Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

0
755

Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα και οι ηγεσίες των κομμάτων, κυρίως των δυο μεγάλων, συνεχίζουν την ίδια μικροκομματική συμπεριφορά του παρελθόντος.

Η κρίση και οι οδυνηρές επιπτώσεις της στην χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, δεν τους δίδαξαν, τίποτα.

Το εκλογικό σύστημα, ήταν και είναι θεμελιώδες στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών και των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η ενισχυμένη αναλογική, έδωσε σταθερές κυβερνήσεις, τις δύο πρώτες δεκαετίες και συνέβαλλε στην εγκαθίδρυση, μιας σύγχρονης Κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κράτος δικαίου, σημαντική ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο ελληνικός λαός επέλεξε, με μεγάλες πλειοψηφίες, την διεθνή του θέση, μέσα στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς και έχτισε περιφερειακές συνεργασίες, που της επέτρεπαν, να αξιοποιεί, την γεωστρατηγική της θέση.

Με την υπερψήφιση της συνθήκης του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, από τα δύο μεγάλα κόμματα και τον Συνασπισμό, την ένταξη στην ΟΝΕ, τόσο της χώρας μας, όσο και της ΚΎΠΡΟΥ και την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004, είχε πλέον οριστικά ενταχθεί στην ομάδα των ανεπτυγμένων και ισχυρών χωρών.

Παραμέλησε όμως, να εκσυγχρονίσει το κράτος, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα.

Οι παθογένειες του παρελθόντος διογκώθηκαν και οι αβελτηρίες των πολιτικών, οικονομικών, συντεχνιακών και Μιντιακών ελίτ, δεν την επέτρεψαν, να υιοθετήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και το κράτος.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, την βρήκε ανοχύρωτη, χωρίς δυνάμεις να την αντιμετωπίσει.

Η κρίση, έπληξε το ίδιο το μοντέλο της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής οργάνωσης της χώρας.

Η χώρα, απέφυγε την απόλυτη κατάρρευση, αλλά δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο της ανασύνταξης και ούτε φαίνεται αυτή η προοπτική.

Η κρίση, όπως πάντα και παντού, οδήγησε τον κόσμο, στην απόγνωση, στην απογοήτευση και στα πολιτικά άκρα.

Ένα μίγμα ακροδεξιού και ακροαριστερού λαϊκισμού κυριάρχησε, από το 2011 και μετά. Αυτό καθόρισε και καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις και διαμορφώνει τις εκλογικές πλειοψηφίες.

Οι σημερινές κομματικές ηγεσίες, προϊόντα αυτών των διεργασιών, αδυνατούν να κατανοήσουν τις εξελίξεις και αρκούνται στην μετωπική και διχαστική αντιπαράθεση.

Η αντιπαράθεση είναι προσχηματική, αφού μετά το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, είναι δεσμευμένα στους βασικούς στόχους της πολιτικής.

Οι σειρήνες της εξουσίας, τυφλώνουν τις κομματικές ηγεσίες και τους κομματικούς μηχανισμούς.

Η ενισχυμένη αναλογική, είναι το μέσον που διαμορφώνει και αναπαράγει την κομματική αλαζονεία.

Η κυβέρνηση, θέλει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα τώρα, γιατί γνωρίζει, πως όποτε και να γίνουν εκλογές, ο Σύριζα δεν θα είναι πρώτο κόμμα.

Ο Σύριζα, από τις εκλογές του 2012, σταμάτησε να μιλάει για απλή αναλογική, γιατί γνώριζε ότι στις επόμενες εκλογές, θα ήταν πρώτο κόμμα.

Αν πίστευε στις παλιές και νέες διακηρύξεις του, για την απλή αναλογική, θα άλλαζε το εκλογικό σύστημα, πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αξιοποιήσουν τα κόμματα του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας και να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα, για να χτυπηθεί, ο νέος αδιέξοδος δικομματισμός.

Η ΝΔ, παρ’ ότι έδειξε να ξεπερνά, τον λαϊκισμό και τον κρατισμό, τα τελευταία χρόνια, ο κομματικός της μηχανισμός, πολλά ηγετικά της στελέχη και ο σκληρός πυρήνας της εκλογικής της βάσης, είναι αμετανόητοι.

