Ο Ερντογάν Κέρδισε. Ο Σουλτάνος είναι γυμνός. Άρθρο στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”

0
740

Ο Ερντογάν, τώρα είναι απόλυτα κυρίαρχος; Θα εντείνει τον αυταρχισμό και την ισλαμική αφύπνιση;  Θα συνεχίσει την νεοοθωμανική του στρατηγική;
Θα εξάγει μέρος της ισχύος του στους γείτονες; Θα τηρήσει την συμφωνία του με την ΕΕ, για το προσφυγικό;

Θα μειωθεί το ενδιαφέρον του, για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας;
Θα ομαλοποίηση τις σχέσεις του με την Ρωσία και το Ισραήλ; Θα συγκρουστεί με τις ΗΠΑ;

Το  Κεμαλικό καθεστώς, που δημιούργησε το Τουρκικό κράτος, εδώ και δεκαετίες, κρατούσε καθηλωμένη την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Η ανάπτυξη της Τουρκίας, η ευημερία των πολιτών και η γεωστρατηγική της επιρροή, ήταν δυσανάλογη των αντικειμενικών δυνατοτήτων της.

Το νεοισλαμικό κίνημα πέτυχε τρεις φορές, να ανατρέψει τον Κεμαλισμό.
Μια με τον ΜΕΝΤΕΡΕΣ και δύο με τον ΝΤΕΜΙΡΕΛ. Και τις τρεις ανατράπηκε, από τους θεματοφύλακες του Κεμαλισμού, τον στρατό, την αστυνομία, την δικαιοσύνη και το διπλωματικό σώμα.

Το κίνημα του Ερντογάν, με πιο ριζοσπαστικές  θέσεις, μέχρι τώρα δεν είχε την ίδια τύχη και ούτε πρόκειται.
Αυτό οφείλεται στην εποχή, που εμφανίστηκε, και στην στρατηγική που ακολούθησε. Εμφανίστηκε, τις ημέρες που έπεφτε το τοίχος του Βερολίνου, κατέρρεε η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, κορυφώνονταν η οικονομική παγκοσμιοποίηση και κυριαρχούσε σε ΗΠΑ και ΕΥΡΩΠΗ  η στρατηγική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Χρησιμοποίησε, τις προσαρμογές που απαιτούσε η ΕΕ και  ξεδόντιαζε το Κεμαλικό κράτος.

Αξιοποίησε την παγκοσμιοποίηση και την μεγάλη εσωτερική του αγορά, με ισχυρά κίνητρα το  χαμηλό κόστος εργασίας, την έλλειψη συνδικάτων και την ευελιξία στην παραχώρηση κάθε είδους διευκολύνσεων, στους ξένους και ντόπιους επενδυτές.  Αξιοποίησε, με πολύ προνομιακούς όρους, ισλαμικά κεφάλαια, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Τουρκία, δηλαδή στα πιο καθυστερημένα, οικονομικά και μορφωτικά τμήματα του πληθυσμού.
Η Τουρκία, από την κρίση και την προσφυγή στο ΔΝΤ, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 γνώρισε, για μια δεκαετία, ανάπτυξη πάνω από 7% ετησίως και βρέθηκε στους G20.

Η ανοδική πορεία, είχε φθάσει πριν δυο χρόνια στο τέλος, μαζί και το νεοοθωμανικό δόγμα.
Η αποτυχία του πιο φιλόδοξου στόχου, η μετατροπή της ΣΥΡΙΑΣ σε προτεκτοράτο και η διεθνής απομόνωση του, είναι τα ορατά σημεία των λανθασμένων επιλογών του και θα τα πληρώσει ακριβά.

Η απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, όχι γιατί δεν σχεδιάστηκε σωστά, αλλά γιατί δεν είχε κανένα κοινωνικό, ηθικό, ή πολιτικό έρεισμα .

Η σημερινή Τουρκία δεν έχει καμία σχέση, με την Τουρκία, πριν 30 χρόνια.
Η νέα Τουρκία, κέρδισε την ομάδα των στρατιωτικών.

Η νέα Τουρκία και οι νέες ανάγκες της, θα κερδίσουν και τον Ερντογάν.
Εάν, γίνει πιο αυταρχικός στο εσωτερικό  και πιο  απείθαρχος στις νέες γεωστρατηγικές ισορροπίες, στην ευρύτερη περιοχή, τόσο πιο γρήγορα θα χάσει.
Εάν, προσπαθήσει να ισορροπήσει τις συγκρούσεις, τότε μπορεί να αντέξει περισσότερο, αλλά και πάλι θα ανατραπεί η ηγεμονία του.

Οι αντίπαλοί του, μέσα και έξω από την Τουρκία, είναι πιο ισχυροί και γιατί τον στήριξαν απέναντι στους πραξικοπηματίες.
Την Τουρκία, την συμφέρει ο δρόμος της δημοκρατίας και της ομαλότητας, όπως και την Ελλάδα.

Μια τέτοια Τουρκία, θα είναι καλύτερος γείτονας.  Μια ασταθής, καταρρέουσα οικονομικά και κοινωνικά, το λιγότερο θα είναι πολύ κακός και επικίνδυνος γείτονας.

Ο  Ερντογάν κέρδισε, αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψε στο εξωτερικό και το εσωτερικό τις μεγάλες αδυναμίες του.
Την επόμενη μέρα κανείς, δεν  τον υπολογίζει, όπως πριν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here