Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο επικεφαλής της παράταξης στις εκλογές, αλλά όχι ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

0
1243

Ερωτήσεις προς τον κ. Γιάννη Μαγκριώτη για την συνέντευξη στην «Θ» και το δημοσιογράφο κ. Φίλιππο Δεργιαδέ.
16-09-2014

Τίτλος:  Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο επικεφαλής της παράταξης στις εκλογές,
αλλά όχι  ως  Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

1.    Κ. Μαγκριώτη μιλάτε στο ΠΑΣΟΚ για πορεία εξόδου από την κρίση και ανάπτυξη. Στην Θεσσαλονίκη της ανεργίας του 38% μπορείτε να μας πείτε σε ποιους παραγωγικούς τομείς του δευτερογενούς τομέα υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης;

Στο δευτερογενή τομέα κυρίως,  ποτά, τρόφιμα, φάρμακα, κεφαλαιουχικός εξοπλισμός, ενέργεια, ορυκτά, έπιπλα, κλωστοϋφαντουργικά και υπόδηση, με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ανταγωνιστικά, με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.
Όμως, η ανάπτυξη αυτών των κλάδων, απαιτεί ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό, αναπτυξιακό σχέδιο, ενταγμένο σε ένα ανάλογο εθνικό. Ένα Μεσοπρόθεσμο Εθνικό  Αναπτυξιακό Σχέδιο, διάρκειας, τουλάχιστον, πέντε χρόνων, που θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς πυλώνες:
α)Νέο Κράτος, επιτελικό, ανταγωνιστικό, φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τον πολίτη, που θα λειτουργεί με διαφάνεια. 
β)  Νέο αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης,  που θα ενισχύει τους κλάδους, με εξωστρεφή προσανατολισμό. Με εργαλεία υγιούς χρηματοδότησης, δημόσιας, κοινοτικής, ιδιωτικής, εγχώριας και ξένης και σαφή επανακαθορισμό των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρει ο δημόσιος  και ο ιδιωτικός τομέας, ή και οι δύο, σε ανταγωνιστική βάση.
γ) Στοχευμένο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, χρηματοδοτούμενο από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και όχι από δανεισμό.
δ)  Συμφωνημένο πρόγραμμα με εταίρους και δανειστές, για την  πρακτική και ορατή βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
    Στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, περιοχές κυρίως της ιδιωτικής οικονομίας, μπορούμε να έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα, αρκεί να συγκροτήσουμε το νέο περιφερειακό, κοινωνικό συμβόλαιο ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.
Εδώ στο ΠΑΣΟΚ κάνουμε μία τέτοια προσπάθεια, τους τελευταίους μήνες.
Πάνω από όλα απαιτείται πολιτική, κοινωνική και θεσμική σταθερότητα, αναλογικότερος εκλογικός νόμος που θα συμβάλλει στην επίτευξη κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων και συνεργασιών και θα αποτρέπει την άγονη μετωπική πόλωση.

2.    Η προεδρολογία καλά κρατεί και η χώρα οδεύει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Μήπως πρέπει να ανοίξει τώρα το θέμα της εκλογής προέδρου;

Όχι δεν χρειάζεται. Πρέπει να μάθουμε  να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα στον συνταγματικό και θεσμοθετημένο χρόνο του και με την πραγματική διάσταση που έχει.

3.    Εσείς προτείνετε κάποιο πρόσωπο και πως ακούτε τις προτάσεις όπως για τον κ. Κουβέλη ή την διαθεσιμότητα του κ. Πάγκαλου;      

Πρόσωπα υπάρχουν πολλά, δυστυχώς υπάρχουν και πολλές μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αυτό που κυρίως έλλειψε και λείπει, είναι η ειλικρίνεια στην ερμηνεία του Συντάγματος και η γενναιότητα των επιλογών.

4.    Μετά τα γεγονότα στις επετείους του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι το ρήγμα στο Κίνημα είναι οριστικό. Τι πρέπει να γίνει για να ενωθεί το κόμμα; 

Τα Ζάππεια επιβεβαίωσαν την σχεδόν απόλυτη θεσμική και πολιτική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ. Η  υποτιθέμενη αντιπαράθεση κρύβει την ουσία των προβλημάτων. Χρησιμοποιείται, μάταια πια, ακόμη μία φορά, από εκείνους που έκαναν και κάνουν πολιτικές και προσωπικές καριέρες, γιατί έτσι εννοούν τη συμμετοχή τους στην πολιτική, ως μέλη των αρχηγικών μηχανισμών.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως, ότι τα 40 χρόνια μετά τη Χούντα, είναι μακράν τα καλύτερα για την Ελλάδα και τους Έλληνες από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους. Σε αυτό συνέβαλαν όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες. Υπήρξαν και υπάρχουν όμως και οι λιγότερο ή περισσότερο αρνητικές πλευρές τους, κυρίως των κυβερνητικών κομμάτων, που σε σημαντικό βαθμό είναι υπεύθυνες και για την κρίση.
Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα τριών, κυρίως, παραγόντων:
    α) Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε συγκροτήθηκε θεσμικά ως σύγχρονο Ευρωπαϊκό, σοσιαλιστικό-σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην καλύτερη περίπτωση η δημοκρατία ήταν αρχηγική, στην χειρότερη ήταν δημοκρατία των μηχανισμών.
    β) Μετά το 1981 αναπτύχθηκε, παράλληλα με το κράτος και συντηρήθηκε από αυτό, με συνέπεια να τραυματισθούν θανάσιμα και οι δύο πλευρές και με την  ανάπτυξη πολλών εστιών διαφθοράς. 
    γ)  Δεν διατήρησε ζωντανή και απευθείας τη σχέση του με την κοινωνία και τους πολίτες. Επικοινωνούσε μέσα από τα συντεχνιακά και πελατειακά δίκτυα, τα οποία το συντήρησαν και το αποδόμησαν στο τέλος.
Φυσικά, ανάλογα ισχύουν για όλα τα πολιτικά κόμματα, με τις ιδιαιτερότητες του καθένα.
Εξαιρώ τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, που είναι δημιούργημα των νεοφασιστικών πυρήνων της ελληνικής κοινωνίας, που διογκώθηκαν λόγω της παθογένειας  των θεσμών της κοινωνικής και πολιτικής  εκπροσώπησης και  της οικονομικής και ηθικής κρίσης.