Αυτή η λογική πρέπει να ηττηθεί, το συντηρητικό κόμμα της χώρας μας, πρέπει να εκσυχρονισθεί, όπως τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά. Αυτό θα γίνει μόνο, αν πάψει να πιστεύει σε αυτοδυναμίες, ή σε μειοψηφικές κυριαρχίες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, γνωρίζουν τώρα πια, ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του, να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Υπάρχει, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, που αρνείται πια να συμμετέχει στο συνεχιζόμενο υποκριτικό παιχνίδι των κομμάτων.

Πολίτες της λογικής και του μέτρου, δεν εκφράζονται από κανένα κόμμα και απέχουν, από τις εκλογές.

Τα πιο παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα οι νέοι, η συμμαχία που μπορεί να πάρει την χώρα στην πλάτη της και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη, ασφυκτιούν, από τις αδιέξοδες επιλογές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Με το σημερινό εκλογικό σύστημα, δεν μπορούν να εκφραστούν.

Η απλή αναλογική θα αναγκάσει τα κόμματα και κυρίως τα δύο πρώτα, να πάψουν να λένε μεγάλα λόγια και να βρίσκουν διαφωνίες, εκεί που δεν υπάρχουν.

Τα κόμματα θα υποχρεωθούν να παρουσιάζουν ρεαλιστικά προγράμματα και όχι ύβρεις, για τους αντιπάλους.

Θα μάθουν να συνεργάζονται με ειλικρίνεια και όχι με εκβιασμούς και ανταλλάγματα.

Οι πολίτες, θα απελευθερωθούν, από την δημαγωγία των κομμάτων και θα υποχρεωθούν, να ωριμάσουν και αυτοί.

Η δική τους ωριμότητα, είναι η λύδια λίθος.

Υπάρχει όμως και ένα γεγονός, που φαίνεται παράδοξο.

ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, ενώ προτείνουν ουσιαστικά το ίδιο εκλογικό σύστημα, αλληλοκαταγγέλονται, την ώρα που η επιτροπή για το κοινό πρόγραμμα που έκαναν, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το κοινό πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας.

Όλα έχουν την ερμηνεία τους και δείχνουν το μέγεθος του αδιεξόδου, παντού.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον ένα, ή άλλο εκλογικό νόμο, θέλουν να χτίσουν, τον κομματικό διπολισμό.

Θέλουν, είτε με την μορφή της απορρόφησης, είτε της δορυφοροποίησης, να εξαφανίσουν , τον χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας.

Πιστεύω ότι το σωστό εκλογικό σύστημα, είναι το Γερμανικό, με τις αναγκαίες προσαρμογές.

Αυτό σήμερα δεν είναι εφικτό, κυρίως γιατί δεν έχουμε δημοκρατικά κόμματα και κοινωνική ωριμότητα .

Το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το 2010, μόνο του και δεν το έκανε.

Μπορούσε να το επιβάλλει στον Σαμαρά, που ήθελε πάση θυσία να γίνει Πρωθυπουργός, μαζί με την ΔΗΜΑΡ και δεν το έκαναν.

Μπορούσε να το επιβάλλει στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΠΟΤΑΜΙ, πριν ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο και δεν το έκαναν.

Τώρα μπορούν, έστω και αργά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύναμος.

Τις πολιτικές εξελίξεις τις διαμορφώνουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί.

Ο χώρος του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, μόνο με απλή αναλογική θα αναπνεύσει, διαφορετικά θα εξαφανιστεί και αυτό, θα είναι καταστροφικό για την χώρα.

Η αλλαγή τώρα, πρέπει να είναι μια και μόνο .

Αυτή που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, το 2013, με μια τροπολογία 15 λέξεων, που καταργούσε το μπόνους των 50 εδρών.

Αυτό είναι το σημαντικό, το μπόνους με προϋποθέσεις που προτείνουν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, ευνοούν την πόλωση και τον διχασμό και μάλιστα, πιο έντονα.

Αυτό θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, για ευνόητους λόγους, την απλή αναλογική, αλλά θα δεχθεί, δήθεν για λόγους συναίνεσης και για να απομονώσει την ΝΔ, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