Ο Θεός ήλιος των αρχαίων πολιτισμών, ο Απόλλων των αρχαίων Ελλήνων και τα Χριστούγεννα των χριστιανών.

0
264


Όλοι οι λαοί θεωρούσαν τον ήλιο ως την πιο σημαντική θεότητα, και όχι χωρίς λόγο, αφού καταλάβαιναν ότι αυτός καθορίζει τον κύκλο της ζωής τους σε όλους τους τομείς.

Αυτός καθόριζε την ημέρα και την νύκτα, τις αλλαγές στην φύση και την ετήσια σοδιά τους, την ζωή των ζώων, την ζέστη το κρύο, την βροχή, το χιόνι το χαλάζι, τις πλημμύρες και τις ξηρασίες.

Στην ελληνική κλασσική αρχαιότητα, όπου είχαν αναπτυχθεί οι επιστήμες, οι τέχνες και τα γράμματα, ο ήλιος πήρε την μορφή του Απόλλωνα στο δωδεκάθεο του Ολύμπου.

Ο Απόλλων γεννήθηκε από μια ζαβολιά του Δία με την Λητώ στην Δήλο, εκεί που κάθε απόγευμα δημιουργείται μεταξύ Δήλου και Μυκόνου το Απολλώνιο φως, ως αποτέλεσμα της διάθλασης του ηλιακού φωτός στον διαρκεί και ήπιο κυματισμό της στενής θαλάσσιας λωρίδας.

Αειγενέτης(εκείνος που γεννιέται συνεχώς) ο
Φοίβος(ο λαμπερός θεός) είναι δύο από τα πολλά ονόματα του θεού φωτός, του μέτρου, της επιστήμης και της λογικής.

Οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν και το αντίθετό του τον Διόνυσο, τον θεό του τραγουδιού, του γλεντιού, της γονιμότητας και των συναισθημάτων, γιατί ο Απόλλων μόνος τους έπεφτε βαρύς.

Παιδί ζαβολιάς και αυτός του Δία, δεν τον τοποθέτησαν οι αρχαίοι Έλληνες στο δωδεκάθεο, αλλά πάντα τον τιμούσαν ως πρωτοκλασάτο θεό.

Η διοίκηση της χριστιανικής εκκλησίας, αποφάσισε να γιορτάζει την γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, στις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου, για να γίνει αποδεκτή η γιορτή από τις διάφορες φυλές και λαούς, που γιόρταζαν τις ημέρες αυτές τον ήλιο και την αναγέννηση της φύσης.

Πολύ αργότερα, όταν οι αστρονόμοι προσδιόρισαν με μεγαλύτερη ακρίβεια το χειμερινό ηλιοστάσιο, η ηγεσία των χριστιανών δεν μετακίνησε την ημέρα των Χριστουγέννων, επειδή είχε ήδη γίνει καθολικά αποδεκτή από τους πιστούς και θα ήταν δύσκολο να το δικαιολογήσουν.

Βέβαια οι ημερομηνίες άλλαξαν, όταν υιοθετήθηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1582, εκτός από την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας που κράτησε το Ιουλιανό ημερολόγιο και γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Φυσικά, οι διοικήσεις των εκκλησιών για λόγους πολιτικής αλλάζουν τις ημερομηνίες και των Χριστουγέννων ακόμη, όμως ο ήλιος δεν αλλάζει για τους ίδιους λόγους το χειμερινό ηλιοστάσιο, γιατί αυτό καθορίζεται φυσικούς νόμους και όχι από θρησκευτικές σκοπιμότητες.

Χθες το μεσημέρι, σχεδόν στις δώδεκα, είχαμε το φετινό χειμερινό ηλιοστάσιο και το βράδυ της Δευτέρας την πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου, και ταυτόχρονα την πιο μικρή ημέρα στο Βόρειο ημισφαίριο, ενώ το αντίθετο ισχύει στο Νότιο ημισφαίριο.

Τώρα γιατί το Βόρειο καθορίζει το ημερολόγιο και τις γιορτές των μεγάλων θρησκειών, είναι εύκολο να το καταλάβουμε, αφού στο Βόρειο αναπτύχθηκαν, οι πρώτοι πολιτισμοί που δημιούργησαν και τους πρώτους θεούς, όπως και όλες οι μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες δημιουργήθηκαν στο Βόρειο ημισφαίριο.

Τώρα το Βόρειο και το Νότιο, πάλι είναι λίγο αυθαίρετα ορισμένα όπως το πάνω και το κάτω της γης και για τους ίδιους λόγους.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων φέτος, εκτός από τους λοιμωξιολόγους και τις κυβερνήσεις, που αγωνιούν οι πρώτοι για το κύρος τους και οι δεύτερες για το πολιτικό ρίσκο που έχουν λόγω πανδημίας, θα βρουν τις κοινωνίες του Βόρειου ημισφαιρίου πολύ πιεσμένες και πολλά προβλήματα.

Όμως υπάρχει και μια χώρα, εδώ κοντά μας, ο Λίβανος, που όπως ξέρουμε, είναι σε τροχιά διάλυσης ως χώρα και η κοινωνία σε κατάρρευση, παρ’ ότι την κυβερνούν όλες οι μεγάλες θρησκείες και οι σέχτες τους, όπως ορίζει το σύνταγμα που του έφτιαξαν, μετά τον δεκαπενταετή εμφύλιο και την αποχώρηση των Συριακών στρατευμάτων το 1990.

Καλή δύναμη, ανοικτό μυαλό και προσοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here