Η τραγωδία στη Δυτική Αττική θα ξυπνήσει τους αρμόδιους στη Θεσσαλονίκη;

0
493

Θλίψη για την τραγωδία της Δυτικής Αττικής, αγωνία και θυμός για τις διαχρονικές αβελτηρίες υπευθύνων και πολιτών.

Δυστυχώς και πάλι η αρμόδια σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2011 Περιφέρεια Αττικής κρύβεται, όπως και αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Το ίδιο έκαναν στις πυρκαγιές το καλοκαίρι και λίγο αργότερα στη θαλάσσια ρύπανση του Σαρωνικού, όπως και σε κάθε γεγονός που χαλάει την εικόνα τους… Εφαρμόζουν το δόγμα «κρύψου τις ώρες της κρίσης και μετά μοίραζε συμπάθεια και υποσχέσεις για αποζημιώσεις».

Τα προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία είναι εξίσου μεγάλα. Το 2010 και το 2011, με αντίστοιχους νόμους, πέρασαν στην αρμοδιότητα των περιφερειών η πολιτική προστασία και η ευθύνη για την αντιπλημμυρική προστασία τόσο στην πρόληψη όσο και στα έργα. Μεταφέρθηκαν από το κεντρικό κράτος τα έργα, οι μελέτες και οι πόροι του ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, επτά χρόνια τώρα, ούτε πρόληψη έγινε, ούτε μελέτες ολοκληρώθηκαν, ούτε ένα έργο κατασκευάστηκε, αποπερατώθηκαν μόνο τα έργα που είχαν ξεκινήσει από την κεντρική κυβέρνηση το 2010  και αυτά με μεγάλες καθυστερήσεις.

Δυστυχώς, πολλά χρόνια, και τα τελευταία ακόμη περισσότερο, νομιμοποιείται κάθε αυθαίρετη κατασκευή σε όλη την Ελλάδα, είτε για ταμειακούς λόγους, είτε για ψηφοθηρικούς, ενώ οι αναδασώσεις καμένων περιοχών καθυστερούν, με αποτέλεσμα τα καταστροφικά φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Κανένα έργο δεν ξεκίνησε μετά το 2011, καμία μελέτη δεν ολοκληρώθηκε και η πρόληψη είναι μηδενική. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος κλάδος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που ξεκίνησε το 2011 και θα συλλέγει τα οικιακά λύματα της Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, αφήνοντας χώρο στο παντορροϊκό δίκτυο της πόλης για να μεταφέρει τα όμβρια ύδατα και να αποτρέπει τις πλημμύρες. Δεν έχει καθαριστεί καμία κοίτη ποταμού∙ μάλιστα ο Γαλλικός πλημμυρίζει με την πρώτη νεροποντή. Δεν έχουν καθαριστεί τα περισσότερα ρέματα ενώ πλημμελής είναι ο καθαρισμός των φρεατίων της ΕΥΑΘ.

Εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας είναι ακόμη πιο μεγάλες, αφού από την 1/1/17, όπως αναφέρει σε έγγραφό της προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 30/11/16, η ΕΥΑΘ ΑΕ θα καθαρίζει μόνο το τμήμα του παντορροϊκού δικτύου, αφού για το υπόλοιπο η ευθύνη ανήκει, από το 2010, στην Περιφέρεια.

Ανοχύρωτη η πόλη η Θεσσαλονίκη

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εδώ και δύο χρόνια, επιδίδονται σε έναν ατελείωτο «διάλογο» εγγράφων και μετάθεσης ευθυνών, χωρίς αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι η μη συνέχιση των αντιπλημμυρικών έργων του Μaster Plan και των μελετών, που εκπονήθηκαν το 2010 από την τότε κυβέρνηση, και ακόμη χειρότερα ο μη καθαρισμός των φρεατίων στη Θεσσαλονίκη καθιστούν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα. Ουσιαστικά η Κεντρική Μακεδονία είναι ανοχύρωτη και ειδικά η Θεσσαλονίκη κάθεται σε βόμβα. Εάν έχουμε μια καταιγίδα, ανάλογη της Δυτικής Αττικής, θα ζήσουμε μεγαλύτερη τραγωδία.

Οι αρμόδιοι δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους και ασχολούνται μόνο με την εικόνα τους.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