Τα σημερινά μέτρα, του τρίτου πακέτου, που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, εξειδικεύοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είναι θετικά, περιορίζουν τα προβλήματα, αλλά σίγουρα δεν τα λύνουν.
Όμως, επειδή έχουν ορίζοντα κρίσης τον ένα μήνα, τα προβλήματα θα οξυνθούν και θα χρειαστούν και νέα μέτρα για να ανακουφίσουν την οικονομία και την κοινωνία.
Σήμερα όμως θα σταθώ στη χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης στην οικονομία και την κοινωνία, για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, η οποία και αποκάλυψε μια ακόμη φορά την πραγματικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας.
Ο Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαθέτει μόνο 1% του ΑΕΠ, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ δίνουν μέχρι και 20% του ΑΕΠ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του απάντησε ότι «μπερδεύει τα μήλα με τα πορτοκάλια», αφού το 20% περιλαμβάνει και εγγυήσεις δανείων.
Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν και οι δύο δίκιο, γιατί πράγματι το 20% των άλλων χωρών της ΕΕ περιέχει και εγγυήσεις δανείων.
Όμως, δυστυχώς και οι δύο έχουν άδικο, γιατί η μεν άμεση κρατική ενίσχυση είναι και στις άλλες χώρες χαμηλότερη, όμως αρκετά πιο πάνω από το 1% της χώρας μας, η δε κρατική εγγύηση για τα δάνεια, που ανεβάζει το συνολικό ποσοστό στο 20% του ΑΕΠ, δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα και είναι μεγάλο πρόβλημα.
Στις σημερινές ανακοινώσεις των υπουργών αναφέρθηκε ότι, μετά τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με 12 δισ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί δάνεια έξι δισ. ευρώ – καλή επιλογή, και πάλι όμως πολύ πίσω από τις ανάγκες και φυσικά από τις ανάλογες εγγυήσεις δανείων των άλλων χωρών.
[Η αλήθεια είναι ότι με τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης σήμερα πλησιάζουμε τον μέσο όρο άμεσης χρηματοδότησης των άλλων χωρών της ΕΕ. Όμως, δεν είπε ο πρωθυπουργός από ποιους κωδικούς του προϋπολογισμού θα αφαιρεθούν αυτοί οι πόροι. Όπως πάντα τα ευχάριστα τα ανακοινώνουν οι πρωθυπουργοί για να κρατούν ψηλά τη δημοτικότητά τους και τα δυσάρεστα τα αφήνουν στους υπουργούς, αφού σε αυτούς μπορούν να χρεώσουν αύριο τα λάθη και να τους αλλάξουν. Οι πρόθυμοι θα βρουν πάλι επιχειρήματα, να πουν πόσο έξυπνος, ευαίσθητος και οραματικός είναι ο πρωθυπουργός.]
Μπορεί να μην έχουμε μείωση άλλων κωδικών εάν το Eurogrup δεχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα να μηδενιστεί για φέτος, αυτή θα είναι η καλύτερη επιλογή, αφήνει όμως ανοικτό το πρόβλημα σε ποιες χρονιές και σε ποιους προϋπολογισμούς θα φορτωθεί.
Δεν συζητούν γιατί το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να δώσει τόσο υψηλές εγγυήσεις σε δάνεια επιχειρήσεων και πολιτών, επειδή θα βρεθούν και οι δύο απέναντι στο βασικό τους αφήγημα: ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, η δε ΝΔ ότι έφερε την ανάπτυξη.
Από το πρόγραμμα των μνημονίων βγήκαμε ημερολογιακά και όχι ουσιαστικά, γιατί μπορεί να ολοκληρώθηκε ο χρόνος λήψης νέων μέτρων, τα μέτρα όμως παραμένουν σε ισχύ και, δυστυχώς, σύντομα θα παρθούν και άλλα.
Όσοι διάβασαν την προχθεσινή ανάρτησή μου με τίτλο «Ούτε ωραιοποιήσεις ούτε φωνές πανικού», θα είναι εύκολο να καταλάβουν το ανούσιο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται και δυστυχώς θα οξυνθεί μόλις αρχίσει να ελέγχεται η πανδημία.
Καθαρό μυαλό και υπευθυνότητα χρειάζεται, που με μεγάλη χαρά βλέπω ότι υπάρχει στην κοινότητα των ειδικών ιατρών, ανεξαρτήτως κομματικής αναφοράς – δεν το βλέπω όμως στα κόμματα, ούτε φυσικά στους περισσότερους οικονομολόγους.
Και δυστυχώς δεν είναι τυχαίο…
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας