Οικονομική Κρίση

0
622

Η ελληνική οικονομία είχε ήδη μπει στον κύκλο της δικής της κρίσης, πριν εμφανιστεί η διεθνής κρίση και για αυτό και την ενσωματώνει πολύ πιο επώδυνα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η απελθούσα κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τα κεκτημένα του 2004, τα απομείωσε, αντί να δώσει λύσεις στα διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, με τις επιλογές της τα όξυνε και προσέθεσε νέα. Με την μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την φορολογική και εισοδηματική πολιτική αφυδάτωσε την αναπτυξιακή δυναμική της, μείωσε την ενεργό ζήτηση και αποδυνάμωσε την κοινωνική συνοχή. Ο απόλυτος εκτροχιασμός των δημοσιονομικών της δεδομένων ήταν η χαριστική βολή. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα των διεθνών αγορών και των κερδοσκόπων.

Επιλογή μας είναι να ελέγξουμε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό να βελτιώσουμε το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού χρέους, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των πολιτών και ιδιαίτερα του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας.

Η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει μέτρα κατά της σπατάλης και της διαφθοράς, μέτρα για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μέτρα για την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους και της Κοινωνικής Συνοχής, μέτρα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Δυστυχώς, λόγω των έκτακτων εξελίξεων, η κυβέρνηση χρειάστηκε να πάρει μέτρα που ήταν έξω από την πολιτική και το πρόγραμμά μας. Έπρεπε άμεσα να μειώσουμε τα ελλείμματα και άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Πιστεύω πως με τη νέα φορολογική πολιτική θα ισορροπηθούν οι θυσίες. Πιστεύω ακόμη περισσότερο, πως με την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, από τον επόμενο χρόνο, θα αρχίσει και η ενίσχυση των εισοδημάτων, πρωτίστως αυτών που αδικήθηκαν προσωρινά από τα μέτρα.

Ήδη οι μέχρι τώρα κινήσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας και σηματοδότησαν την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Είμαι βέβαιος πως στο τέλος του 3ετούς προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης η οικονομία θα έχει μπει σε ανοδική τροχιά και οι πολίτες που καλούνται σήμερα να κάνουν θυσίες, θα είναι αυτοί που θα γευτούν πρώτοι τους καρπούς της ανάπτυξης, με την αναπλήρωση και την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