ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ Ν/ΣΧ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ «ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ…»

0
1010

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριος Μαγκριώτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος Παπαθανασίου είπε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο «κύμα» μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θυμάμαι ότι αυτό είχε ολοκληρωθεί το 2007 και τότε ξεκινούσε η νέα διακυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή για το δεύτερο «κύμα». Αγκομαχώντας, απ’ ό,τι φαίνεται, δύο χρόνια μετά δεν έχει κάνει ακόμη ξεκίνημα. Το έχει κάνει βέβαια διότι ήδη τρεις φορές επέβαλε νέους φόρους και αυτοί οι φόροι κυρίως επιβάλλονται στα μεσαία και στα λαϊκά στρώματα, όμως κάθε φορά για επικοινωνιακούς λόγους υπάρχει και το «κερασάκι», ένας φόρος στα μεγάλα εισοδήματα, όπως είναι τώρα η φορολόγηση των μεγάλων σκαφών, μόνο που στην κατανομή και στην περιγραφή των εσόδων ελάχιστα θα είναι τα έσοδα από τη φορολόγηση των μεγάλων σκαφών μπροστά στα εισοδήματα που έχουν όλοι αυτοί που κατέχουν τα μεγάλα σκάφη. Τα περισσότερα φορολογικά έσοδα απευθύνονται βέβαια στα μεσαία και στα λαϊκά στρώματα, στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έξυπνο το επικοινωνιακό τρυκ, αλλά η επανάληψή του από το 2004 πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει και τις προθέσεις και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και οι πολίτες πλέον δεν πιστεύουν σ’ αυτή την πολιτική.
Στα πεντέμισι χρόνια που είναι στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να υπονομεύσει τα κεκτημένα της προηγούμενης περιόδου και να καταστήσει «εκρηκτικά» τα ελλείμματα που κληρονόμησε από τα δικά μας κυβερνητικά χρόνια και ειδικότερα το κοινωνικό έλλειμμα αλλά και το έλλειμμα της περιφερειακής σύγκλισης. Αυτό έγινε γιατί η πολιτική που υιοθέτησε, το νεοφιλελεύθερο δόγμα της, η μείωση των δημόσιων πολιτικών και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων -πρόγραμμα που είναι κατεξοχήν για την ανάπτυξη της περιφέρειας και γενικότερα για την ανάπτυξη της οικονομίας γιατί χρηματοδοτεί και τους αναπτυξιακούς νόμους- καθώς και η φορολογική και εισοδηματική της πολιτική μαζί με την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία απομείωσαν στην κυριολεξία τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Έτσι λοιπόν όλα τα αναπτυξιακά «εργαλεία» έχουν φαλκιδευτεί όλα αυτά τα χρόνια, είτε είναι οι δημόσιες πολιτικές με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους κοινοτικούς πόρους, είτε είναι η κατανάλωση μέσα από ισχυρά λαϊκά εισοδήματα.
Όλα αυτά είναι απόρροια της δικής σας πολιτικής. «Βυθισμένοι» λοιπόν σ’ αυτόν το φαύλο κύκλο των επιλογών σας υποδεχτήκατε ως Κυβέρνηση –και μαζί με σας και η χώρα- τη διεθνή οικονομική κρίση, γι’ αυτό η χώρα μας και ιδιαίτερα ο παραγωγικός κόσμος και η κοινωνία στο σύνολό της εισπράττουν πολύ πιο επώδυνα τη διεθνή οικονομική κρίση απ’ ό,τι θα έπρεπε να την εισπράξουν γιατί, όπως το έχουμε πει πολλές φορές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει το πρωτογενές πρόβλημα των «τοξικών» ομολόγων. Δεν χρειάζονταν τα εκατοντάδες δις ευρώ ή δολάρια για να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά δεν έχουμε μία εξωστρεφή οικονομία εκτός από τον τουρισμό γιατί 7,2% είναι επί του Α.Ε.Π. οι εξαγωγές της χώρας το 2008. Στο 10% παραλάβατε τις εξαγωγές το 2004. Ενισχύσατε την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα με τον πρώτο κύκλο των μεταρρυθμίσεων και την κατεβάσατε στο 7,2%. Αυτοί είναι απόλυτοι αριθμοί και δεν χωρούν λογιστικές «αλχημείες» της εκάστοτε κυβέρνησης που θα τις κάνει είτε από μόνη της, είτε σε συνεννόηση με τις Βρυξέλες.
Έτσι λοιπόν για τον κατ’ ευφημισμό δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων στον οποίο θέλετε να βάλετε τη χώρα αυτό που εύχεται ο Έλληνας πολίτης είναι να μην προλάβετε και δεν θα προλάβετε γιατί θα σας προλάβει η λαϊκή ετυμηγορία.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα στο άρθρο για τις ενδομιλικές συναλλαγές. Είπαμε πολλές φορές ότι είναι σε θετική κατεύθυνση και έπρεπε από χρόνια να υιοθετηθεί αυτή η πολιτική. Πριν από ένα περίπου χρόνο αντίστοιχη διάταξη ψήφισε και το Υπουργείο Ανάπτυξης κι εκεί τονίσαμε ότι πιο κρίσιμο είναι να ψηφίσει αντίστοιχη διάταξη το Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης ψήφισε μία διάταξη και οφείλω να πω ότι έχει και υψηλά πρόστιμα αλλά δεν έχει το μηχανισμό για να ελέγχει και να αξιολογεί και γι’ αυτό ακριβώς είναι αναποτελεσματική η διάταξη που ψήφισε. Το Υπουργείο Οικονομικών που έχει πιο αναπτυγμένους μηχανισμούς είναι βέβαιο ότι μπορεί να ελέγξει, όμως η διάταξη όπως εισάγεται, παρότι το πνεύμα της είναι θετικό, έχει δύο αδύναμα σημεία που θα την καταστήσουν αναποτελεσματική. Πολύ γρήγορα –η σημερινή Κυβέρνηση δεν θα είναι βέβαια στην εξουσία- η δική μας Κυβέρνηση θα έλθει να συμπληρώσει αυτό το νομοθετικό κενό.
