ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2010 2009-12-23

0
752

Είναι σε κατάσταση πανικού οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό ο μόλις κατελθών του Βήματος συμπατριώτης, Μακεδόνας, είπε πως «με το 1.000.000.000 ευρώ που έχετε εγγράψει στο Υπουργείο Πολιτισμού, πώς θα καλύψετε τα 14.000.000.000 ευρώ που χρειάζεται η Λυρική Σκηνή, την οποία εμείς θεμελιώσαμε;». Φαντάζομαι ότι εννοούσατε 14.000.000 ευρώ.
Νομίζω ότι στο βάθος εσείς, με την τρομάρα που έχετε πάρει με αυτά τα χάλια που αφήσατε πίσω, θα πιστεύατε ότι το 1.000.000.000 θα έχει αποκτήσει την πραγματική αξία του 1.000.000. Ευτυχώς, όμως, που ο λαός άλλαξε κυβέρνηση και τα πράγματα ομαλοποιούνται.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, αγαπητέ συνάδελφε.

Διαβάζω σε σχόλιο Κυριακάτικης εφημερίδας, μεγάλης κυκλοφορίας και έγκριτης, ότι ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επισήμως δεν μιλά, δια σχολίων ανέφερε πως, «δεν έπρεπε να βάλουν τόσο υψηλό λογιστικό έλλειμμα για το 2009 οι νέοι κυβερνώντες, γιατί υπονόμευσαν το κύρος της χώρας». Δηλαδή, να κρύψουμε και πάλι την πραγματικότητα.

Θα θυμίσω ότι το 2004 και το 2005 –μέχρι την Άνοιξη του 2005- έψαχναν για κρυφά ελλείμματα. Και τότε σταθεροποίησαν οριστικά την εκτίμησή τους ότι το έλλειμμα είναι 7,9%. Κάθε μήνα έβρισκαν κι ένα 0,1% από εδώ, από εκεί και πρόσθεταν, πέρα από τη μεγάλη λογιστική αλχημεία και το παιχνίδι που έκαναν με τις αμυντικές δαπάνες που ήταν πάνω από το 3% του ελλείμματος. Και μετά το

Άλλαξαν πάλι.

Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πολύ γενναιόδωρο μαζί σας γιατί αγαπά την πατρίδα. Γι’ αυτό ακριβώς δεν ενέγραψε την πραγματικότητα του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Και την ξέρετε πάρα πολύ καλά. Διότι εσείς πρώτοι ομιλείτε για τα 9,5 δισεκατομμύρια του ελλείμματος του ΟΣΕ, εκ των οποίων τα 6,5 τα δημιούργησε η δική σας κυβερνητική θητεία. Ψάξτε να δείτε αν έχει πιστοποιηθεί κι αν έχει εγγραφεί πουθενά αυτό το έλλειμμα. Ούτε φυσικά το έλλειμμα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τα δάνεια των ανωνύμων εταιρειών του, όπως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., που είναι περίπου 4,5 δισεκατομμύρια. Αυτό δεν θα το βρείτε πουθενά εγγεγραμμένο. Και αυτό για το καλό της πατρίδας.

Από το 2010 δεν θα μειώνουμε κατά 3% ή 3,5% το έλλειμμα ετησίως, αλλά πάνω από 4,5%, για να απορροφούμε και τα ελλείμματα που δημιούργησε επιπλέον η κυβερνητική σας πολιτική.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Και μην ομιλείτε για λογιστικές αλχημείες. Τις περιγράφετε ακριβώς όπως τις διαπράξατε το 2004, 2005. Στο μόνο που έχετε δίκιο είναι τα νοσοκομεία. Μα, τι έπρεπε να κάνουμε; Να στείλουμε στο 2030 λογιστικά τις εγγραφές των χρεών των νοσοκομείων; Πεντέμισι χρόνια τα τραβολογούσατε και δεν τα πιστοποιούσατε για να κρύβετε το έλλειμμα.

Το ίδιο ακριβώς κάνατε κι εσείς το 2005, το Μάρτη, με την πιστοποίηση των περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ του ελλείμματος των νοσοκομείων. Και τα φορτώσατε όλα στα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα και το έλλειμμα του ενάμισι χρόνου της δικής σας διακυβέρνησης. Μήπως έπρεπε να τα πάμε, όπως είπα, και αυτά στον επόμενο αιώνα; Μπορούσε να γίνει αυτό;

Περιγράφετε, λοιπόν, αλχημείες τις οποίες κάνατε και τις ξέρετε πάρα πολύ καλά. Μόνο που η σημερινή Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει. Γι’ αυτό θα καταθέσει νομοθέτημα, νομοσχέδιο για να αναδείξει πλέον τη Στατιστική Υπηρεσία σε ανεξάρτητη ουσιαστικά αρχή, για να αποκτήσει αξιοπιστία η χώρα. Για να μην μπορεί κανείς να κάνει αλχημεία.

Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι ήταν το 1993 και το ξέρετε καλά. Τότε ήταν υψηλό μόνο το δημόσιο χρέος. Βεβαίως, είχαμε και υψηλό πληθωρισμό και έλλειμμα. Αντίστοιχο με το σημερινό το έλλειμμα. Άλλωστε στην Ευρωζώνη και δεν μπορούμε να έχουμε και με αυτή την ύφεση τον ίδιο πληθωρισμό.
Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι πολύ πιο βαριά, γιατί το χρέος είναι τριπλό και είναι δημιούργημα της πολιτικής σας. Είναι το δημόσιο χρέος που είναι εκρηκτικό, αλλά είναι και το χρέος των επιχειρήσεων και το χρέος των νοικοκυριών. Αυτό το ιδιωτικό χρέος είναι ένα άλλο Α.Ε.Π. και είναι το πιο μεγάλο βάρος στην οικονομία. Αυτό αποδυνάμωσε και αφυδάτωσε την αναπτυξιακή της δυναμική και αποδιάρθρωσε την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό και παλεύει σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με νομοθετήματα να υπερασπιστεί τους αδύναμους πολίτες και δανειολήπτες, αγωνίζεται απέναντι στη δική σας πολιτική ουσιαστικά, να βάλει αναχώματα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις μίας νέας αναπτυξιακής πορείας.
Άκουσα τον κ. Σαμαρά να βγαίνει από τη συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο προχθές και να λέει ότι «η θολή στάση της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στην εκτίναξη των spread και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας». Αν είναι δυνατόν! Δεν υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα, επειδή η οικονομία την κατάσταση την οποία εσείς δημιουργήσατε, αλλά γιατί ήταν η θολή και αντιφατική συμπεριφορά του Αρχηγού μας! Ξέρετε τι κάνετε; Περιγράφετε ουσιαστικά έναν ο οποίος έβαλε φωτιά σ’ ένα σπίτι από όλες τις γωνιές και σε όλα τα διαμερίσματα, κάθεται μετά στον καναπέ του σπιτιού του και βλέπει το τηλεοπτικό σόου, το σπίτι να καίγεται από παντού, και κατηγορεί την Πυροσβεστική που δεν την σβήνει αμέσως! Αυτό κάνετε αυτήν τη στιγμή με τις αγορεύσεις σας από το Βήμα της Βουλής και με τις δημόσιες τοποθετήσεις σας. Δηλαδή, μας κατηγορείτε ότι δεν δηλώσαμε μάγοι, να πείσουμε και να μαγέψουμε τους πάντες, και τους πιστωτές και την Κομισιόν, ότι εμείς σε τρεις μήνες θα τα μαζέψουμε όλα. Αν είναι δυνατόν!

Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικολόπουλος προχθές έβαλε το εξής ερώτημα: Γιατί, λέει, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έδωσε 130.000.000 το 2009 στο απολογιστικό της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού και τώρα είναι μόνο 96.000.000; Πολύ σωστά, είναι ακριβώς έτσι. Μόνο που ο κ. Νικολόπουλος αυτά τα ερωτήματα δεν τα απηύθυνε τα προηγούμενα χρόνια στην κυβέρνησή του, για να δει ότι ήταν πολύ πιο κάτω από τα 96.000.0000 κάθε χρόνο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος -γι’ αυτό είναι και η πιο φτωχή περιφέρεια σήμερα- και ότι η σχετική αύξηση του ΠΔΕ του 2009 οφείλεται στις δικές μας δαπάνες τους δύο τελευταίους μήνες για τα πυρόπληκτα και τα σεισμόπληκτα, που δύο χρόνια τώρα δεν τα πληρώνατε. Καλό το ερώτημα, αλλά ψάξτε να δείτε γιατί είναι 130.000.000 εκατομμύρια και γιατί ήταν πάρα πολύ

λίγα τα προηγούμενα χρόνια.

Η μόνη κριτική που έκανε η Νέα Δημοκρατία για την πολιτική του Υπουργείου Υποδομών στους δυόμιση μήνες ήταν να βγάλει μια ανακοίνωση, διά του Γραφείου Τύπου, και να κατηγορήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ακύρωση των επεκτάσεων των αυτοκινητοδρόμων Αττικής, τον επανασχεδιασμό και την επαναπροκήρυξη μέσα στο 2010, όπως και την ακύρωση του Αεροδρομίου στο Καστέλι, του διαγωνισμού και της επαναπροκήρυξης, αφού λύσουμε μια σειρά θέματα μέχρι το καλοκαίρι του 2010 και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε παράδοση του Αεροδρομίου μέχρι το καλοκαίρι του 2015, όπως και η αρχική προκήρυξη.
Ρωτώ τη Νέα Δημοκρατία –βέβαια, είναι εύλογοι οι λόγοι, τα είπε ο κ. Ρέππας- το εξής: Παραμονές εκλογών, ένα σαρανταοκτάωρο πιο μπροστά, τα δημοπρατήσατε και τα δύο και μετά πήγατε τη χώρα σε εκλογές και δραπετεύσατε. Πού εγγράψατε τα 220.000.000 ευρώ της δαπάνης για την κρατική συμμετοχή στο έργο του Αεροδρομίου στην Κρήτη; Πουθενά δεν τα έχετε γράψει. Προσπαθήσατε να κάνετε το τελευταίο εικοσιτετράωρο λογιστικές αλχημείες, διάφορα έγγραφα και παραέγγραφα από υπηρεσία σε υπηρεσία, δεν μπορέσατε πουθενά να τα εγγράψετε, δεν υπάρχουν πουθενά διαθέσιμα τα χρήματα αυτά στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο και δημοπρατήσατε έργο κατά τα άλλα. Πέτσινη δημοπράτηση, όπως και πολλές άλλες σε όλη τη χώρα.

