Η ήττα του Τράμπ αποκάλυψε τους φίλους του στην διεθνή κοινότητα.

0
449

Οι ηγέτες της Δύσης, οι ηγέτες των δημοκρατικών χωρών, χαιρέτισαν την νίκη των Μπάιντεν-Χάρις, και ανακουφισμένοι δηλώνουν την πίστη τους στην στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της ταραγμένης εποχής μας.

Οι ηγέτες των αυταρχικών καθεστώτων, της περιορισμένης ή ανύπαρκτης δημοκρατίας, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Τουρκία δηλώνουν, πως περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Ξέρουν ότι τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί δεν αλλάζουν, όσον αφορά την εκλογή του προέδρου, όμως δείχνουν την συμπάθειά τους στον φίλο τους τον Τράμπ.

Θέλουν ταυτόχρονα να μειώσουν την αξιοπιστία της προεδρίας Μπάιντεν, ειδικά την συνεργασία της με τις χώρες της ΕΕ και όλες τις δημοκρατικές χώρες.

Τους βόλεψε η αποχώρηση των ΗΠΑ επί Τράμπ, από τους διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, όπως τον ΠΟΥ, την συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, όπως και η αμφισβήτηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τους βόλεψε η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τις συμφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και την μη ανανέωση των συμφωνιών για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

Τους βόλεψε η επιβολή φόρων στις εισαγωγές αγαθών από τις χώρες της ΕΕ, και η αμφισβήτηση των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(ΠΟΕ).

Τους ευνόησε η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, των πολυμερών και διεθνών συνεργασιών, αφού και αυτοί θέλουν να λειτουργούν σε διμερή βάση, εφαρμόζοντας το δίκαιο του ισχυρού.

Αυτό βόλευε τις χώρες της περιορισμένης ή ανύπαρκτης δημοκρατίας και τους δεσποτικούς ηγέτες τους, τον Πούτιν, τον Σι Τζινπίνκ, τον Μπολσονάρο και τον Ερντογάν, και τα δείγματα αυτής της παράδοξης σχέσης την ζούμε στα εθνικά μας συμφέροντα και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι μεταξύ τους συγκρούσεις, είναι τις περισσότερες φορές προσχηματικές ή επιβάλλονται από τα νομοθετικά όργανα, την Βουλή και την Γερουσία, των ΗΠΑ.

Δεν είναι παράδοξο να εκπροσωπείς τις ΗΠΑ και να νιώθουν ανακούφιση οι στενοί τους σύμμαχοι, οι ηγέτες και οι λαοί των δημοκρατιών, που ηττήθηκες, και άβολα οι ηγέτες των αυταρχικών καθεστώτων, των αντιπάλων των ΗΠΑ;

Ο κόσμος θα ηρεμήσει με την διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις, θα αναζητήσει λύσεις με συνεργασία και αλληλοσεβασμό, ξεκινώντας με την πανδημία.