5.    Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη προχωρούν στη διοργάνωση πολιτικού συνεδρίου με στόχο την ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς, ποια είναι γνώμη σας.

Σήμερα, παρ’ ότι δεν φαίνονται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας, όπως την ονομάζω εγώ, είναι απολύτως αναγκαίο, τόσο για την χώρα, όσο και για την κοινωνία, να το επιδιώξουμε. Αυτό απαιτεί, τόσο η σημερινή ηγεσία, όσο και οι προηγούμενες, παλαιότερα, αλλά και νεότερα στελέχη, να δείξουν ωριμότητα και γενναιότητα.
Εάν αντί να κοιτούμε τον προσωπικό μας ρόλο, κοιτάξουμε για μια στιγμή την προσωπική μας ευθύνη, απέναντι στους πολίτες και την παράταξη, τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν.
Τώρα πρέπει στο ΠΑΣΟΚ να γίνει η μεγάλη τομή, που έπρεπε να είχε γίνει όταν ανέλαβε την εξουσία το 1981. Να διαχωριστή το κόμμα από την κυβέρνηση και την κρατική  εξουσία, από την κορυφή μέχρι το απλό μέλος.
Δεν έπρεπε ο πρωθυπουργός, τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, να είναι ταυτόχρονα και η ηγεσία του κόμματος σε όλη την κλίμακά του. Το ίδιο φυσικά, με τις αναλογίες του, ισχύει και σήμερα.
Έτσι, το κόμμα,  αφομοιώνεται από την εξουσία, απομακρύνεται από την κοινωνία, δεν αναπτύσσει νέες δημιουργικές ιδέες και δεν προσελκύει δημιουργικούς πολίτες.
Αυτή η αντίληψη και πρακτική που διακατείχε και διακατέχει, τόσο τη δεξιά, όσο και την αριστερά στη χώρα μας, υιοθετήθηκε πλήρως και από το ΠΑΣΟΚ. Παρ’ ότι όλοι μιλάμε για την κανονικότητα και τον ορθολογισμό της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ποτέ δεν την υιοθετήσαμε ως αντίληψη και πρακτική στα κόμματα, στην κυβέρνηση, στο  κράτος και την οικονομία. 
Τις απόψεις αυτές, τις διατύπωσα ως γραμματέας της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, το 1990, είχαμε τυπώσει και σχετικό έντυπο-βιβλίο εκείνη την εποχή. Τις πρότεινα το 1996 στη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε λίγοι τις άκουσαν, λιγότεροι τις υποστήριξαν.

6.    Ωστόσο δεν θα έπρεπε να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ώστε να νομιμοποιηθεί από τη βάση αυτή η εξέλιξη; Αν τελικά συγκροτηθεί η Δημοκρατική Παράταξη τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ; Θα μετατραπεί σε «συνιστώσα» της Δημοκρατικής Παράταξης;

Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ουσιαστικά, για να μπορεί να γίνει συνιστώσα ενός νέου κόμματος. Γι’ αυτό και η τυπική κατάργησή του μπορεί να γίνει ακόμα και με Δελτίο Τύπου. Για να αποτραπεί αυτό το τέλος, πρέπει σε αυτήν την κρίσιμη για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία περίοδο,  να γίνουν γρήγορα και  συμφωνημένα μεγάλα βήματα, όπως:
    α) Το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, επανασχεδιάζοντας όμως τις βασικές της προτεραιότητες, με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό καθίσταται απολύτως αναγκαίο, εάν εκλεγεί από την παρούσα Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση έχει ακόμη 1,5 χρόνο.
    β) Ο Βαγγέλης Βενιζέλος να παραμείνει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κυβερνητικής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ.
    γ) Να καταργηθεί ο θεσμός του Προέδρου του Κόμματος, ουσιαστικά αρχηγού και να θεσμοθετηθεί θέση Γραμματέα, με ανάλογα χαρακτηριστικά, όπως του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
    δ) Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, κάθε φορά, να εκλέγεται όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία, μέσα από ένα προγραμματικό συνέδριο πριν τις εκλογές.  Ο Γραμματέας θα έχει ασυμβίβαστο.
    ε) Αυτές οι  βασικές αλλαγές και επιλογές μπορούν να γίνουν μέσα από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έτσι το ελάχιστο κύρος και αξιοπιστία στο θεσμό του κόμματος.
    στ) Εάν αποφασιστεί να αλλάξουμε όνομα, αυτό πρέπει να αποφασιστεί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά να γίνει το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος, με συμμετοχή και κινήσεων, ομάδων και πολιτών που δεν είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.
η) Προτείνω ο Βαγγέλης Βενιζέλος να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ ή του νέου κόμματος στις επόμενες εκλογές.
θ) Ο νέος Γραμματέας και μια αντιπροσωπευτική γραμματεία της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου ή ένα ανάλογο πολιτικό συμβούλιο, να αναλάβουν να συγκροτήσουν τη νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ,  την πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας  και τα αντίστοιχα περιφερειακά, μέσα από έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία ή τουλάχιστον με αυτούς που θα πεισθούν ότι τολμούμε να αλλάξουμε ριζικά Τώρα.