ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ Ν/ΣΧ«”ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ & ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

0
808

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Να συμφωνήσετε μ’ αυτά που είπε ο Λευκαδίτης. Ήταν λιτός, αλλά σωστός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Απολύτως! Μόνο που…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το έχετε οι Λευκαδίτες, κύριε Πρόεδρε. Είστε λιτοί, αλλά σωστοί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Μόνο που οι τρεις οδικοί άξονες στους οποίους αναφέρθηκε -πλην της Εγνατίας Οδού που είναι δημόσιο έργο και που κατασκευάζεται με υποδιπλάσιους ρυθμούς στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας απ’ ό,τι τα προηγούμενα- είναι ιδιωτικά έργα, τα οποία θα πληρώσουμε πανάκριβα εάν κάποτε γίνουν τοπικές και περιφερειακές κοινωνίες. Και ήδη, όπως γνωρίζετε, υπάρχει προβληματισμός στο κατά πόσο με τον τρόπο που κατασκευάζονται τα έργα αυτά θα είναι χρήσιμα για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη ή θα είναι χρήσιμα μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να διακινούν τα δικά τους προϊόντα στην ελληνική περιφέρεια, επιχειρήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με την περιφέρεια.
Κάποια άλλη στιγμή, αγαπητέ συνάδελφε, θα τα κουβεντιάσουμε αυτά, γιατί όπως κατασκευάζονται πάνε να φτιάξουν θηλιά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
Κύριε Πρόεδρε, χθες, για να μη διακόψω τη ροή της συζήτησης και επειδή δεν υπήρχε ο χρόνος, δεν πήρα το λόγο εγώ, όπως ο συνάδελφος κ. Βρεττός. Βέβαια, δημοσιοποίησα μια δήλωση στην αναφορά που έκανε ο κ. Ρουσόπουλος και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την εποχή που ήμουν εγώ Υπουργός Μακεδονίας Θράκης.
Καταθέτω και αυτή τη δήλωση για τα Πρακτικά της Βουλής και θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο που φροντίζει την πολιτιστική κληρονομιά, όλο αυτό το απόθεμα του Αγίου Όρους.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Μαγκριώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980, πριν φύγει από την προεδρία της Δημοκρατίας, δημιούργησε το ΚΕΔΑ. Αυτά, για να μαθαίνει. Τότε, βέβαια, δεν ήταν στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Ρουσόπουλος και ίσως δεν τα παρακολουθούσε και δεν τα ξέρει.
Αυτό, λοιπόν, το ΚΕΔΑ και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ειδικά τη δεκαετία του ’80, με την αποφασιστική υποστήριξη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αμέσως μετά το 1981 άρχισε την προσπάθεια διάσωσης του Αγίου Όρους. Γιατί για πολλούς αιώνες δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση για τη σωτηρία του Αγίου Όρους, την υποστήλωση, την αναστήλωση και την ανακαίνιση.
Και βεβαίως, στη συνέχεια το ενέταξε στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, παρ’ ότι υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατοχύρωσε το καθεστώς του Αγίου Όρους, αυτό το μοναδικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Και έτσι σήμερα αυτό το απόθεμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του περιβάλλοντος και της ορθοδοξίας μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον.
Όμως, δεν βλέπω να έχει την ανάλογη συνέχεια στα δικά σας χρόνια. Ο κ. Ρουσόπουλος θα μπορούσε να είχε απευθυνθεί στους Υπουργούς Μακεδονίας Θράκης που διαδέχθηκαν τους αντίστοιχους των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να τους ρωτήσει αν πολιτεύονται με τον ίδιο τρόπο, αν πράγματι υποστηρίζουν και αυτοί το Άγιο Όρος. Πάντως, κάθε φορά που το επισκέπτονταν ο ίδιος, ο Πρωθυπουργός, όπως και όλα τα κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης, οι περιφερειακοί κρατικοί λειτουργοί εξάγγελλαν συνεχώς νέα κονδύλια για το Άγιο Όρος.
Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα και όσο και αν έχει δίκιο, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του, λέγοντας ότι κάποιοι τον έχουν στοχοποιήσει, δεν μπορεί να στοχοποιεί άλλους και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο που το έκανε στη χθεσινή του ομιλία. Υπάρχει, βεβαίως, στα Πρακτικά η ομιλία του, παίζοντας με τους αριθμούς, τις ημερομηνίες και τα νούμερα.
Όμως, δεν μας είπε: Διαφωνεί με την πολιτική που άσκησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την αναστήλωση και ανακαίνιση του Αγίου Όρους ή συμφωνεί; Αυτό είναι το ζητούμενο και το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει. Και ασφαλώς μετά και πώς διαχειρίστηκε τους πόρους, εθνικούς και κοινοτικούς. Έχυσε το δηλητήριό του, στοχοποίησε πρόσωπα και πολιτικούς του αντιπάλους και έφυγε, νομίζοντας ότι έτσι θα συμψηφίσει τα ατοπήματα και τα ανομήματα των στελεχών της Κυβέρνησης και του ιδίου.
