ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ν/ΣΧ «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ»

0
816

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η συζήτηση γίνεται μέσα σε συνθήκες πολύπλευρες και βαθιάς κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, θεσμικής και ηθικής.

Η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που κυρίως δημιουργεί και αναπαράγει, εντείνει και βαθαίνει την κρίση αυτή.
Για σας, για την Κυβέρνησή σας και για τον Πρωθυπουργό, κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχουν άλλοθι. Όσο και αν αναζητάτε να χτίσετε άλλοθι, δεν υπάρχουν πλέον για σας άλλοθι. Δυστυχώς όμως με την πολιτική σας δημιουργείτε μεγάλα ρήγματα στην κοινωνία, μεγάλη ένταση, μεγάλη οξύτητα και αντιπαραθέσεις. Δημιουργείτε όμως και ρήγματα στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Δημιουργείτε ρήγματα και ακυρώνετε θεσμούς που μέχρι χθες είχαν ένα ζωτικό και σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους και της χώρας, στην ομαλή πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή.
Γι’ αυτό μουδιασμένη και ανήμπορη η εκλογική σας βάση, ακόμα και η κοινοβουλευτική σας ομάδα, απουσιάζει πλέον από τον δημόσιο διάλογο, από τη δημόσια συζήτηση, απουσιάζει από την Αίθουσα του Κοινοβουλίου γιατί δεν μπορεί να καταλάβει την πολιτική που ασκεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της χώρας, δεν μπορεί να καταλάβει τι νομοθετείτε και γιατί νομοθετείτε. Γι’ αυτό λοιπόν είναι μουδιασμένη, άφωνη και απούσα, γιατί νιώθει την πίεση της κοινωνίας και των πολιτών, την καθημερινή πίεση που γίνεται οργή και αγανάκτηση.
Αυτό που σας μένει σήμερα να κάνετε είναι να διαχειριστείτε την υποχώρηση της κρίσης, την υποχώρηση της έντασης.

Αυτό που σας μένει ως δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση –και πρέπει να το κατανοήσετε- δεν είναι η ανακάλυψη και η δημιουργία τεχνητών διχαστικών πολιτικών. Αυτό που πήγατε να κάνετε και πέρσι το Σεπτέμβρη, βάλατε τότε τη χώρα σε τροχιά εκλογών, όπως ομολόγησε κορυφαίο στέλεχός σας σε συνέντευξή του, για να καλύψετε την ανεπάρκεια της πολιτικής σας, τη διογκούμενη δυσφορία, τη μεγάλη απογοήτευση των πολιτών και της κοινωνίας.
Δεν διοικείτε πολιτιστικό σύλλογο, κύριε Υπουργέ.

Αναλάβατε τις ευθύνες για να διοικήσετε και να κυβερνήσετε τη χώρα, να λύσετε προβλήματα και όχι απλώς να παραμείνετε στην εξουσία.

Αντί να λύσετε προβλήματα, υπονομεύσατε και τα κεκτημένα των προηγούμενων εποχών και δημιουργήσατε και εντείνατε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που παραλάβατε προσθέτοντας και νέα. Γι’ αυτό λοιπόν αυτό που σας μένει τώρα μέχρι την ομαλή αποχώρησή σας από την εξουσία την ώρα της λαϊκής κρίσης και των εθνικών εκλογών είναι η διαχείριση της έντασης και η υποχώρησή της.
Όχι λοιπόν άλλα τεχνητά διλήμματα του είδους «Καραμανλής ή χάος» που εκστομίζουν πρωτοκλασάτοι Υπουργοί κατά καιρούς, όχι διλήμματα του τύπου «τάξη ή αναρχία» γιατί την αναρχία και την κοινωνική ένταση τις δημιουργούν η πολιτική σας και οι πρακτικές σας. Είστε ένα «εκκρεμές» και αυτό χαρακτηρίζει την πολιτική σας, που όμως έχει μεγάλη περίοδο επαναφοράς και δημιουργεί τεράστια πολιτικά κενά, τεράστια παραγωγικά και κοινωνικά κενά.

Το είδαμε αυτό τις τελευταίες ημέρες, το είδαμε όλη την προηγούμενη περίοδο.

Εσείς πήγατε από το κράτος του κυρίου Μητσοτάκη για τα σώματα ασφαλείας στους πραίτορες του κυρίου Πολύδωρα, από τους πραίτορες του κυρίου Πολύδωρα στο κάθε νόμιμο και ηθικόν του κυρίου Καραμανλή στη συνέντευξή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να καλύψει τη δημόσια προπαγάνδα πρωτοκλασάτου Υπουργού του για το πώς ένας Υπουργός μπορεί να φοροδιαφεύγει.

Την ίδια ώρα ο κύριος Αλογοσκούφης, αντί να πετυχαίνει τη μεγάλη ανάπτυξη και την παραγωγή του πλούτου που είχε υποσχεθεί πέρσι που στείλατε τη χώρα καταμεσής του καλοκαιριού σε εκλογές, έβαζε νέους πρόσθετους φόρους στα λαϊκά στρώματα.

