Ομιλία Υφ. κ. Γιάννη Μαγκριώτη στη Βουλή ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

0
1208

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μοναδική η τιμή να εκπροσωπώ την ελληνική Κυβέρνηση σ’ αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα, την ημέρα μνήμης της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ιδιαίτερα μία Κυβέρνηση ευρύτερης πλειοψηφίας και ευρύτερης συνεργασίας σε μία πολύ κρίσιμη και καθοριστική στιγμή της χώρας και της κοινωνίας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν η κορύφωση μικρών και μεγάλων αντιστασιακών πράξεων της ελληνικής νεολαίας και του ελληνικού λαού. Δεν ήταν σπορά της τύχης.

Ήταν η συνέχεια της ασίγαστης πάλης της ελληνικής νεολαίας και του ελληνικού λαού.

 Ήταν ταυτόχρονα η επιβεβαίωση του αντιστασιακού χαρακτήρα των Ελλήνων, των Ελλήνων που ανέδειξαν τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούσε να είναι διαφορετική η στάση του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της ελληνικής νεολαίας απέναντι στο ανελεύθερο, αυταρχικό, χουντικό, φασιστικό καθεστώς των συνταγματαρχών.

Ανέδειξε όμως και τις αξίες της συνέργιας, της συμμετοχής και της αυτοδιαχείρισης.

Έφερε την χειραφέτηση από δόγματα και αγκυλώσεις, την χειραφέτηση απέναντι σε νοοτροπίες του παρελθόντος που διαχώριζαν το λαό και τη νεολαία.

Το Πολυτεχνείο ήταν η αρχή του τέλους της χούντας και των δεινών της πατρίδας μας, η αρχή του τέλους μίας μακράς παρένθεσης στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να χτίσει τη σύγχρονη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Όμως η χούντα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Πανικόβλητη προχώρησε σε πράξεις, ακόμα πιο μεγάλης ανομίας, ακόμα πιο αντεθνικές όπως το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην εθνική τραγωδία, η πληγή της οποίας είναι ακόμα ανοιχτή. Γι’ αυτό το μήνυμα της χώρας και του ελληνισμού ολάκερου είναι η συστράτευση με τους Κυπρίους για να ολοκληρωθεί ο αγώνας τους και να δικαιωθεί, για να είναι ενιαίο και ανεξάρτητο το νησί μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτή τη μεγάλη κατάκτησή τους, της προηγούμενης δεκαετίας.

Η μεταπολίτευση, μετά το 1974 μέχρι σήμερα είναι η περίοδος της πιο σταθερής, της πιο ανεπτυγμένης, της πιο ολοκληρωμένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που γνώρισε η χώρα μας.

Αυτό κανένα γεγονός, καμία παθογένεια δεν μπορεί να το αντιστρέψει, δεν μπορεί να το θολώσει. Είναι το μεγάλο κεκτημένο όλων των κυβερνήσεων, όλων των κομμάτων, όλου του ελληνικού λαού, διαχρονικά της νεολαίας όλα αυτά τα χρονιά. Καθένας μπορεί για την παράταξή του, για το κόμμα του, για την κοινωνική ομάδα, ατομικά ή συλλογικά να διεκδικεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή σ’ αυτήν την πορεία και σ’ αυτήν την προσπάθεια. Είναι όμως αποτέλεσμα της συνειδητής συστράτευσης όλων των Ελλήνων, όλων των κοινωνικών, πολιτικών και  κομματικών εκπροσωπήσεων εναγώνια για ελευθερία,  δημοκρατία και  ανεξαρτησία.

Αυτή όμως η πορεία είχε και τις μεγάλες εσωτερικές της παθογένειες αντινομίες και αντιφάσεις, κορύφωση της οποίας ήταν και η κρίση, το βάθος της οποίας ζούμε τόσο έντονα όλοι μας τις ημέρες αυτές.

Σ’ αυτήν την κρίση όμως δεν απαντούμε με τον περιορισμό της δημοκρατίας ούτε της κοινωνικής και πολιτικής αντιπροσώπευσης. Απαντούμε με την υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου.

Δείγμα της υπεύθυνης στάσης όλου του πολιτικού κόσμου είναι η Κυβέρνηση της ευρείας συνεργασίας που θα απαντήσει σ’ αυτήν την κρίση.

 

Ο καθάριος, εναργής και σαφής λόγος όλων των εκπροσώπων των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων σήμερα εδώ, στο ναό της δημοκρατίας, η παρουσία του Πρωθυπουργού αυτής της Κυβέρνησης της ευρείας συνεργασίας και ο μεστός και καθαρός του λόγος, εγγυώνται πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, πως θα βγούμε γρήγορα από την κρίση, όπως αξίζει στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα οι πολίτες όλου του κόσμου στέλνουν ένα μήνυμα ελπιδοφόρο από τους δρόμους και τις πλατείες, από τα κοινοβούλια και τους χώρους δουλειάς, από κάθε σημείο όπου ζουν και εργάζονται, πως αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίον οργανώθηκε και οργανώνεται η παγκόσμια οικονομία, τον τρόπο που κατανέμεται ο πλούτος, γιατί έχει βαθιές αδικίες και ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίον κοινωνικά και πολιτικά εκπροσωπείται στα μεγάλα κέντρα των αποφάσεων. Διεκδικεί να ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα.

Εμείς εδώ στην πατρίδα μας μέσα από το Κοινοβούλιο όλοι μαζί, όλες οι πτέρυγες της Βουλής στέλνουμε το μήνυμα της συστράτευσης σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, κάνοντας ταυτόχρονα και το δικό μας εθνικό και κοινωνικό αγώνα και είμαστε βέβαιοι πως το τέλος αυτής της προσπάθειας θα είναι η δικαίωση των θυσιών, η δικαίωση των αγώνων και η πραγμάτωση των μεγάλων αξιών.

 Των αξιών που διαμορφώθηκαν σε τούτο τον τόπο, σε τούτη την πόλη, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της εθνικής και συλλογικής αξιοπρέπειας.

 

Ευχαριστώ πολύ.