Ομιλία Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στην Ημερίδα με θέμα: “Διαχείριση ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής”

0
2705

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2010, η Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα: «Διαχείριση ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής».

 Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν  ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Α. Ανδρεαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Οικονομίδης, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Λιονή, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Α. Κονακλίδης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης Π. Σταθακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Ν. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων Α. Αθανασίου, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, προϊστάμενοι τεχνικών υπηρεσιών, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ και εκπρόσωποι φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, στην παρέμβασή του τόνισε:

 

            «Σήμερα και σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο παρουσιάζουμε το Masterplan, το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό ΥΠΕΚΑ κα. Τίνα Μπιρμπίλη για την πολύτιμη βοήθειά της και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Οικονομίδη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΕΥΑΘ Α.Ε., την ΕΥΑΘ Παγίων, τις υπηρεσίες του ΥΠΥΜΕΔΙ και ειδικότερα την  ΕΥΔΕ Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης για την εντατική δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα.

Συναινετικά και με συνέργεια όλων θα προχωρήσουμε για να είμαστε αποτελεσματικοί. Κανείς μόνος του δεν μπορεί να τα κάνει όλα.

Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, όπως βέβαια και για όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Οι κλιματικές αλλαγές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών προκαλούν δυσάρεστα γεγονότα, καταστροφικά αποτελέσματα και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Τον Δεκέμβριο του 2003 εγκρίθηκε ένα γενικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, ένα μικρό μέρος των όσων προβλεπόταν υλοποιήθηκε.  Από το Δεκέμβριο του 2004 μέχρι το τέλος του 2010 προβλεπόταν απορρόφηση ποσού πάνω από 61 εκ. ευρώ. Διατέθηκαν μόνο 8,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 περίπου εκ. από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και σήμερα. Είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε τις ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις, τα χρηματοδοτικά προβλήματα και την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.

 

Τα έργα τα οποία  είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και έχουν ήδη ολοκληρωθεί είναι τα εξής:

 • Διευθέτηση ρέματος Πολίχνης «Κλειστό τμήμα και τμήμα ανοιχτού ρέματος στα όρια του Δήμου Πολίχνης», ποσού 2.387.806 ευρώ.
 • Διευθέτηση ρέματος Αγίας Τριάδας (οδού Δαιδάλου), (Σ6), ποσού 545.207 ευρώ.
 • Καθαρισμός ρεμάτων (I) – Καθαρισμός και συντήρηση Περιφερειακής Τάφρου – Δενδροποτάμου και Χείμαρρων Διαβατών – Ξηροποτάμου – Ευκαρπίας και Πυλαίας, ποσού 311.307 ευρώ.
 • Καθαρισμός ρεμάτων (II) –  Καθαρισμός και συντήρηση χειμάρρων Λύτρα – Κωνσταντινίδη – Ορτανσίας – Μαλακοπής κ.τ.λ., ποσού 185.573 ευρώ.

 

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εκτέλεση τα κάτωθι έργα:

 • Διευθέτηση ρέματος Περαίας Δήμου Θερμαϊκού, ποσού σύμβασης 2.552.000 ευρώ με συμβατική ημερομηνία περαίωσης στις αρχές του 2011.
 • Διευθέτηση ρέματος Πολίχνης – Ανοιχτό τμήμα εντός των ορίων των Δήμων Πολίχνης και Συκεών, ποσού σύμβασης 4.750.000 ευρώ με συμβατική ημερομηνία περαίωσης στα τέλη του 2010.

 

Υπό σύνταξη είναι οι κάτωθι μελέτες:

 • Μελέτη αποχέτευσης ομβρίων υδάτων του Δήμου Καλαμαριάς, ποσού σύμβασης 576.184 ευρώ με προβλεπόμενο χρόνο περαίωσης πριν το τέλος του 2010.
 • Μελέτη διευθέτησης ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού, συμβατικού ποσού 462.588 ευρώ. Προβλέπεται άμεσα η ολοκλήρωσή της. 
 • Διευθέτηση – Οριοθέτηση ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και  κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων προϋπολογισμού 668.042 ευρώ.
 • Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς, προϋπολογισμού 597.109 ευρώ.
 • Διευθέτηση – Οριοθέτηση ρεμάτων Δήμων Πεύκων και Πολίχνης προϋπολογισμού 459.670 ευρώ.