Τούτη τη φορά ήταν επιβλαβείς φόροι και για τα μικρομεσαία στρώματα, για τις ίδιες τις δυνάμεις της αγοράς.
Αυτή λοιπόν η καθημερινή απογοήτευση και οργή δεν εκτονώνεται με πρωινά και βραδινά διαγγέλματα του κυρίου Πρωθυπουργού, πολύ περισσότερο δεν εκτονώνεται με απαγορεύσεις συγκεντρώσεων των κομμάτων και των εκπροσώπων των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων. Οι συγκεντρώσεις είναι υποδειγματικές και σας στέλνουν το μήνυμα ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και οι δυνάμεις της παραγωγής, της κοινωνίας και της εργασίας είναι αυτές που μπορούν να διασφαλίσουν και την κοινωνική ειρήνη και την ανάπτυξη της χώρας, την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.
Αυτό το μήνυμα σας έστειλαν σήμερα και οι δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι μπροστά από τη Βουλή εργαζόμενοι και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων. Αυτό το μήνυμα πρέπει να καταλάβει και η κυβερνητική ηγεσία, η κομματική σας ηγεσία και να πράξει αυτά που επιβάλλουν το Σύνταγμα και η δημοκρατική σας συνείδηση, διαφορετικά θα καταγραφείτε στη συνείδηση του κόσμου ως πραγματικά η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Θα ξεπεράσετε κατά πολύ και τον προκάτοχό σας κύριο Μητσοτάκη.
Κύριε Πρόεδρε, το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιφατικότητας και των παλινωδιών της Κυβέρνησης, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι δεν νομοθετεί με σχέδιο και προτεραιότητες.
Συζητάμε για τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας, δηλαδή αστυνομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιας όμως Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δυο χρόνια διαρροές για τη διοικητική μεταρρύθμιση από την πλευρά της Κυβέρνησης, ουδέποτε υπεύθυνη τοποθέτηση για το σχέδιο και τη νέα διοικητική οργάνωση της χώρας, για τη μεγάλη ανατροπή που έχει ανάγκη ο τόπος, για την αλλαγή του διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Ήμασταν βέβαιοι ότι ήταν απλά προπαγανδιστικό υλικό που το πρώτο βοριαδάκι το καθάρισε, το έδιωξε από την ατμόσφαιρα. Βρήκε άλλοθι ο κύριος Παυλόπουλος τη χρηματοοικονομική κρίση, την πτώχευση της Lehman Brothers και γι’ αυτό δεν βρίσκει χρήματα να χρηματοδοτήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η διοικητική μεταρρύθμιση πάνω απ’ όλα είναι τομές πολιτικές, διοικητικές, κοινωνικές και οικονομικές.

Η διοικητική μεταρρύθμιση, δεν είναι απλώς μία χωροθετική ρύθμιση με βάση τα κομματικά συμφέροντα, του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν μπορείτε να το καταλάβετε γιατί είστε σε άλλη λογική και σε άλλη αντίληψη.
Έτσι λοιπόν νομοθετείτε αρμοδιότητες χωρίς να έχει γίνει η μεγάλη μεταρρύθμιση, χωρίς να έχει αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το περιεχόμενο, τις δομές, τις αρμοδιότητες αλλά και τους πόρους για να ασκήσει αυτές τις μεγάλες και σημαντικές αρμοδιότητες που έπρεπε να είναι ακόμα πιο διευρυμένες και ουσιαστικές. Η Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε πραγματικά να είναι «αφέντης» στα χωρικά της και στα πληθυσμιακά της όρια κι όχι απλώς διαχειριστής και διεκπεραιωτής πελατειακών σχέσεων και πολιτικών, όχι πνιγμένη στα χρέη που δημιουργεί η δική σας διαχειριστική και κυβερνητική πολιτική.
Θα σας πω ακόμη ότι ο κ. Σουφλιάς πριν από λίγες μέρες δημοσιοποίησε στη Θεσσαλονίκη, μετά από πέντε χρόνια καθυστέρησης, το επικαιροποιημένο σχέδιο, την πρότασή του για το ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης. Πώς θα το συζητήσουμε αυτό και μάλιστα μέχρι τις 30 Γενάρη που μεσολαβούν και οι γιορτές; Ζητάει τις προτάσεις των φορέων, των κομμάτων, όταν πέντε χρόνια δεν έπραξε τίποτα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, όπως και στην Αθήνα, όπως και παντού. Πώς θα συζητήσουμε όμως διεύρυνση των ορίων, όταν δεν έχουμε συζητήσει ποιος είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής και ποιος είναι ο διοικητικός χάρτης; Αυτές είναι οι αντιφάσεις της πολιτικής σας. Καμία συνέχεια μεταξύ των υπουργείων, κανένας κεντρικός σχεδιασμός. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν μπορεί να καταλάβει τη μαύρη τρύπα που έχει δημιουργήσει συνολικά (θεσμική, κοινωνική, πολιτική). Η πολιτική και οι επιλογές του, στην οποία βυθίζεται, δυστυχώς συμπαρασύρει και τη χώρα. Γι’ αυτό το μόνο αίτημα της κοινωνίας είναι η ομαλή αποχώρηση από την εξουσία της Νέας Δημοκρατίας και το άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη προοπτική. Και αυτό που μένει σε σας είναι να εγγυηθείτε αυτήν τη δημοκρατική ομαλότητα, με βάση την δημοκρατική σας συνείδηση και παιδεία και ταυτόχρονα να διαχειριστείτε την υποχώρηση της κρίσης και να μην ανατροφοδοτείτε καθημερινά με τεχνητά διχαστικά διλήμματα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here