Αυτή είναι η απάντησή μου προς τον κύριο Ρουσόπουλο. Για να καταλάβει ότι οι αξίες με τις οποίες πρέπει να ζει πάνω απ’ όλα είναι η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Και στη χθεσινή του ομιλία δεν υπήρχε το στοιχείο της αλήθειας και της ειλικρίνειας. Μπορώ να κατανοήσω την πίκρα του, αλλά δεν ήταν ειλικρινής στις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις του.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, συζητούμε ένα ερώτημα για το οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ και χρόνια προειδοποιεί ότι έρχεται καταιγίδα. Καταιγίδα για την οικονομία, καταιγίδα για τα νοικοκυριά. Και αυτήν την καταιγίδα τη δημιούργησε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί η Νέα Δημοκρατία, έχοντας το πλεονέκτημα των χαμηλών επιτοκίων από την ένταξή μας στην Ο.Ν.Ε., το μεγάλο στρατηγικό επίτευγμα της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντί να το αξιοποιήσει για την ανάπτυξη της χώρας το χρησιμοποίησε ως παγίδα για τα νοικοκυριά, για να τροφοδοτήσει την κερδοσκοπία των Τραπεζών.
Έτσι προανήγγειλε ενάμιση χρόνο πριν από τη θεσμοθέτηση στη Βουλή την επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην οικοδομή, ενώ ξέρετε από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ότι τα φορολογικά νομοσχέδια ισχύουν από την ημέρα που κατατίθενται στη Βουλή και όχι από την ημέρα που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως όλα τα νομοσχέδια, για να μην υπάρξει κερδοσκοπία. Εδώ υπήρξε ακόρεστη κερδοσκοπία για ενάμιση χρόνο.
Και δεν έφθανε μόνο αυτό. Ανακοίνωσε και μια τριετή κλιμακωτή αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων και έστειλε το μήνυμα και βίαια τον κόσμο στο γκισέ των Τραπεζών, για να προλάβουν δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, βέβαια, για να κρατήσουν ένα μέσο επίπεδο ευημερίας που είχαν κατακτήσει τα τελευταία χρόνια, γιατί έρχεται η μεγάλη αύξηση στη στέγη από την επιβολή αυτών των μέτρων.
Θυμάστε τις εικόνες της ντροπής στις πολεοδομίες του Δεκέμβρη του 2006. Αυτή είναι η εικόνα και η πραγματικότητα της πολιτικής σας. Εσείς λοιπόν δημιουργήσατε το πρόβλημα και όταν εμείς προτείναμε νομοθετικά να λυθεί το 2006 μας καταγγείλατε για λαϊκισμό. Και φέρνετε τώρα ένα νομοθέτημα το οποίο έχει τον πυρήνα της δικής μας πρότασης αυτήν που χαρακτηρίσατε πριν δυο χρόνια «λαϊκίστικη» αλλά με το άρθρο 5 όμως αναιρεί κάθε θετική προσέγγιση ιδιαίτερα στα άρθρα 1 και 4. Γι’ αυτό η δέσμη των επτά συγκεκριμένων τροπολογιών από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να διασώσετε και σεις τα προσχήματα όσον αφορά τα συνθήματα και την προπαγάνδα για την προστασία των καταναλωτών. Δεν τα κάνατε όμως δεκτά γιατί παραμένετε σταθεροί στην υποστήριξη των κοινωνικών εκείνων ομάδων στο πλευρό των οποίων πολιτεύεστε και τα συμφέροντα των οποίων πρωτίστως εκφράζεται των ισχυρών τραπεζιτών. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Διαβάζουμε και στον Τύπο για το πώς σας διαπραγματεύονται για την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης της διατραπεζικής ρευστότητας που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.
Θα κλείσω κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση έπρεπε πιο αποφασιστικά να δει το θέμα των εργαζομένων στον όμιλο Λαναρά. Έχουν μήνες να πληρωθούν. Έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Εγώ δέχομαι ότι υπάρχουν οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απέναντι όμως σε αυτούς τους ανθρώπους τι λέμε; Τι λέει η Κυβέρνηση; Τι λέει η Βουλή; Τι λέει το πολιτικό σύστημα; Θα περιμένουμε τι θα μας πουν κάποια στιγμή οι Βρυξέλλες; Έπρεπε να ενεργοποιήσετε άλλους μηχανισμούς είτε μέσα από τον ΟΑΕΔ είτε άλλους μηχανισμούς και εφεδρείες που έχει η ελληνική Κυβέρνηση και η πολιτεία για να στηρίξετε τουλάχιστον την καθημερινότητα γι’ αυτό το μεταβατικό στάδιο των εργαζομένων. Εσείς παραπέμψατε στις Βρυξέλλες απ’ όπου περιμένετε το «φετφα» για τη λύση του προβλήματος. Δεν θα αργήσει να έρθει και φαίνεται πως θα είναι αρνητικό και πολύ οδυνηρό για τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό πρέπει να δώσετε λύση εδώ και τώρα στο θέμα των εργαζομένων.
Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση κερδοσκοπεί. Κερδοσκοπεί πολιτικά και οι τραπεζίτες κερδοσκοπούν οικονομικά. Γι’ αυτό λοιπόν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με μια δέσμη προτάσεων τον Σεπτέμβρη από τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης με τον Πρόεδρό του τον Γιώργο Παπανδρέου και καθημερινά με τη δράση όλων μας προσπαθεί να δώσει ελπίδα και κουράγιο στην ελληνική οικογένεια στον Έλληνα πολίτη, να του τονώσει την αυτοπεποίθηση, να του πει πως μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική και να κερδίσει ένα καλύτερο αύριο.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here