Οι παραπάνω μελέτες δημοπρατήθηκαν και αναμένεται η υπογραφή έγκρισης μειοδότη.

 

Οι μελέτες, των οποίων η σύνταξη έχει προγραμματιστεί είναι οι εξής:

 • Διευθέτηση – Οριοθέτηση ρεμάτων εντός των ορίων των Δήμων Ευκαρπίας, Τριανδρίας και Πυλαίας Θεσσαλονίκης.
 • Διευθέτηση – Οριοθέτηση ρεμάτων Διαβατών και Κλάδων, οι οποίες και θα δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2010 αντίστοιχα.

 

Ήδη έχει γίνει προκήρυξη από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού  20 εκ. ευρώ, στην οποία θα ενταχθούν τα κάτωθι έργα:

 • Έργα αποκατάστασης και εξασφάλισης της υδραυλικής επάρκειας της Περιφερειακής Τάφρου της Θεσσαλονίκης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 9.800.000 ευρώ.
 • Διευθέτηση ρέματος Σταγειρίτη από σημείο κατάντη της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι την Περιφερειακή Τάφρο, συνολικού προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ.
 • Διευθέτηση δύο κλάδων ανάντη του χειμάρρου Θέρμης εντός της αστικής περιοχής του Δήμου Θέρμης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 11.200.000 ευρώ.

 

Όσον αφορά στους καθαρισμούς των φρεατίων και των ρεμάτων έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

 

Οι παρεμβάσεις που προωθούμε αφορούν στη διαμόρφωση και διευθέτηση  κοιτών ποταμών/χειμάρρων/λιμνών, την ενίσχυση αναχωμάτων προστασίας ποταμών/χειμάρρων/ λιμνών και παράκτιων αναχωμάτων. Έτσι, θα καλυφθούν οι ανάγκες για υποδομές και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θα ανακτηθούν περιοχές που υποβαθμίστηκαν από τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε διάστημα 5 – 7 ετών, ανάλογα με πιθανά απρόοπτα ή προσφυγές κατά τη διαδικασία των δημοπρατήσεων, προβλέπεται η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Οι πόροι που απαιτούνται για την εκπόνηση των μελετών έχουν ήδη διασφαλιστεί.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρησιακού σχεδίου ανέρχεται στα 160 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκ. θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα χρηματοδοτήσει με 59 εκ. ευρώ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεισφέρει με χρηματοδότηση ποσού 20 εκ. ευρώ.

Το υπόλοιπο μέρος των 20 εκ. αφορά πάγιες περιοδικές εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων, οι οποίες επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

 Όπως γνωρίζετε, πολλές δημόσιες υποδομές εμπίπτουν στις αρμοδιότητες κι άλλων Υπουργείων. Ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει άμεση συνάφεια με τις δικές μας αρμοδιότητες. Αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας των δύο Υπουργείων είναι και η χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ με 59 εκ. ευρώ,  που αντιστοιχούν στους προϋπολογισμούς δύο πολύ σημαντικών έργων για τη Θεσσαλονίκη:

·                     Την κατασκευή δεύτερου κλάδου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού Θεσσαλονίκης.

·                     Την κατασκευή επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας του νερού της Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Ν.Θ) – Φάση Α2.

Ειδικά το πρώτο έργο, είναι πολύ σημαντικό για την αντιπλημμυρική προστασία αν λάβουμε υπόψη ότι περισσότερο από το 80% του συστήματος αποχέτευσης ομβρίων της κυρίως πόλης δημιουργεί, σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, υπερχείλιση του αγωγού με αποτέλεσμα να μολύνεται ο Θερμαϊκός Κόλπος.

 Από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουμε διασφαλίσει τους πόρους για τα αντιπλημμυρικά έργα και θα ολοκληρώσουμε τις αντιπλημμυρικές υποδομές στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει ο συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα, να μην χαθούν πόροι, αλλά και να επιταχυνθεί η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής».