Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μαγκριώτης μαζί με τον Βουλευτή Κορινθίας και Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνο Μπεγλίτη, τον Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πελοπον

0
582

Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μαγκριώτης κατά την ομιλία του στη Σύσκεψη που οργάνωσε ο Τομέας Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ και η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα:

«Οι Προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την Επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ.»

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Ο κ. Σουφλιάς με καθυστέρηση 5 χρόνων δημοσιοποίησε τις προτάσεις του για την Επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΡΣΘ). Δυστυχώς, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχασε ευκαιρίες λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και χωροθέτησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και της οικιστικής ανάπτυξης.

Από την καθυστέρηση αυτή κινδυνεύουν να χαθούν κοινοτικοί πόροι για την χρηματοδότηση ανασύνταξης του ΡΣΘ και της ευρύτερης περιοχής. Το γεγονός της πίεσης του χρόνου επικαλείται τώρα ο κ. Σουφλιάς και γι’ αυτό ζήτησε μέχρι 30 Γενάρη 2009 να καταθέσουν όλοι οι φορείς τις προτάσεις τους. Πως θα οργανωθεί δημόσιος διάλογος μέσα σε 15 ουσιαστικά εργάσιμες ημέρες, αυτό μόνο ο κ. Σουφλιάς το ξέρει. Παρ’ όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει ήδη τη δική του προετοιμασία και γι’ αυτό είναι έτοιμο να διατυπώσει το δικό του πλαίσιο θέσεων.

Βασικά στοιχεία για την επικαιροποίηση του ΡΣΘ είναι:

α. Ο ενιαίος οικονομικός, οικιστικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κ. Μακεδονίας. Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όπως και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής πρέπει να λάβει υπόψη τη θέση και τη δυναμική της Θεσσαλονίκης.

β. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι εξωστρεφής και να λαμβάνει υπόψη τις θετικές και αρνητικές επιρροές από την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

γ. Πρέπει να στοχεύει στην ενδοπεριφερειακή σύγκλιση και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των τομέων της οικονομίας.

δ. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις των σημαντικών οικοσυστημάτων που η προστασία τους απαιτεί όχι μόνοι ενδοπεριφερειακές, αλλά και διασυνοριακές συνεργασίες.

ε. Πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής.

στ. Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και το στοιχείο της αειφορίας πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα κάθε αναπτυξιακού, οικονομικού και κοινωνικού σχεδιασμού.

ζ. Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να λειτουργεί ως η μαύρη τρύπα που θα απορροφά ζωτικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής, γιατί αυτό θα καταστρέψει την ίδια και θα ερημοποιήσει την περιφέρεια. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να οριοθετήσει την οικιστική της ανάπτυξη για να προστατέψει την ποιότητα ζωής των πολιτών της και την ανάπτυξη των περιαστικών οικισμών, αλλά και του συνόλου της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη ζώνη πρέπει να αποκτήσει το ενεργειακό της ισοζύγιο, αναπτύσσοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ιδιαίτερα την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here