Τους αυτοκινητόδρομους της Αττικής -πέρα από το ότι διαφωνούμε με το φαραωνικό έργο και είπαμε για ποιους λόγους- αφού μαζέψατε από το ΠΕΠ Αττικής τα 2/3 των πόρων, που ήταν για διάφορους δρόμους και παρεμβάσεις στην Αττική που είχατε τάξει πέντε φορές στους κατοίκους, στο τέλος τους δημοπρατήσατε. Δεν είπατε, όμως, στους κατοίκους της Αττικής πώς θα γίνουν τα έργα τα οποία είχατε τάξει -και τώρα έρχονται και τα ζητούν από εμάς- όταν δεσμεύσατε 360.000.000 από αυτά τα έργα, για να δημοπρατήσετε τους νέους αυτοκινητοδρόμους της Αττικής. Αυτά τα ερωτήματα θέτουν οι πολίτες σήμερα και ζητούν απαντήσεις.
Βεβαίως, την απάντηση την έδωσαν στις 4 του Οκτώβρη και στηρίζουν αποφασιστικά την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και στην προσπάθεια που κάνει. Με καθαρή σκέψη, με ήπιους ή έντονους τόνους -δεν έχει σημασία- και με θετικές προτάσεις, αλλά με επίγνωση της πραγματικότητας την οποία δημιουργήσατε, θα πρέπει να συνεισφέρετε και εσείς, για την ανόρθωση της οικονομίας, για να πείσετε κάποτε ότι έχετε γίνει αξιόπιστοι και να διεκδικήσετε την ψήφο του λαού να

κυβερνήσετε κάποτε τη χώρα.

Αναφέρθηκε πάλι από αυτό το Βήμα, αγαπητέ Πρόεδρε, ότι έγινε ένα τεράστιο έργο. Ασφαλώς, και κάποιο έργο έγινε, όπως σε κάθε χώρο, έτσι και στα δημόσια έργα. Θα πω, όμως, και πάλι ότι ο οριζόντιος άξονας της Εγνατίας, τον οποίο εγκαινιάσατε τρεις φορές, ακόμη δεν έχει τελειώσει. Σας καλώ, λοιπόν, στα ουσιαστικά και τελικά εγκαίνια την άνοιξη του 2010, όταν θα τελειώσει η γέφυρα στο Περιστέρι και θα έχει ολοκληρωθεί ο οριζόντιος άξονας. Είναι εξακόσια εβδομήντα χιλιόμετρα. Τα τετρακόσια δύο είχαν παραδοθεί σε χρήση μέχρι τα Χριστούγεννα του 2003. Βρείτε, λοιπόν, τις αναλογίες και τα ποσοστά και αφήστε τις αλχημείες στα χιλιόμετρα.

Ο κόσμος έχει κουραστεί. Τα τελευταία χρόνια τόσο οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αττικής όσο και η κατασκευή της πρώτης γραμμής του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης γίνονται με δάνεια. Στην μεν Εγνατία με υποθήκη τα μελλοντικά της διόδια, τα οποία ποτέ δεν τα βάλατε, όπως δεσμευθήκατε στις τράπεζες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σας έδωσαν δάνεια, τα δε δάνεια της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, πώς θα την εξοφληθούν, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Ο Κρατικός Προϋπολογισμός, βέβαια, θα τα πληρώσει και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Αυτή ήταν η πολιτική σας, αυτά ήταν τα αποτελέσματά σας. Σταματημένα έργα παντού, κουφάρια παντού, έργα αργόσυρτα. Κάθε ημέρα είμαι εδώ στη Βουλή και απαντώ σε ερωτήσεις συναδέλφων όλων των πτερύγων -ευτυχώς και της Νέας Δημοκρατίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό- για τα σταματημένα εδώ και έξι μήνες ή ένα χρόνο έργα, γιατί δεν πληρώνατε τους κατασκευαστές, οι οποίοι μετά με τη σειρά τους απολύουν τους εργαζόμενους και δεν πληρώνουν τις εισφορές.

Το δρόμο, λοιπόν, της ανάταξης θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί, με την Κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και, πάνω απ’ όλα, με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here