Όπως τόνισα και στην Επιτροπή, δύο είναι τα αδύναμα σημεία. Το πρώτο αδύναμο σημείο είναι η έλλειψη υποχρεωτικότητας. Θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά τουλάχιστον ένας ετήσιος έλεγχος και βεβαίως κάθε φορά που μια προμήθεια έχει διαφοροποίηση όσον αφορά τα τιμολόγια. Υποχρεούνται οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις να υποβάλουν τα κοστολόγιά τους και να τεκμηριώνουν κάθε φορά την αύξηση γιατί διαφορετικά η υπάρχουσα κατάσταση θα διαιωνιστεί.
Εδώ ακριβώς ξέρουμε όλοι ότι το 50% του λιανικού εμπορίου είναι από εισαγωγές από τους μεγάλους ομίλους, από τους δύο-τρεις μεγάλους προμηθευτές προς τις δικές τους στην κυριολεξία «αλυσίδες» και προς τα πολυκαταστήματα. Εδώ υπάρχει η μεγάλη φοροδιαφυγή και η ατελείωτη, ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία γιατί πράγματι οι μηχανισμοί του κράτους δεν μπορούν να πιάσουν αυτή την κερδοσκοπία. Ελεύθερη αγορά έχουμε, αγορανομικές διατάξεις και περιορισμούς δεν έχουμε, άρα –σου λέει- μπορώ να πουλάω όσο θέλω. Γι’ αυτό τονίζω ότι χρειάζεται υποχρεωτικότητα του ελέγχου της τεκμηρίωσης της όποιας τιμολογιακής πολιτικής και χρειάζεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά τα πρόστιμα για τη μη κατάθεση φακέλου.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ πολύ γρήγορα και στο θέμα των ημιυπαίθριων που θα συζητήσουμε αύριο εκτενέστερα. Η Κυβέρνηση προσδοκά σε δύο δόσεις, στην αρχή μέχρι το φθινόπωρο, στο πρώτο εξάμηνο, να εισπράξει περίπου 1 δις ευρώ μέσα από την κατάθεση των παραβόλων. Αυτός είναι ο κύριος στόχος για τη δική της δημοσιονομική διαχείριση γιατί η εφαρμογή του νόμου πρακτικά και τα μεγάλα έσοδα από την υποτιθέμενη τακτοποίηση είναι για την επόμενη περίοδο, δηλαδή την περίοδο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα στείλετε λοιπόν την «καυτή πατάτα» εφαρμογής αυτού του νόμου. Στόχος σας είναι στον Προϋπολογισμό του Οκτώβρη –αν καταθέσετε Προϋπολογισμό και δεν προχωρήσετε σε εκλογές πριν από τον Οκτώβρη, όπως κάνατε το 2007- να εγγράψετε και πάλι λογιστικά, να εμφανίσετε αυτά τα 4 περίπου δις ευρώ ως έσοδα, τα περισσότερα μέσα στο 2009 και το 2010 για να μπορέσετε στοιχειωδώς να «στρογγυλέψετε» τον Προϋπολογισμό και του 2009 και του 2010.
Τη λογιστική δηλαδή τακτοποίηση του Προϋπολογισμού ενδιαφέρει περισσότερο αυτή η διάταξη και εσάς, και φυσικά τις διαπραγματεύσεις σας με τη EUROSTAT και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι και πάλι ένα έσοδο χωρίς αντίκρισμα αλήθειας, όπως ήταν τα φορολογικά έσοδα που γράψατε, δηλαδή το 14% της αύξησής τους το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ ξέρατε ότι είμαστε στα μέσα μιας μεγάλης εσωτερικής οικονομικής κρίσης και έρχεται και η διεθνής οικονομική κρίση.
Τώρα ομολογείτε: «Πώς να τα εισπράξουμε αυτά τα λεφτά; Τι να κάνουμε; Γι’ αυτό κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και βάζουμε νέους έμμεσους φόρους», όπως είπα, στα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα. Έτσι συνεχίζετε και θα συνεχίζετε όσο θα είστε στην Κυβέρνηση γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία της οικονομικής σας πολιτικής.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Δεν έχετε μέσα στη φιλοσοφία της οικονομικής σας πολιτικής το αναπτυξιακό στοιχείο. Δεν υπάρχει ο πυρήνας της ανάπτυξης, της παραγωγής δηλαδή πλούτου και μέσα από αυτή την παραγωγή πλούτου, η δημιουργία εισοδημάτων, θέσεων απασχόλησης, αλλά και ελέγχου και σταθεροποίησης των δημοσιονομικών μεγεθών.
Αυτή είναι η δική μας πολιτική, η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης, της μεγάλης ανάπτυξης, της περιφερειακής και βιώσιμης ανάπτυξης που δημιουργεί απασχόληση, ισχυρά και σταθερά εισοδήματα και φυσικά βελτιώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη. Αυτή την πολιτική θα ασκήσουμε από την πρώτη μέρα της κυβερνητικής μας εξουσίας, όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση της χώρας και αυτό θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Το όταν είναι πολύ μακριά. Μπορεί να είναι μετά από δέκα χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Μαγκριώτη. Κύριε Φωτιάδη, δεν μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές. Είστε τόσο ευγενικός και ευπρεπής. Δεν έχει δικαίωμα ο κ. Μαγκριώτης να πει την άποψή του;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here