Μια μικρή αλήθεια που κρύβει πολλά μεγάλα ψέματα

0
156

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνέντευξή στο Κιλκίς, παρουσίασε το μεγάλο κοινωνικό έργο του, λέγοντας:

“Ενισχύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως με είδη διατροφής 3.882 άτομα, τόνισε, από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων) και τα επόμενα χρόνια θα βοηθήσουμε περισσότερους” και είναι αληθές.

Όμως, ο κ. Τζιτζικώστας δεν είπε ότι

  1. Το ΤΕΒΑ είναι πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους της ΕΕ, εφαρμόστηκε σε όλη τη χώρα και η διαχείρισή του ανατέθηκε στις 13 Περιφέρειες.
  2. Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 2014 και για την Κεντρική Μακεδονία ήταν ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ.
  3. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε τη διετία 2016-2017, παρότι ήταν μονοετές, όμως μέχρι πρόσφατα δεν έκλεισε απολογιστικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και για τις υπόλοιπες περιφέρειες.
  4. Η κατανομή έγινε στις περιφερειακές ενότητες με βάση τον πληθυσμό, οπότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος ποια ήταν η ουσιαστική βοήθεια για κάθε οικονομικά αδύναμο πολίτη στο Κιλκίς αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
  5. Το επόμενο ΤΕΒΑ, που με τυμπανοκρουσίες είχε ανακοινώσει ο περιφερειάρχης στις αρχές του 2017, θα ήταν 20 εκατ. ευρώ, αφού οι Βρυξέλλες διπλασίασαν το κονδύλι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις φτωχές χώρες της ΕΕ και θα κάλυπτε την περίοδο 2017-2018.
  6. Φυσικά ο διαγωνισμός δεν έγινε ποτέ, τα κοινοτικά κονδύλια λιμνάζουν, οι αδύναμοι οικονομικά δεν είχαν έστω και τη μικρή βοήθεια.
  7. Φυσικά, όπως εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας, ο περιφερειάρχης το ξεπέρασε αυτό, αυτοθαυμαζόμενος για το μικρό πρόγραμμα του 2016 και δηλώνοντας αόριστα ότι θα υπάρξει στο μέλλον και συνέχεια.

Λυπάμαι για την εξαπάτηση των πολιτών, λυπάμαι για την αποσιώπηση της αλήθειας από τα περισσότερα ΜΜΕ, λυπάμαι για την απουσία ελέγχου και κριτικής από τους θεσμικά αρμοδίους.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