ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΟ Ν/ΣΧ «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

0
880

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος Υπουργός παραπονέθηκε ότι δεν έχει χρόνο να εκθέσει τις απόψεις του. Σε τριών ημερών συζήτηση είχαν και αυτός και ο κύριος Παυλόπουλος πάρα πολύ χρόνο και εκ του Κανονισμού, απλώς υπερκαλύπτουν το χρόνο του Κανονισμού και αναλώνονται σε γενικές πολιτικές προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ανεξήγητα της κυβερνητικής πολιτικής για τα μεγάλα γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου αυτής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Αυτό είναι γενικό φαινόμενο όμως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ θα απαντήσω στον κύριο Υπουργό. Βεβαίως ο εισηγητής μας θα αναφερθεί αναλυτικότερα για την τροπολογία που κατέθεσε. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, δεν πρέπει όμως να γίνει εις βάρος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δηλαδή θα πρέπει να προβλεφθεί και η αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων γιατί ήδη οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν μεγάλο λειτουργικό πρόβλημα σε πολλούς τομείς και σε πολλά θέματα και αυτό το γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κύριος Υπουργός. Ναι λοιπόν στις ρυθμίσεις αυτές, αλλά μ’ αυτήν την προϋπόθεση, να μην γίνεται απλώς μια ανακατανομή της φτώχειας και της πενίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Ειδικότερα θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Με συγχωρείτε. Τελικά η θέση σας είναι ναι ή όχι;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Θα την εκφράσει ο εισηγητής μας. Εγώ εξέφρασα τη δική μου γνώμη και είπα ότι λογικό το βλέπω και το ακούω και πρέπει να γίνει, όμως πρέπει να υπάρξει και ρύθμιση του πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η τροπολογία, να μη βγει δηλαδή από το έλλειμμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Γιατί είμαι βέβαιος ότι καμιά νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, πλην των Αθηνών που με το συγκεκριμένο έγγραφο προτείνει και συγκεκριμένες θέσεις, έχουν αυτή την δυνατότητα.
Οι εργαζόμενοι στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όμως ζουν σε καθεστώς εσωτερικών πολλών ανισοτήτων. Και αυτό δημιουργήθηκε από την αρχή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης γιατί εκεί συγκεντρώθηκαν υπάλληλοι από διαφορετικές περιφερειακές υπηρεσίες των κεντρικών υπουργείων. Έτσι λοιπόν με την ίδια ειδικότητα, τα ίδια χρόνια, την ίδια δουλειά στο διπλανό γραφείο, στον ίδιο βαθμό έχουν διαφορετικά επιδόματα. Έχει κατατεθεί μια σχετική τροπολογία που μπορεί να ρυθμίσει να είναι ενιαίες πλέον οι αποδοχές και τα επιδόματα μαζί με τον βασικό μισθό συνολικά στον χώρο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και επιτέλους πρέπει κάποια κυβέρνηση να το δει. Δεν ξέρω αν προλαβαίνει η σημερινή να το ρυθμίσει. Πάντως η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα το ρυθμίσει αυτό το θέμα. Καλούμε τον Υπουργό αν προλαβαίνουν να το ρυθμίσουν αυτοί όσο ακόμα παραμένουν στην κυβερνητική εξουσία. Πρέπει να το κάνουν. Το γνωρίζουν. Είναι πάγιο και διαχρονικό.
Δεύτερο. Κάτι απολύτως αυτονόητο. Ήρθε ο κ. Ξανθόπουλος το πρωί. Έφυγε αμέσως και δεν είχα την δυνατότητα να παρέμβω. Θέλω στην τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, κύριε Πρόεδρε, που μεταφέρεται, εκ παραδρομής έχει γραφτεί ότι η παράταση κατά έξι μήνες αφορά μόνο τις εργοληπτικές εταιρείες που λήγει η εγγραφή τους στο μητρώο εργοληπτικών επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2006. Δηλαδή, αυτές των οποίων λήγουν σήμερα δεν θα έχουν αυτή την ευεργετική διάταξη. Εκτιμώ ότι είναι λάθος στην συγγραφή της τροπολογίας. Να το μεταφέρετε, παρακαλώ, στον κύριο Ξανθόπουλο, γιατί είναι κρίμα να ψηφιστεί αυτή η τροπολογία που την θεωρούμε θετική και στην στηρίζουμε. Να εγγραφεί ότι την δυνατότητα αυτή την έχουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που η ισχύς τους με βεβαίωση του ΜΕΕΠ έληξε ή λήγει και εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2008. Γιατί θα είναι λίγο παράλογο αυτό. Παρακαλώ, σημειώστε, ενημερώστε. Είναι μια συντακτική αλλαγή και όλα θα λυθούν. Είμαι βέβαιος ότι θα την δεχτεί ο κ. Υπουργός. Του ξέφυγε το θέμα. Δεν μπόρεσα να παρέμβω.
