Η αξιοπιστία των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών των εμβολίων και των κυβερνήσεων.

0
721

Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας βελτιώνει συνεχώς την δυνατότητα των ερευνητικών κέντρων και των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών να προσφέρουν ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις, ιδιαίτερα σε έκτακτες συνθήκες, όπως είναι οι πανδημίες.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι κερδοσκοπικές εταιρείες και τους ενδιαφέρουν πρωτίστως τα κέρδη των μετόχων και των στελεχών τους.

Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες δύο δυσάρεστων γεγονότων, που αφορούν κυρίως την ΕΕ.

1. Οι εταιρείες αναθεωρούν τον προγραμματισμό παράδοσης των εμβολίων στην ΕΕ σε σχέση με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει, προφασιζόμενες την μικρότερη παραγωγική δυνατότητά τους, από αυτήν που είχαν αρχικά εκτιμήσει.

Φυσικά και δεν γίνεται πιστευτή η επιχειρηματολογία τους από την ηγεσία της ΕΕ και ορθώς, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι είχαν δηλώσει μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα, για να υπογράψουν μεγαλύτερα συμβόλαια και κατ’ επέκταση και μεγαλύτερα χρηματιστητιακά κέρδη αρχικά.

2. Χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Ισραήλ, που διαπραγματεύτηκαν χωριστά τις συμφωνίες τους, εξασφάλισαν μεγαλύτερες ποσότητες και παραδώσεις και είναι βέβαιο ότι είτε το επέβαλαν όπως οι ΗΠΑ ή πλήρωσαν πιο ακριβά.

Η ΕΕ έχει δύο περιορισμούς, δεν μπορεί να πληρώνει “καπέλα”, και πρέπει να αγοράζει από όλες τις εταιρείες για λόγους διαφάνειας, επειδή δεν υπάρχουν διαγωνισμοί, και υποστήριξης όλων των εταιρειών, όταν μάλιστα λειτουργούν στις χώρες τους.

Αυτό πολλές φορές, σε έκτακτες καταστάσεις, την φέρνει σε δύσκολη θέση, όμως μια χώρα όπως η δική μας, με το μέγεθος που έχει, την ισχύ που διαθέτει και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, μόνο οφέλη μπορεί να έχει να αξιοποιεί την ισχύ της ΕΕ.

Είναι σαφές όμως ότι, πάντα πρέπει τόσο η ΕΕ όσο και η χώρα μας να διεκδικούν συνέπεια από τις πολυεθνικές εταιρείες και έλεγχο της κερδοσκοπίας.

Νομίζω ότι είναι η στιγμή να το κάνουν και να ζητήσουν και υλικές αποζημιώσεις.

Με τον τρόπο αυτό υπηρετούν τους πολίτες των χωρών μελών, κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και περιορίζουν την κερδοσκοπία των πολυεθνικών.