέτοια Επιτροπή διεθνούς κύρους γίνεται, διότι δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική και στο τέλος χάνουμε την αλήθεια και την αντικειμενικότητα.

Είμαι βέβαιος ότι προχωρώντας έτσι, με συναινετικά και συντεταγμένα δείγματα, πολύ γρήγορα θα έχουμε και χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και τα δεδομένα για τις αναγκαίες δράσεις».

Για το έργο του οδικού άξονα Καρδίτσας-Άρτας ο Υφυπουργός τόνισε:

«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που είχα τη ευκαιρία, μαζί με τους βουλευτές, το Νομάρχη και το Δήμαρχο να επισκεφθούμε την Αργιθέα αυτή την όμορφη, αλλά τόσο απομονωμένη και μπορώ να πω στην κυριολεξία εγκαταλειμμένη, εδώ και δεκαετίες, περιοχή.

Ήταν σημαντικό να δούμε από κοντά και να περπατήσουμε αυτόν τον οδικό άξονα που έχει διπλή σημασία: Από τη μια πλευρά θα βγάλει από την απομόνωση την Αργιθέα και την ευρύτερη περιοχή και από την άλλη θα διευκολύνει την επικοινωνία των δύο Περιφερειών: της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Μια επικοινωνία που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και έχει ιστορικά, πολιτισμικά, αλλά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να την επανακτήσουμε αυτή την επικοινωνία. Γι’ αυτούς τους ειδικούς λόγους θα υποστηρίξουμε όλες εκείνες τις μελέτες που προβλέπουν είτε την ανακατασκευή τμημάτων, είτε τις βελτιώσεις, γι’ αυτόν τον οδικό άξονα.

Θέλω ακόμα να προσθέσω πως μια σημαντική παρέμβαση είναι και η σήραγγα του Τυμπάνου. Ένα έργο υψίστης σημασίας αλλά και πολύ υψηλού κόστους. Η επιλογή μας είναι, να δούμε στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αυτές που είναι σε εξέλιξη, για να τις αξιολογήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, ο οδικός αυτός άξονας, είναι μια βασική μας επιλογή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και το Δήμο είμαι βέβαιος πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις».

***

Την πρώτη μέρα της περιοδείας του στο Νομό Καρδίτσας ο Υφυπουργός, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, κήρυξε την έναρξη του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Νομού Καρδίτσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here