Αναφέρεται και ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Νάκος συνεχώς στα θέματα της Τουρκίας που δεν εφαρμόζει το Κοινοτικό κεκτημένο. Και καλώς κάνουν και αναφέρονται. Φοβάμαι όμως επειδή το πρόβλημα επιδεινώνεται και εντείνεται σημαίνει ότι η παρέμβαση της Κυβέρνησης δεν είναι αποτελεσματική. Και φοβάμαι μήπως γίνεται απλώς για εσωτερική κατανάλωση. Θέλω να μας καταθέσει ένα έγγραφο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με το οποίο η Κυβέρνηση απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να επιβάλλει στην Άγκυρα την εφαρμογή αυτής της διμερούς συμφωνίας όπως προβλέπεται από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που υπεγράφη πριν το 2004. Να απαιτήσουμε επιτέλους η Άγκυρα στον δρόμο προς την Ευρώπη κάτι να εφαρμόσει. Δεν εξαντλείται το θέμα στην εσωτερική ρητορεία. Αν θέλει η Κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική και να μην καταναλώνει απλώς την ρητορεία της για εσωτερικούς λόγους θα πρέπει να μας δείξει και ένα έγγραφο με το οποίο έχει απαιτήσει από η Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει αυτή τη διάταξη και να μας πει και ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθαρά και ξάστερα. Διαφορετικά είναι άνευ αντικειμένου αυτή η συζήτηση.
Δεύτερο. Είπε και ο κ. Παυλόπουλος και οι αγορητές από την Νέα Δημοκρατία και άλλοι αγορητές ότι η φωτιά των κουκουλοφόρων δεν είναι κίνημα. Ασφαλώς και δεν είναι. Και καταδικάζεται απ’ όλους με πολύ σαφήνεια. Και ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γεώργιος Παπανδρέου, ήταν αυτός που πρώτα μίλησε για την ανάγκη ομαλότητας και ειρήνης.
Όμως, το είπαμε σε όλους τους τόνους, το κοινωνικό και πολιτικό υπόστρωμα αυτών των πρακτικών το δίνει η κυβερνητική πολιτική και όχι μόνο η σημερινή. Η πολιτική των τελευταίων χρόνων. Αυτό πρέπει να αντιληφθεί η Κυβέρνηση. Διαφορετικά θα έχουμε συνεχώς ανάλογες εκρήξεις τις οποίες θα εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα στοιχεία. Θα πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Λεηλατήθηκαν πανεπιστημιακές σχολές ειδικά στην Θεσσαλονίκη και εδώ στην Αθήνα. Και άκουσα και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να ομιλεί για βιαιοπραγίες μέσα σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Εδώ λοιπόν πριν από δυο χρόνια δεν έγινε ολόκληρος καυγάς, δεν ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος, βγήκε στους δρόμους όταν αλλάξατε τον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο και είπατε ο προηγούμενος νόμος δεν καλύπτει και ασύδοτα λειτουργούν όλοι και καταστρέφουν την περιουσία του δημοσίου;
Τον αλλάξατε το νόμο. Τον εφαρμόσατε; Όχι, γιατί δεν είναι θέμα νόμου. Σας λέγαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο και το Σύνταγμα καλύπτουν απολύτως την ελληνική πολιτεία, εάν θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Απαντήστε, λοιπόν, στο θέμα αυτό τώρα με το δικό σας νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο. Γιατί καταστράφηκαν όλες οι πανεπιστημιακές σχολές, τα μεγάλα πανεπιστήμια; Διότι το πρόβλημα είναι βαθύτατα κοινωνικό και πολιτικό, κύριε Πρόεδρε, και δεν είναι θέμα νομοθετικό. Γι’ αυτό και κακώς έγινε αυτή η ρύθμιση, η οποία σε τελευταία ανάλυση δεν εφαρμόζεται. Εμείς δεν ζητούμε εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, διότι είναι άνευ αντικειμένου. Ζητούμε ανάκληση μέσα από γενναίες πολιτικές των αιτιών που προκαλούν τις κρίσεις και τις εξεγέρσεις και βρίσκουν ευκαιρία αυτά τα στοιχεία να καταστρέφουν την πανεπιστημιακή περιουσία και να κακοποιούν και το πανεπιστημιακό άσυλο.
Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Νάκος χθες απαντώντας στην παρέμβασή μου έκανε και ονομαστική αναφορά και είπε «το χρέος που μας άφησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Το ΠΑΣΟΚ δεν είπε ποτέ ότι δεν άφησε υψηλό χρέος. Βεβαίως δεν άφησε το χρέος που άφησε ο κ. Μητσοτάκης στη χώρα το ’93 φεύγοντας.
Το χρέος αυτό, όμως, είχε τη δυνατότητα η οικονομία και το εξυπηρετούσε. Υπάρχει ένας αψευδής δείκτης, κύριε Πρόεδρε, που τον ξέρουν όλοι, ο οποίος δεν μπορεί να κρύψει κανένα έλλειμμα, κάτω από το χαλί, όπως κάθε κυβέρνηση -κατά κόρον η σημερινή- με δημιουργική λογιστική κρύβει. Για παράδειγμα, το χρέος των νοσοκομείων. Μόνο αυτό το χρέος να βάλει, που έπρεπε ήδη να κάνει τη ρύθμιση από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το χρέος θα φθάσει στο 100% του ΑΕΠ και το έλλειμμα τα τρία τελευταία χρόνια της Νέας Δημοκρατίας θα υπερβεί κατά πολύ το 3%.
Αυτό γνωρίζουν οι διεθνείς χρηματαγορές και οι Βρυξέλλες γι’ αυτό και ακριβώς έχει ανέβει το spread των ελληνικών ομολόγων και δανείζεται το ελληνικό κράτος με περίπου 2% πιο υψηλό επιτόκιο από ό,τι το γερμανικό κράτος και τελειωμό δεν έχει.
Τα άλλα τα ξέρετε καλά, τις λογιστικές αλχημείες. Και ο κ. Αλμούνια κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, γιατί αν το αποκαλύψει –απλώς κίτρινες κάρτες βγάζει στην ελληνική Κυβέρνηση- φοβάται την κατάρρευση και ότι θα χρειαστεί μετά να τρέχουν οι Βρυξέλλες και να χρηματοδοτούν για να σώσουν την οικονομία.
Όταν, όμως, σε αυτό το χρέος έχετε και άλλα τρία χρέη, τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών -άλλο ένα ΑΕΠ είναι, 240.000.000 ευρώ, δεν υπήρχε αυτό το χρέος τα προηγούμενα χρόνια- και τα χρέη των συμβάσεων παραχώρησης για τους οδικούς άξονες άλλα τόσα δισεκατομμύρια για τα επόμενα τριάντα χρόνια και το χρέος των ΣΔΙΤ, δεν πρέπει να μιλάμε πλέον για την οικονομία με τους παραδοσιακούς όρους.
Την έχετε αλλάξει ριζικά και την έχετε καταχρεώσει οριζοντίως και καθέτως και ως δημόσιο όπου πληρώνει τους φόρους του ο Έλληνας πολίτης και δεν ξέρει πού πάνε, αλλά και ως ιδιώτης, ως πολίτης και ως νοικοκύρης.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω να μην επικαλούνται συνεχώς τα πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δ’ Κ.Π.Σ., την έκτακτη ενίσχυση των μικρομεσαίων, γιατί δύο χρόνια έχουν περάσει, τρίτο θα περάσει και δεν βλέπει κανείς εκταμίευση από το Δ’ Κ.Π.Σ. ούτε ένα ευρώ. Το μόνο που έχει δει, είναι 3.000.000.000 ευρώ απώλειες ομολογημένες πλέον και υπογραμμένες από την Κυβέρνησή σας από το Γ’ Κ.Π.Σ. Και αν δεν ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές οι περυσινές να πάρει η χώρα μας για τις τέσσερις πυρόπληκτες περιφέρειες ένα χρόνο ακόμα, αυτές οι απώλειες θα ήταν πάνω από 5.000.000.000 ευρώ.
Αυτή είναι η αποτελεσματικότητα και η επάρκεια της Κυβέρνησης. Αυτή είναι που οδηγεί στην υποχώρηση της ανάπτυξης και την κοινωνική υποχώρηση και δημιουργεί την αγανάκτηση και τη δυσφορία στην κοινωνία. Δεν μπορείτε να δώσετε διέξοδο. Το μόνο που σας μένει, είναι να διαχειριστείτε ομαλά την κρίση. Μην δημιουργείται τεχνητές εντάσεις και προχωρήστε στην ομαλή αποχώρηση από την Κυβέρνηση για να βρει διέξοδο ο τόπος και ο λαός.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here