Ο Εκλογικός Νόμος είναι στρατηγική επιλογή

0
725

Αγαπητοί φίλοι

Βρισκόμαστε σε μια οριακή στιγμή, για την πορεία της χώρας.

Δυστυχώς μετά από ενια χρόνια οικονομικής κρίσης και ύφεσης (2008-2016), η χώρα ,η οικονομία και η κοινωνία βιώνουν την αβεβαιότητα.

Οι επιλογές των κομμάτων, από το 2010, όταν έγινε ορατή η κρίση και το απόλυτο αδιέξοδο, στην πράξη και ανεξάρτητα από προθέσεις και στόχους του καθένα, δεν δημιούργησαν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και προϋποθέσεις δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας, που έχει ανάγκη η χώρα.

Το πολιτικό σύστημα, παρότι έχει τρεις φόρες μέχρι σήμερα, αναδιαταχτεί, παραμένει απαξιωμένο.

Το κεντρικό πολιτικό προσωπικό επίσης, στην συντριπτική του πλειοψηφία, έχει αλλάξει.

Τα γεγονότα αυτά αποκαλύπτουν, ότι η κρίση ήταν και είναι βαθύτερη.

Το πρόβλημα της χώρας είναι κυρίως πολιτικό, χρειαζόμαστε περισσότερο πολιτική και όχι λιγότερη.

Πολιτική όμως , με την έννοια της επεξεργασίας, του διαλόγου ,της συμμετοχής της κοινωνίας και της διαμόρφωσης ρεαλιστικών προτάσεων και όχι διατύπωσης δημαγωγικών συνθημάτων, που δημιουργούν συγκυριακές πλειοψηφίες και παρατείνουν την κρίση.

Το εκλογικό σύστημα στα δημοκρατικά πολιτεύματα , ήταν και είναι βασικός μηχανισμός διαμόρφωσης νοοτροπιών,  πολίτικων συσχετισμών, συγκρότησης και λειτουργιάς των θεσμών.

Χώρες καθυστερημένες πολιτικά ,θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά, παρότι έχουν δημοκρατία, επιλέγουν εκλογικά συστήματα, που νοθεύουν την λαϊκή βούληση, συσκοτίζοντας την πραγματικότητα, διχάζοντας τις κοινωνίες.

Από το1974, εφαρμοστήκαν παραλλαγές της ενισχυμένης αναλογικής, που συνέβαλλαν στην πολιτική σταθερότητα και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τα πρώτα βασικά αιτούμενα μετά την πτώση της χούντας.

Συνέβαλλαν στις μεγάλες γεωστρατηγικες επιλογές της χώρας, την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Δημιούργησαν το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου.

Μετά το Μάαστριχτ, πολύ περισσότερο την ένταξη στην ΟΝΕ και τη υιοθέτηση του ΕΥΡΩ, η χώρα μας ενσωματώθηκε στις ανεπτυγμένες και ισχυρές συμμαχίες και απέκτησε τα προνομία τους.

Η  παγκοσμιοποίηση, εντωμεταξύ είχε αλλάξει τα οικονομικά, τεχνολογικά και θεσμικά δεδομένα.  Δεν είχαμε αντιληφθεί,  ότι το ΕΥΡΩ μαζί με ασπίδα και δύναμη για την οικονομία, ήταν και δέσμευση, για την δραστική βελτίωση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας. Υποχρέωση να δυναμώσουμε τους θεσμούς της δημοκρατίας, να ανασυγκροτήσουμε το κράτος και να ενισχύσουμε την διαφάνεια παντού.

Με τους παλιούς θεσμούς και τις παλιές  νοοτροπίες, πήγαμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα και πιο σύνθετα προβλήματα.

Αυτό συνεχίζεται και σήμερα και πρέπει να αλλάξει δραστικά.

Ο εκλογικός νομός είναι βασικό κλειδί.

Ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, θα αναγκάσει τα κόμματα, να λένε περισσότερες αλήθειες, να παρουσιάζουν ρεαλιστικά προγράμματα και όχι διχαστικά συνθήματα.

Αυτό θα τα υποχρεώσει να επιλέγουν ικανότερα και παραγωγικότερα στελέχη , αυτά που μπορούν να συμμετέχουν σε δημιουργικούς διάλογους και όχι σε πολιτικές ίντριγκες και πολώσεις.

Θα τα αναγκάσει να βλέπουν τα αλλά κόμματα, ως πολίτικους αντίπαλους και όχι ως εχθρούς.

Η αντιπαράθεση θα στηρίζεται στην αλήθεια , τα επιχειρήματα και την συναίνεση και όχι στις ύβρεις και τους παράλληλους μονολόγους.

Οι πολίτες, θα γίνουν πιο απαιτητικοί, από τα κόμματα και τους πολίτικους, θα αναζητούν την τεκμηριωμένη θέση και όχι την συναισθηματική, ή την οπαδική ταύτιση.

Θα υποχρεωθούν να συμμετέχουν περισσότερο στην πολιτική και στον πολιτικό διάλογο και δεν θα εκδίδουν λευκές επιταγές ,χωρίς αντίκρισμα.

Στην προσπάθεια ενίσχυσης του ουσιαστικού διαλόγου, θα παρουσιάσω, βασικές διαχρονικές μου  θέσεις, μέσα από τις ομιλίες μου στην βουλή και την αρθρογραφία μου, όπως και προτάσεις για το σήμερα και το αύριο.

Ο εκλογικός νόμος, δεν είναι θέμα τακτικής και συγκυρίας, αντιθέτως είναι θέμα στρατηγικής.

Συνεπώς, δεν πρέπει οι προτάσεις να επηρεάζονται από την δημοκοπική συγκυρία, ή από την σκοπιμότητα, αυτού που τις προτείνει.

Δυστυχώς σήμερα αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, συνεχίζοντας τις πρακτικές των προηγούμενων χρόνων.

Το κείμενο που ακολουθει, είναι η ομιλία μου στην βουλή, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ, για τον εκλογικό νομό που ισχύει μέχρι και σήμερα.

 Είχε προηγηθεί η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, ως πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και η απάντηση, του υπουργού εσωτερικών Προκοπή Παυλόπουλου.

 Ο Παπανδρέου είχε περιγράψει το Γερμανικό σύστημα, χωρίς είναι αλήθεια, να το έχουμε επεξεργαστεί, τότε.

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας μου στη Βουλή

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